Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

TeaCenter

A Matcha tea 8 hatása

zöld matcha tea

Kíváncsi a következő "divat" italra? Ne keresse tovább: ez a zöld matcha tea, melynek az egészségügyi előnyei elképesztőek!

Az egészségügyi szakemberek és az egészségtudatos hírességek között is egyre népszerűbb a matcha, pedig nem egy tipikus zöld tea. Ezt a kiváló minőségű, finoman őrölt és koncentrált zöld teát hagyományosan a japán tea szertartásokon használják több száz éve.

Mint zsírégető és rák elleni harcos, a matcha tea maga mögé utasítja az összes tea fajtát. Számos tanulmány kimutatta, hogy a matchában lévő, a természetben előforduló kémiai vegyületek karcinogénellenes hatásúak a ráksejtek elhalása és a ráksejt-növekedés gátlása révén. A Matcha antioxidánsokban gazdag, szabadgyök "fogó" képességgel rendelkezik, és ösztönzi a szervezet természetes méregtelenítő képességét. Mit lehet még kívánni?

Mindannyian tudjuk, hogy a zöld tea előnyei elképesztőek, de ha a matchát fogyasztja, akkor annak összes előnyét a legkoncentráltabb formában fogyaszthatja el - és az egészségügyi előnyök is felerősödnek! A matcha szuper ereje mögötti titok a katechineknek nevezett polifenol vegyületben van, ami az antioxidánsok olyan típusa, amelyek olyan szuperételekben találhatóak meg, mint a zöldtea, a kakaó vagy az alma. A zöld tea nagyobb catechin sűrűsége miatt hihetetlen egészségügyi előnyöket biztosítja azok számára, akik rendszeresen fogyasztják. Ez különösen igaz a matchára, a zöld tea koncentrált por alakú formájára.

Magyarul hívják Maccsa teának is, bár ritkán találjoztunk a névvel.

A matcha por hatása

1. Harcol a rák ellen

A kutatások szerint a zöld tea fogyasztása csökkentheti a rák kockázatát. Néhány speciális rákbetegség, ahol a kockázatcsökkentést tudományosan igazolták:
 • hugyhólyag rák: 882 nő vizsgálata azt mutatta, hogy a húgyhólyagrák kockázata szignifikánsan csökkent a nőknél, akik a matchát fogyasztották.
 • mellrák: többszöri megfigyeléses vizsgálatok meta-analízise azt mutatta, hogy a legtöbb, zöld teát fogyasztó nőnél 22%-kal alacsonyabb a mellrák kialakulásának kockázata. Emellett a matchta zöld tea fogyasztásával alacsonyabb az esély arra, hogy az emlőrák kialakuljon, mint a fekete tea fogyasztásával.
 • vastagbél- és végbélrák: 69710 kínai, 40-70 év közötti nő vizsgálata azt mutatta, hogy a zöldteát ivók között 57%-kal alacsonyabb volt a hajlamosság a rák kialakulására. A rektális rákos megbetegedéseknél inverz összefüggést figyeltek meg a rendszeres teázással.
 • prosztatarák: egy nagy tanulmány megállapította, hogy a japán férfiak, akik naponta öt vagy több csésze zöld teát ittak, 48 százalékkal alacsonyabb volt a prosztatarák kialakulásának kockázata.

A Nemzeti Rákkutató Intézet (NCI) szerint a matcha zöld tea katechinjai (EGCG, EGC, EKG és EC) olyan erősek, hogy valóban megakadályozzák a rák kialakulását, és ezáltal az egyik legkiválóbb természetes rákkezelési lehetőségnek felel meg. Az NCI a következő magyarázatot adta:

 • A zöld tea, különösen az EGCG és az EKG vegyi anyagai jelentős szabad gyökfogó képességgel rendelkeznek. Kimutatták továbbá klinikailag, hogy megvédi a sejteket a reaktív oxigénfajták által okozott DNS-károsodástól.
 • A teák polifenoljeiről kimutatták, hogy gátolják a tumorsejtek fejlődését és apoptózist indukálnak (ráksejt-pusztulás) laboratóriumi és állatkísérletekben.
 • A zöld tea catechinek aktiválják a detoxifikációs enzimeket (például a glutation S-transzferáz és a kinon-reduktáz). Ezeket az enzimeket dicsérik a tumor növekedésének megakadályozásában.
 • Végül a kutatás két további megállapítást tárt fel. A zöld teák katechinjei nem csak az ultraibolya B sugárzás által okozott károk ellen védenek, hanem javíthatják az immunrendszer működését is.

