Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

TeaCenter

A tea fajták és hatásaik

tea

Mi is az a Tea?

A tea a legősibb ital a világon és alapvető szerepet tölt be a különböző kultúrákban szerte a világon. Minden tea, amelyet kortyolsz egyedülálló, még akkor is, ha ugyanabból a növényből származik. Ez annak köszöngető, hogy minden terület, ahol a teát termesztik más-más adottságokkal rendelkezik, más az éghajlat és a termőföld, más a tea szüretelésének időpontja és a feldolgozás módszere is. Technikailag a tea a Camellia Sinensis teacserje leveleiből készül. Minden igazi tea ebből a bokorból származik, így a fekete, oolong, zöld, fehér, sárga és pu-erh tea is a Camellia Sinensis leveléből készül.

Mi a helyzet a rooibos, a maté és a gyógyteákkal?

A gyógyteák és a népszerű rooibos tea a legszigorúbb értelemben véve nem "tea" , de általánosságban szinte bármilyen növényt vízben áztatva teának nevezünk.

A tea hatóanyagai

A tea koffeint, csersavakat, vitaminokat, ásványi anyagokat, polifenolokat és illóolajakat tartalmaz. A megszállott teafogyasztók a teában található koffeint a tein névvel azonosítják, de azt tudni kell, hogy ilyen nevű vegyület hivatalosan nem létezik.

A tea hatóanyag és tápérték adatai (100 mg):

 • kalória: 1 kcal
 • szénhidrát: 0.2 g
 • lipidek (zsírok): 0
 • koleszterin: 0
 • rost: 0
 • nátrium: 4 mg
 • kálium: 18 mg
 • kálcium: 3 mg
 • magnézium: 2 mg
 • koffein: 11 mg

A teafajták

Ha minden igazi tea ugyanabból a növényből származik, akkor a végső tea különbségeknek a gyártástechnológiából kell származnia. Ez igaz is - a gyártási folyamat minden tea osztályára egyedülűlló. Hatféle tea fajta létezik: zöld, sárga, fehér, oolong, fekete és pu-erh.

A különböző teák különböző oxidációs szinttel rendelkeznek. Az oxidáció a tea levelek oxigénnek való kitettsége a levegőben, ami a levelek barnulását okozza. Ez hasonlít ahhoz, ahogy az alma megbarnul a leszedés után.
A zöld tea egyáltalán nem, a fehér tea kis mérékben oxidálódik. A fekete és pu-erh teák az oxidációs spektrum ellentétes végénél helyezkednek el, ezért sötétebb és barnább levelekkel rendelkeznek és mélyebb, erősebb ízt adnak. Az Oolong a spektrum közepén áll.

zöld tea (green tea)

Zöld tea

A zöld tea (green tea) leveleket a leszedés után felmelegítik (mellyel megölik az oxidációért felelős enzimet), majd megszárítják, így elkerülik annak oxidálását. Kínában a melegítést elsősorban pán-tüzeléssel vagy pörköléssel végzik, míg Japánban gőzölik a leveleket. Ezek a különböző módszerek nagy szerepet játszanak abban, hogy a kínai és a japán zöld teák miért különböznek annyira ízükben. A zöld tea készítésének köszönhetően kevésbé keserű és természetesen "zöldebb" ízt kapunk, mint a fekete teák esetében. Ázsiában gyakori a zöld tea, ízesített vagy natúr formában is megvásárolható.

A zöld tea íze: általánosságban elmondható, hogy a kínai zöld teák szélesebb ízvilággal rendelkeznek, melyek néha füstösek is, színük inkább sárgás - zöldes. A japán zöld teák "friss" ízűek, sokkal a növényibb vagy fű ízűek. Színük a csészében igazi zöld, és általában finomabbak, mint a kínai zöld teák. 

A Matcha tea, amely egyre inkább egy egészséges élelmiszer-trendgé válik, szintén zöld tea. Valójában az egész zöld tealeveleket porrá örlik - ugyanúgy, mint a búzát, amikor lisztet készítenek. Hagyományosan a japán tea ünnepségeken használják, bár mostanában sok ember tejhez vagy turmixhoz keveri, a nagyobb koffein mennyiség érdekében. Több koffeint és több tápanyagot is tartalmaz, mint a főzött teák, mert az egész level fogyasztjuk el.

fehér tea

Fehér tea

fehér teák a legkissebb mértékben feldolgozott teák. A fehér tea esetében csak a fiatal tavaszi rügyeket használják, melyeket közvetlenül a szedés után száradni hagyják, gőzölés vagy oxidáció nélkül. Rendkívül finom ízűek.

