Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

TeaCenter

A hibiszkusz tea

hibiszkusz tea

A Hibiszkusz tea (Mályvacserje, Hibiscus) egyike azoknak a hihetetlen és finom teáknak, amelyek a listánkon olyan előkelő helyet foglalnak el, mint a matcha zöld tea vagy a yerba mate. Ez azért van, mert a hibiszkusz tea előnyei nagyon sokrétűek és az italban megtalálható antioxidánsok nagy mennyisége számos betegség kérdésben "terápiás szer" státuszt kapott - legalábbis a 2012-es Journal of Experimental Pharmacology című folyóirat cikke szerint.

Mi az a hibiszkusz tea?

Különféle típusú hibiszkusz fajok léteznek, melyeket tea készítésére használnak, de a leggyakoribb a Hibiscus Sabdariffa L. Ennek virágai mély vörös színűek. Vannak, akik a Hibiscus rosa sinensist használják - amire sokan asszociálnak, amikor meghallják a "hibiszkusz" szót -, aminek színe széles skálán mozog.

A hagyományos hibiszkusz teát a hibiszkusz növény szárított részéből, leggyakrabban a szirmokból vagy a növény tényleges virágos részének védőrétegéből állítják elő.

Három deciliter hibiszkusz tea nem tartalmaz kalóriát és tápanyag tartalma nem haladja meg a napi szükséglet 1%-át sem. Észak-Afrikában és Délkelet-Ázsiában, ahonnan az ital származik, mind melegen, mind hidegen fogyasztják. A Hibiszkusz teához passzol a nyers méz, mint természetes édesítőszer.

A hibiszkusz-növényből számos ital készül, köztük a red sorrel, agua de Jamaica, Lo-Shen, Sudan tea és a Karkade.

A hibiszkus tea tápanyag tartalma 

A tea 100 g / 100 ml adagja a következő értékeket tartalmazza:

 • Kalória: 37 kcal
 • Lipidek: 0.7 g
 • Koleszterin: 0
 • Nátrium: 3 mg
 • Kálium: 9 mg
 • Szénhidrát: 7 g
 • Rost: 0.3 g
 • Cukor: 6 g
 • Fehérje: 0.4 g
 • A vitamin: 296 IU
 • C vitamin: 18.4 mg
 • Kálcium: 1 mg
 • Vas: 8.6 mg
 • Magnézium: 1 mg

A hibisztkusz hatása

1. Csökkenti a vérnyomást

Vannak olyan ételek, amelyek csökkentik a vérnyomást, amelyek használata különösen akkor lehet fontos, ha fennáll a magas vérnyomás veszélye. A Hibiszkusz tea is ezt teszi, számos pozitív visszajelzéssel. Sok vizsgálat azt találta, hogy a hibiszkusz szedése következtében a vérnyomás jelentősen csökken, még olyan betegeknél is, akiknek bizonyos egészségi állapota jelentősen megnöveli a magas vérnyomás kockázatát.

Az Arizonai Egyetem 2013-as kutatása azt mutatta, hogy a hibiszkusz tea használata 10 vagy annál több országban szokásos a magas vérnyomás kezelésére anélkül, hogy jelentettek volna mellékhatásokat - kivéve a rendkívül nagy dózisú alkalmazása esetén. A tanulmány szerint a hibiszkusz kivonat ígéretes a magas vérnyomás kezelésében. 

Egy nigériai tanulmány szerint a mályvacserje hatékonyabb lehet, mint a Hidroklorotiazid (egy érnyomáscsökkentő gyógyszer), a vérnyomás csökkentésében. A legfontosabb megállapítás az volt, hogy a hibiszkusz tea - szemben a vizsgálati partnerével, a hidroklorotiaziddal - nem borítja fel az elektrolit-egyensúlyt.