Ezek nagyon lenyűgöző tulajdonságok, ugye? Ha már csak ezeket tudná a matcha, az is értékes lenne számunkra. De ennél többet is tud, mint a rák megelőzése.

2. Elősegti a zsírégetést

Jó okunk van arra, hogy a matcha a 15 legjobb zsírégető listára is felkerült. Amikor az anyagcsere fokozásáról van szó annak érdekében, hogy segítsük a fogyást, akkor a tanulmányok szerint kevés dolog előnyösebb, mint a matcha zöld tea.

Az American Journal of Clinical Nutrition egyik tanulmánya összehasonlított egy üveg 690 milligramm katekin tartalomú oolong tea fogyasztást egy másik 22 milligramm katekin tartalmúéval. A vizsgálat 35 egészséges japán férfit osztott két csoportba, akiknek hasonló BMI indexe és derékkörfogat-eloszlása volt. Az egyik csoport a 690 mg katekin tartalmú teából, míg a másik csoport a 22 mg katekin tartalmú teából kapott nap mint nap. 12 hét elteltével megfigyelték, hogyan alakult a testzsír tömege, a BMI index, a testtömeg, a bőr alatti zsír területe és a derék kerülete. A "690 milligramm katechin csoportban" szignifikánsan alacsonyabbak voltak ezek az értékek, mint a 22 milligrammos csoportban. Mégjobban meglepődtek azon, hogy az LDL-szintek hogyan módosultak a testzsír tömegének és a teljes zsírterületnek a drámai csökkenése miatt.

Ezekből az eredményekből a kutatók biztatóan arra a következtetésre jutottak, hogy mivel a 690 mg katechin tartalmú tea 12 héten keresztül csökkenti a testzsírt, a catechinek fogyasztása számos betegség - különösen az elhízás - megelőzésében és javításában segíthet.

3. Teljesítményfokozó hatás

Egy másik érdekes előnye a matcha teának, hogy a klinikai tesztek azt sugallják segíthet felgyorsítani az intenzív edzések okozta mikrosérülések regenerációját. Azt is kimutatták, hogy az oxidatív stressz által okozott sejtkárosodást is megakadályozhatja. Az oxidatív stressz csak egy divatos kifejezés a szabad gyökök és antioxidánsok belső egyensúlyányak felborulására. És ez az egyensúlyhiány végül elpusztítja a sejteket, megakadályozza azok regenerációjukat és betegségekhez vezet.

A "Basic and Clinical Pharmacology and Toxicology" folyóiratban megjelent tanulmány az EGCG krónikus fáradtság szindrómára gyakorolt ??potenciális hatását értékelte. 15 napon keresztül vizsgáltak egereket, akiknek napi 6 percen keresztül kellett úszniuk. 

Ezen intenzív aktivitást követően a kutatók felfedezték, hogy az állatokban jelentősen megnövekedett az oxidatív stressz és a tumor nekrózis faktor-alfa szintje, ami a sejthalál biokémiai markere. Megdöbbentően, az EGCG folyamatos adagolásával a kutatók megállapították, hogy mindkét változás teljesen megfordult.

4. A betegségek ellen harcoló katechinek legjobb forrása

A Harvard kutatása szerint a zöld tea a catechinek néven ismert antioxidánsok legjobb forrása. A kutatások azt mutatták, hogy a katechinek erősebbek, mint a C és E vitaminok, a sejtek oxidatív károsodásának megállításában. Úgy tűnik, más betegség elleni képességekkel is rendelkeznek.

Nincs egy évtizede, hogy a kutatók felfedezték az egyes típusú teák sokkal kedvezőbbek lehetnek a többinél. Annak a hipotézisnek a megvizsgálására, hogy a matcha katekin gazdagabb, mint a többi zöld tea, a Colorado Springs Egyetem kutatói összehasonlító vizsgálatot folytattak a matcha és más kedvelt zöld teák között.

A Journal of Chromatography kiadványban publikáltak, és az eredmények úttörőek voltak. A kutatók megállapították, hogy az EGCG koncentrációja 137-szer nagyobb a matcha esetében, mint a "China Green Tips" zöld tea esetében és legalább háromszor magasabb, mint bármely más zöld tea esetében.

5. Az L-theanin maga a nyugodt éberség

A matchára azt mondják, hogy az L-theanin és a koffein keveréke miatt nyugtalanságot vált ki. Az L-Theanine egy pihentető hatású, nem napi fogyasztású aminosav, amely kizárólag a Camellia Sinensis növényi teákban található. Az matcha ivással megnövelheti az L-theanin szintjét, és elősegítheti az alfa hullámokat, ami a nyugodt éberség állapotához vezet. Az L-theaninről kimutatták, hogy a szorongással küzdő betegek esetében javulást hozott - az agyban a dopamin és a GABA szintjének növelésével.

A matcha legfeljebb ötször annyi L-theanint tartalmaz, mint az átlagos zöldtea (20 / 4 mg). A teljes napsugárzásban termesztett matcha kevesebb L-theanint tartalmaz, mint az árnyékban nevelt társaik, így a matcha termsztés előtt érdemes tanulmányozni az árnyékolási technikákat, amelyeket a tapasztalt gazdálkodók használnak, hogy így is gazdagítsuk a matcha L-theanin szintjét.

6. Csökkenti a szívbetegség kockázatát és a magas vérnyomást

A Harvard közelmúltbeli tanulmányai szerint a zöld tea csökkentheti az LDL-koleszterinszintet és a magas trigliceridszintet, és ezáltal a szívbetegség és a stroke által okozott halálozások számát.

Egy tanulmány szerint - amelyben 40407 japán ember vett részt és akik naponta több mint öt csésze zöld teát fogyasztottak - a zöld tea fogyasztása miatt 26%-kal alacsonyabb a szívroham vagy a stroke halálozásának kockázata. Egy másik tanulmány megállapította, hogy azoknál, akik a legnagyobb mennyiségű zöld teát fogyasztják 28%-kal alacsonyabb a koszorúér-betegség kockázata. Érdekes, hogy a fekete tea fogyasztása egyáltalán nem volt hatással a koszorúér-betegség kockázatára.

A zöld tea antioxidánsai képesek segíteni vagy megakadályozni a "rossz" LDL koleszterint okozta oxidációt, növelni a "jó" HDL-koleszterinszintet és javítani az artériás funkciókat. A legfrissebb kínai kutatások szerint a zöld vagy az oolong tea fogyasztása 46-65%-kal csökkentette a magas vérnyomás kockázatát azokkal szemben akik nem fogyasztanak teát.

7. Csökkenti a II. típusú cukorbetegség kockázatát

A II. típusú cukorbetegség olyan krónikus állapot, amely befolyásolja hogyan dolgozza fel a test a vércukrot vagy glükózt. A II. típusú cukorbetegség visszafordítható a megfelelő életmód és étrend alkalmazásával. A matcha hozzáadása az ételekhez az egyik módja annak, hogy segítsen a cukorbetegség visszafordításában vagy annak megelőzésében.

Egy, a "Annals of Internal Medicine" című kiadványában megjelent tanulmány a Japánban elő felnőttek kávé és tea fogyasztását vizsgálta. Konkrétan a kutatók a kávé, a fekete, a zöld és az oolong teák, valamint az orvos által diagnosztizált cukorbetegség fogyasztását vizsgálták. A tanulmány megállapította, hogy a zöld tea és a kávé fogyasztása fordítottan társult a cukorbetegség kialakulásának kockázatához az életkor, a nem, a testtömeg-index és más kockázati tényezők korrekciója után.

Egy másik, az "American Journal of Clinical Nutrition" folyóiratban publikált tanulmány vizsgálta a zöld tea és a zöld tea kivonat hatásait a glükóz szabályozására és az inzulin érzékenységre. A kutatók szerint a zöld tea fogyasztása csökkentette az éhomi (éhgyomri) glükóz szintet és az A1C koncentrációt. A zöld tea az éhomi inzulin koncentrációk jelentős csökkenéséhez is vezetett.

8. Méregteleníti a testet

A Matcha élénk zöld színét a magas klorofill tartalmának köszönheti. A klorofill olyan típusú növényi pigment, amely a fény felszívódásáért felelős a fotoszintézis folyamatában, és ami energiát generál. Ez az a tény, ami miatt a gondosan, árnyékos helyen termesztett Matcha jelentősen gazdagabb a klorofillben, mint a többi tea.