2. Támogatja az egészséges koleszterin- és triglicerid szintet

A magas vérnyomás nem az egyetlen kockázati tényezője a szívbetegségnek, amely ellen a hibiszkusz tea hasznos lehet. Segíthet a diszlipidémiában szenvedő betegeknek koleszterinszintjük és magas trigliceridszintjük kezelésében.

Ez a két rizikófaktor a metabolikus szindrómának nevezett tünetek nagyobb csoportjának része, amelybe a cukorbetegség és a stroke kockázat is beletartozik. A Phytomedicine folyóiratban megjelent tanulmányban a tudósok azt javasolják, hogy metabolikus szindrómában szenvedő betegek mályvacserje kivonatot fogyasszanak, hogy természetes módon csökkentsék a koleszterin- és a triglicerid szintjüket.

A vérnyomás csökkentéséhez hasonlóan a hibiszkusz tea magas koleszterinre gyakorolt jótékony hatása kiterjed a cukorbetegekre is. Egy 2009-es vizsgálat szerint cukorbetegek egy csoportja egy hónapon keresztül naponta kétszer fogyasztott hibiszkusz teát, és ennek eredményeképpen szignifikánsan megemelkedett a HDL (jó) koleszterinszint, valamint csökkent az összkoleszterin-, az LDL (rossz) koleszterin- és a triglicerid szint.

3. Megakadályozza az oxidatív stresszt

Mint a legtöbb egészséges gyógytea, a hibiszkusz is tele van antioxidánsokkal, amelyek harcolnak a szabad gyökök ellen, melyet a rossz étrend és a veszélyes vegyi anyagoknak kitettség okoz. Ezt elsősorban a növény antocián tartalma, azaz a természetes szinezőanyagai adják és amelytől a virágok piros színben pompáznak.

Egy kissebb humán kutatási vizsgálat kimutatta, hogy a hibiszkusz-tea fogyasztása megnövelte az antioxidáns szintet a véráramban és csökkentette a káros vegyületeket, amelyek hozzájárulhatnak az oxidatív stresszhez, ami károsítja a sejteket. Mivel az alanyok emelkedett mennyiségű hippursavval rendelkeztek, a tanulmány következtetései azt mutatják, hogy a hibiszkusz polifenoljait (antioxidánsokat) a bél mikrobiomája jelentősen átalakítja.

4. Ígéretes egyes fajta rákok ellen

Valószínűleg - legalábbis részben - a mályvacserje teák antioxidáns tartalma miatt a növény néhány rákkutatási vizsgálat alanyát képezi. Amíg a legtöbb természetes rákkutatási gyerekcipőben jár, addig a hibiszkusz rákellenes hatására már van némi bizoyníték.

Egy laboratóriumban végzett vizsgálat során a hibiszkusz-kivonat apoptózist (programozott sejthalál) okozott a leukémiás sejtekben. Bár a mögöttes mechanizmus még nem tisztázott, de ígéretes lépést jelenthet a leukémia elleni küzdelemben, amely a rákos betegek körülbelül egynegyedét érinti.

Ugyanezek az eredmények jelennek meg, amikor nyolc különböző típusú gyomorrák-sejteket hibiszkusz-kivonatnak tesszük ki a tajvani Chung Shan Orvostudományi Egyetem biokémiai és biotechnológiai intézetében végzett kutatások szerint.

5. Csökkenti az elhízás kockázatát

Miközben a hibiszkusz antioxidánsai védik a sejteket, a benne található egyéb vegyületek potenciálisan serkentik a fogyást és minimalizálják az egyéb kapcsolódó kockázatokat, amint a patkányokon végzett kutatások is mutatnak.

Az emberi és állati kísérletek eredményei azt mutatják, hogy a hibiszkusz tea fogyasztása kapcsolatban áll a megnövekedett anyagcserével. A hibiszkusz kivonat meggátolhatja a keményítő és szacharóz felszívódását a bevitt ételekből.