A klorofill nem csak élénk színt ad a matchának,  de egy nagyon hatékony méregtelenítő vegyület is, amely segíthet a nem kívánt méreganyagok, vegyi anyagok és nehézfémek eltávolításában. A klorofill növeli a vér oxigén- és más mikrotápanyag szállítási kapacitását a sejtekbe, ami segít a test gyorsabb regenerálódásában és a sejtszintű tisztításában. Napi egy csésze matcha tea fogyasztása nagyban segíthet a szervezet méregtelenítésében.

Hogyan válasszuk ki és használjuk a Matcha zöld teát?

A Matcha a helyi élelmiszerboltokban, az bio boltokban valamint az interneten is elérhető.

Vigyázat, könnyű a rossz matcha por vásárlása. Elsőre talán azt gondolja, hogy jó matcha port választ, de érdemes egy pillantást vetni az összetevőkre, mert sokszor az elsődleges összetevő a cukor! Igen, nagyon gyakori, hogy a "matcha" porban megtalálja a cukrot és por formájában a tejet. Ez nem feltétlenül az, amit szeretne, ezeket gyakran használnak a kávézókban a matcha latte készítéséhez.

Ha a jótékony hatások maximális kihasználására szeretne matcha port vásárolni, akkor annak egyetlen összetevője legyen: a matcha. Amennyiben lehetséges, olyan terméket keressen, amely organikus és nem GMO. A ceremóniális minőségű matcha az, amit egy kiadós tea készítéséhez érdemes használni, míg a kulináris minőségű matchát gyengébb teák és a matcha latte készítéséhez ajánlanak. Továbbá hozzáadhatja a turmixhoz vagy süteményhez is. Az utóbbi években könnyű találni filteres matcha teát is (de ilyenkor nem az egész matcha levelet fogja elfogyasztani).

A Matcha tisztasága és minősége magasabb költségekkel jár, és a matcha por mindenképpen drágább, mint más teák. Az alacsony árú matcha valójában a rossz minőségű termék jele lehet.

Az alacsony árú por szokszor a kínai matchára utal, amelyekben már veszélyes peszticidekről is beszámoltak. 2013-ban a Greenpeace véletlenszerűen tesztelt 18 kínai zöld tea mintát, és megállapította, hogy 12 közülük tiltott peszticideket tartalmazott. A japán matcha teát szigorúbb előírások szabályozzák, amikor a peszticidek használatára van szükség, ezért a japán matchak általában drágábbak, de tisztábbak is, mint a kínai márkák. 30g japán matcha ár 9000 forint körül mozog, míg a kínai "matcha" teát akár 2000 forintért is lehet találni a piacon. Ha az egészség az amiért a matchát vásárolják, akkor mindenképpen javasoljuk a Japán gyártókat.

A matcha teát hagyományosan egy teáskanál matcha por és egy harmad csésze forró víz keverékével készítik (amelyet vizet kevéssek a forráspont alá melegítenek), majd ezt követően egy bambuszkefével keverik, amíg nem habzik. Használhat tejet vagy tejpótló készítményeket - mint a kókusztej - a víz helyett. Ha szeretné, édesíti a matchát természetes édesítőszerekkel, mint például a nyers méz.

Matcha pormatcha smoothieMatcha habosító kefe

Matcha tea receptek

A matcha por legegyszerűbb és legegyszerűbb felhasználási módja a tea készítése, de hasgyományosan a matcha zöld teát nagyon egyedi és különleges módon készítik.

Az útmutatások változhatnak, de egy egyszerű módja annak, hogy "megfelelő" matcha teát készítse a következő:

 1. Töltse fel a vízforralót friss, szűrt vízzel és forralja épp csak forrásig.
 2. Töltse fel a matcha tálat vagy csészét forró vízzel, aztán öntse ki belőle a vizet (a tál / csésze felmelegítéséhez).
 3. Rakjon 1 teáskanál Matcha port a tálba vagy csészébe.
 4. Adjon hozzá 0.6 dl, majdnem forró vizet.
 5. Keverje el (ideális esetben egy bambusz kefével vagy teával habverővel) a port a vízben, egy-két percig, amíg habos nem lesz, és apró buborékok nem jelennek meg.
 6. Add hozzá még 1 - 1.2 dl vízet.

A matcha tea mellett természetesen készíthet belőle további italokat, ételeket, tortát és sütiket is, páéldául mangós Matcha Smoothie-t, Matcha zöld teás palacsintát vagy energizáló "Green Smoothie Bowl"-t.

A Matcha zöld tea története

Mi a matcha? Matcha a zöld tea koncentrált, por alakú formája. A tea növény - Camellia sinensis - leveleiből készül, amely a Theaceae család örökzöld cserje. Minden tea ebből a növényből származik, de a színük és az ízük különbsége a feldolgozásbeli különbségeknek köszönhető. A fekete teával ellentétben, amely erjedt, a zöld teát nem erjesztett eljárással állítják elő.

A speciálisan növesztett és felhasznált tea növények tipikusan két hétig árnyékos helyen nőnek a klorofill szintek növelése érdekében, mielőtt a leveleket szüretelnék. A betakarítás után a tealeveleket párolják, szárítják, majd csodálatos finom porrá örlik, amelyet matcha zöld tea formájában ismerünk. A zöld tea leveleit rövidebb ideig szárítják, mint a fekete teáét feldolgozás előtt, így zöld színük marad. A Matcha por rendkívül finom és nagyon zöld.

Ha hagyományos zöld teát fogyaszt, a leveleket áztatás után eldobja, míg a matcha-val a tényleges tealeveleket is elfogyasztja. Az a tény, hogy a matcha kiváló minőségű tea levélből készül, és az egész levelet elfogyasztja, hatékonyabb tápanyagforrássá teszi, mint a bármelyik zöld teát (legyen szó szálas vagy filteres teáról).

Milyen a matcha íze? Határozottan ízes. Vannak, akik a spenóthoz vagy a búzafűhöz hasonlítják. A matcha-val a zöld tea összes egészségi előnyét megkapja, de egy mega adagban, és pontosan olyan íze van, mint a zöld teának a tűzben.

A matcha tápanyag tartalma

A zöld tea polifenolokat tartalmaz, beleértve a flavanolt, a flavandiolt, a flavonoidokat és a fenolsavat. A polifenolok többsége a catechinekről ismert flavonolok. Négyféle katechin található elsősorban a zöld teában: epicatechin, epigallocatechin, epicatechin-3-gallate és az EGCG.

A Matcha antioxidánsokkal, aminosavakkal, klorofillal, valamint más vitaminokkal és tápanyagokkal van töltve. A fajtától és elkészítésétől függően a szálas és filteres zöld teákkal általában csak 10 - 20 százalék tápanyagot fogyasztunk el. Azonban, ha a matcha-t isszuk, akkor 100 százaléknyi tápanyagot viszünk be. A Matcha zöld tea az antioxidánsok legmagasabb koncentrációját tartalmazza az eddig ismert összes természetes gyümölcshöz és zöldséghez képest. Az oxigén radikális felszívódási képesség (ORAC) teszt szerint a Matcha 1573 ORAC egységet tartalmaz grammonként.

Jelentős antioxidáns tartalma mellett a következő összetevőket tartalmazza 1 gramm por:

 • Katekinek: 105 mg
 • EGCg: 61 mg
 • Aminosavak: 34 mg
 • L-Theanin: 14 mg
 • Koffein: 35 mg
 • Rost: 318 mg
 • Szénhidrát: 447 mg
 • C vitamin: 1.75 mg
 • A vitamin: 291 unit
 • Kálium: 26.6 mg
 • Kalória: 3 kcal
 • ORAC (antioxidáns index): 1573