A hibiszkusz tea legalább napi egyszeri fogyasztása segíthet az inzulinrezisztencia elleni küzdelemben, ami jó markere a prediabétesnek. Valójában még a cukorbetegek egészséges vércukorszintjének fenntartásában is segíthet, ami azt jelenti, hogy segíthet a metabolikus szindróma minden tünetének csökkentésében.

Egy másik, az elhízáshoz kapcsolódó betegség az zsírmáj (NAFLD - non-alcoholic fatty liver disease). Ez a betegség a májban a zsírsejtek felhalmozódására utal, amelyet nem az alkohol okoz. A zsírmáj ismert okai közé tartozik az elhízás, a rossz étkezési szokások, a cukorbetegség és a diszlipidémia. Állatokon és emberben végzett vizsgálatok azt mutatták, hogy a hibiszkusz tea előnyös lehet a májnak, csökkentve a zsírfelhalmozódás kockázatát, ami potenciálisan cirrózist (májzsugor), májrákot vagy májkárosodást okoz, ha kezeletlen marad.

6. Természetes antidepresszáns

Ha depresszióban szenved vagy fennáll annak kockázata, akkor érdemes fontolóra vennie, hogy a hibiszkusz teát fogyasszon. A növény természetes módon harcol a depresszió ellen, melynek jelei például a fáradtság, a reménytelenség érzése, a hobbi iránti érdeklődés elvesztése.

A kutatási terület még szintén új, de az állatkísérletek azt találták, hogy hibiszkusz virágokban vannak olyan bioflavonoidok, amelyek természetes gyógymódként segíthetnek a depresszió ellen.

7. Véd a Staphylococcus ellen

A hibiszkusz mutat némi antibakteriális hatást is. Egy laboratóriumi vizsgálat azt találta, hogy a Hibiscus rosa sinensis (egy kevésbé gyakori, de még mindig hasznos, hibiszkusz növény) kivonata - amelyet néha a tea készítéséhez használnak - komoly MRSA (methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus) ölési potenciállal bírhat. Az MRSA egy olyan baktérium, amely évente több mint 90 000 Staphylococcus fertőzést okoz csak az Egyesült Államokban. A staphylococcus fertőzés megelőzése és kezelése létfontosságú, mivel súlyos problémákhoz vezethet, mint például a tályogok, a szepszis és a tüdőgyulladás.

8. Megakadályozhatja a vesekövet

Mivel vízhajtóként működik, a mályvacserje felkeltette a vese- és húgyúti rendszerek egészségét tanulmányozó kutatók érdeklődését is. A kezdeti állatkísérletek azt sugallják, hogy a hibiszkusz tea rendelkezik az úgynevezett "anti-urolitikus" tulajdonsággal, azaz csökkentheti azon vegyületek előfordulásának esélyét, amely vesekövet alkotnak.

A Hibiszkusz tea lehetséges mellékhatásai

Vannak kisebb mellékhatások és kockázatok, amelyeket figyelembe kell venni a hibiszkusz tea fogyasztásakor.

A hibiszkusz tea rendkívül nagy dózisban mérgező a májra, de valószínűleg nehéz lenne annyit fogyasztani tea formájában. A legtöbb forrás 3-4 csésze (2 dl) hibiszkusz-teát ajánl naponta, ami ésszerű mértékűnek tűnik a káros hatások elkerülése érdekében.

Nagy aggodalomra adhat okot a hibiszkusz tea fogyasztása a terhes nők esetében. A terhes nőknek soha nem szabad hibiszkusz teát inni vagy hibiszkusz kapszulákat szedni, mivel ez emmenagóg hatásokat idézhet elő, azaz menstruációt okozhat. Ha Ön terhes, ügyeljen arra, hogy a "Sharon rózsa" vagy az "althea" címke szintén a hibiszkuszra utal.

Lehetséges, hogy a mályvacserje tea kölcsönhatásba lép bizonyos gyógyszerekkel. Például ne igyon hibiszkuszot, ha vérnyomáscsökkentő gyógyszert szed, hacsak orvosa kifejezetten utasítja és felügyeli, mivel veszélyes szintre csökkentheti a vérnyomását.

A Hibiscus gátolja az olyan gyógyszerek hatását, amelyek Cytochrome P450 enzimeket használnak, ezért kérdezze meg orvosát, mielőtt megkezdi a hibiszkusz teák fogyasztását.

A cukorbetegségre szedett gyógyszerek mellett el kell kerülni a hibiszkusz teát is, mivel csökkentheti a vércukorszintet és növelheti a vércukorcsökkentő gyógyszer hatását.

Azoknál a betegeknél, akik a malária miatt klorokint szednek, kerülniük kell a hibiszkusz teát, mivel ez nagymértékben befolyásolja a szervezet által elnyelt gyógyszerek mennyiségét.

És ismét, a terhes vagy szoptató anyáknak soha nem szabad inni a hibiszkusz teát vagy szedni a hibiszkusz-tartalmú kiegészítőket.

Hibiszkusz virághibiszkusz teafű

Hogyan találjuk meg a legjobb hibiszkusz teát?

A legtöbb étrend-kiegészítőhöz hasonlóan fontos, hogy a hibiszkusz leveleinek, porának vagy kivonatának megvásárlása megbízható forrásból történjen. Egyes szakértők azt javasolják, hogy ha hibiszkuszt kivonat formájában, vákumcsomagolásban vásároljuk meg, így a gyógynövény teljes hatását élvezhetjük.

Ha szárított hibiszkuszt vásárol, akkor érdemes a szirmokat körülvevő védőrészből állót keresni, nem pedig magukat a szirmokat.

Minden hibiszkusz teá koffeinmentes, így tetszés szerinti mennyiségben kipróbálhatja a különböző márkákat és ízesítéseket, hogy megtalálja kedvencét.

A Hibiszkusz tea készítése

Nagyon könnyű elkészíteni a saját hibiszkusz teáját. A forró víz készítése után helyezzük bele a növény száraz részeit, és várjunk meg, amíg az ital mély vörös színűvé válik. Ez koncentrált hibiszkusz teát fog eredményezni, így még adhatunk hozzá hideg vízet.

Édesítsen nyers mézzel vagy steviával saját ízlés szerint, amikor a tea még meleg, de már nem forró. Opcionálisan díszitsük mentával vagy egy szelet lime-al, és máris készen van egy egészséges, ízletes ital, amit fogyaszthat melegen vagy hideg. Néhány recept ajánlja a fahéjat az ízesítéshez.

A hibiszkusz története

A világon a hibiszkusz tea évszázadok óta számos kultúrában kedvelt. Népszerűsége egyre nő az Egyesült Államokban, mivel több kutatás is alátámasztja a hibiszkuszi tea egészségre gyakorolt jótékony hatásait, továbbá nagyon népszerű Mexikóban, Közép-Amerikában, Dél-Amerika és a Karib-térségben.

Panamában a hibiszkuszot saril vagy sorrel tea készítésére használják, amely gyömbérrel, fahéjjal, szegfűszeggel, cukorral és szerecsendióval ízesített. Az egyiptomiak és a szudániak hagyományosan isznak hibiszkusz teát az esküvői ünnepeken. A Bissap (a hibiszkusz-tea egy variációja) a szenegáli "nemzeti italként" ismeretes.

A növény népszerű kelléke számos európai teaszekrénynek is, bár Európában gyakoribb a vegyes összetevőjű gyógynövény teák fogyasztása, amelyek hibiszkuszt tartalmaznak.

Sok országban a mályvacserjét a hagyományos orvoslásban használják a különböző betegségek kezelésére. A hagyományos kínai orvoslásban a hibiszkusz leveleit például a herpes zoster (övsömör)  helyi kezelésére használják.

Hozzászólások

Új hozzászólás
  töltés

  TÖLTÉS