Érdekes tények a matcha teáról

 • Valamennyi zöld és fekete teát ugyanabból a növényből, a Camelia Sinensis-ből származik, amelyet először a délnyugat Kínában található misztikus dombok között fedeztek fel.
 • A tea termesztésének, betakarításának és feldolgozásának sajátos módja az, ami a japán matchát megkülönbözteti a többi zöld teától.
 • A Matcha egyfajta porított zöld tea, és a matcha jelentése szó szerinti fordításban: "porított tea".
 • Úgy gondolják, hogy a tea-porítás Kínában született, egy buddhista szerzetesnek köszönhetően 1191 körül.
 • A matcha gazdálkodási technikáit Japánban több évszázad alatt finomították és tökéletesítették.
 • A 16. századbra a matcha zöld tea por a teázó ünnepségek (chado vagy chanoyu) részévé vált.
 • A Matchát hagyományosan egy tálból fogyasztják, nem pedig bögréből.
 • A japán matcha elkészítése egy bonyolult folyamat, amely közel 800 éve a japán kultúra része.
 • A hagyományos zöld teaktól eltérően a japán matcha növények tipikusan árnyékban vannak termesztve, mielőtt azokat betakarítják a színük, az aromájuk és az antioxidáns startalmuk javítása érdekében.
 • A Matcha termelése valóban munkaigényes, és a betakarítás is csak évente egyszer történik.
 • Hagyományosan a matcha ivását a meditáció egy formájának tekintik.
 • A hagyományos kínai- és indiai orvoslásban a szakemberek serkentőként, diuretikumként (a felesleges folyadék felszabadulásának elősegítése érdekében), összehúzódáshoz (a vérzés megállítására és a sebek gyógyítására) és a szív egészségének javítására használják a zöld teát.
 • A kínai "matcha" általában nem árnyékban termesztett, és "pörkölt", hogy megállítsa az oxidációt. Ennek eredményeként a kínai "matcha" nem habosodik meg annyira, és a textúrája homokosabb.
 • Az oxigénnek kitett matcha könnyen veszélybe kerülhet, szénsavas illatú és barnás-zöld színű lesz.
 • A modern időkben a matchát gyakran használják a kávézókban, hogy matcha lattét készítsenek belőle.
 • A Koicha-t (vastag matcha) a matcha por mennyiségének kétszeresével állítják elő, így kétszer annyi koffeint is tartalmaz.

A Matcha tea mellékhatásai

A matcha magasabb a koffein tartalommal bír, mint a többi zöld tea, mivel az egész tealeveget fogyasztjuk el (akár háromszor annyi koffeint tartalmazhat). Azért a Matcha még mindig mérsékelt mennyiségű koffeint tartalmaz a kávéhoz viszonyítva - 70 mg / csésze, amely körülbelül kétharmada egy átlagos kávé koffein tartalmának.

Ezzel azt mondjuk, hogy a matcha green tea nem jó választás azok számára, akik nem jól viselik a koffeint. A matcha-ból származó "koffeinbomba" azonban sokkal kiegyensúlyozottabb és éberebb érzést ad, mivel nagymértékben tartalmazza az  L-theanin nyugtató hatású aminosavat. A koffein tartalma miatt a legmegfelelőbb, ha lefekvés előtt hat órán belül már nem fogyaszt matchát, hogy elkerülje az alvási problémákat. Túlzásba se vigye a matcha tea fogyasztását, mert a túl sok koffeines ital koffein túladagoláshoz vezethet.

A Matchát nem ajánlott éhgyomorra fogyasztani, mert a zöld tea fogyasztása gyomorfájáshoz és hányingerhez vezethet. A legjobb étkezés után inni, különösen akkor, ha gyomorfekély vagy savas reflux van jalen.

Ha anémiás, akkor fontos tudni, hogy a zöld tea fogyasztása csökkentheti a vas felszívódását az élelmiszerekből.

Sajnos az ólomszennyezés a matcha teát sem kerüli el, és egy csésze matcha akár 30-szor több ólmot tartalmazhat, mint egy normál csésze zöld tea. Ez különösen igaz lehet a kínai Matcha teára, így ezért is ajánljuk jobban a japán, minőségi teákat. Pont az ólomtartalma miatt legjobb, ha egy csésze matchát fogyaszt naponta.

A Matcha nem jó választás a gyermekek számára, mivel kis mennyiségű ólmot, valamint jelentős mennyiségű koffeint tartalmazhat. A legjobb ha elkerülni a matchát, ha terhes vagy szoptat.

A zöld tea kölcsönhatásba léphet bizonyos vényköteles gyógyszerekkel, ezért kérdezze meg kezelőorvosát, mielőtt fogyasztaná azt.

Végső gondolatok a matcha zöld teával kapcsolatban

A természetes antioxidánsokban gazdag ételek közül a matcha zöld tea tartalmazza a legmagasabb értékben a katekineket. Ennek eredményeképpen a rendszeres fogyasztása nagy segítséget jelent az edzések utáni regenerációban, a zsírégetésben, a sejtszintű méregtelenítésben és erősítésben, és még a természetes rákkezelési program részeként is használható.

Hozzászólások

Új hozzászólás
  töltés

  TÖLTÉS