A fehér tea íze: a minimális feldolgozás miatt a fehér tea a legszelídebb ízű, finom tea mind közül megjelenésében és ízében is. Ez az íz jól illeszkedik a finom gyümölcsökhöz, így kiválló gyümölcsteák készíthetők vele (áfonya, barack, mandarin). 

oolong tea

Oolong tea

Az Oolongok zöld és fekete teák között helyezkedik el. Kicsit hagyják oxidálódni, mielőtt gőzölik, de nem annyira, mint egy fekete teákat. Az oxidáció mértéke nagymértékben változhat, a 35-80% tartományon belül. Az Oolong teáknak a legbonyolultabb a gyártásatechnológiája. Az oolong tea főleg a nagy tealevelekből készül. A kész tea megjelenése (formája, alakja, színe) a világoszöldtől a barnaig terjedhet, formája hosszú és csavart, vagy kis golyó is lehet. A gártók nagyfokú személyre szabásának és a gyártás bonyolultságának köszönhetően az ízek és az aromák szélesebb skálán mozognak. Néhány íz és illat: gyümölcsös, méz, virág (az orchidea gyakori), szantálfa és így tovább.

Az oolong tea íze: az oolong íze az oxidáció szintjétől függően változik. Lehet édes, krémes és lágy (magas hegyi, Tajvan), vagy pirított (kínai Wuyi). Ízesített és natúr változatban is kapható.

fekete tea

Fekete tea

A fekete teák (black tea) hosszú gyártási folyamaton mennek keresztül. A szedést követően a tea levelek fonnyadni és száradni kezdenek, amely hihetetlenül fontos lépés a feldolgozáshoz. Száradás után fekete tea leveleket hengerelik, hogy a levelek enzimeket bocsássanak ki, majd teljesen oxidálódjanak.
Néhány a leghíresebb fekete teák közül egy vidékről származik és ezeket ennek megfelelően is nevezték el - például Assam és Darjeeling Indiában, valamint Keemun és Yunnan Kínában. Természetesen gyakran látjuk a fekete teát olyan keverékek formájában, mint az angol reggeli és délutáni teák. A fekete teákkal kapcsolatban gyakran láthatjuk a "tört levél" és "teljes levél" kifejezéseket. A tört leveles teák lehetővé teszik a gyorsabb és teljesebb feldolgozást és több koffeint tartalmaznak, így gyakrabban láthatjuk azokat reggelik kísérőjeként.

A fekete tea íze: szintén nagy különbség van a fekete teák ízében, ám általánosságban gazdagabbak, erõteljesebb ízűek és sötétebbek, mint az előző teák és több koffeint is tartalmaznak. A kínai fekete teák általában füstösebbek és néha még csokoládés ízesítést is kapnak. Az indiai teák erőteljesebbek és merészek lehetnek, a Darjeeling kivételével, amely könnyebb és frissítő. 

pu erh tea

Pu-erh tea

Kétféle pu-erh tea létezik: Sheng pu`er ("nyers" vagy "zöld"), amely nem oxidálódik és Shou pu`er ("főtt" vagy "fekete"), amely oxidálódik. A Sheng pu-erh tea a drágább, de ez egy befektetés - vásárolja a fiatal és az idősebb korosztály is. A Shou pu-erh olcsóbb, de mégis ízletes, és ez az a típus, amit általában vásárolni szoktunk. Mint minden más tea, változó minőségi szintek vannak. A Pu-erh tea az egyetlen típusú szálas tea, amely teljesen erjesztett. A levélen mikroflóra és bakteriális aktivitás van jelen, amely ténylegesen fermentálja a teát.

A pu-erh tea íze: a Pu-erh teák sötétek, földes és erőteljes ízű.

További teának nevezett italok

Rooibos tea

Rooibos tea igazából nem tea. Dél-afrikai gyógynövény, amelyet gyakran vörös teának is neveznek. Finom, földes ízvilággal rendelkezik, amely önmagában is kiváló, de sokféle ízesített teát is találhatunk a kínálatban. Fontos megjegyezni, hogy a valódi teáktól eltérően a rooibos természetes és teljesen koffeinmentes.

Honeybush tea

A más néven dél afrikai mézbokor a rooibos rokon fajtája. A Dél-Afrikai hegyvidéken őshonos cserje alkalmas a tea készítésére, íze édeskés, gyógyhatása révén immunerősítő és daganatellenes tea.

Gyógyteák és gyümölcsteák

A gyógynövény teák szintén nem igazi teák. Gondosan gondozott gyűjteményei a szárított gyümölcsöknek, gyógynövényeknek és a fűszereknek, amelyek vízben áztatva a teához hasonló italt adnak. Ezek természetesen koffeinmentesek. A legtöbb ember szereti az ízesített gyümölcsös teákat (gyömbér tea, jázmin tea), a gyógyteákat (herbal tea), mint az echinacea tea, a kamilla tea vagy a citromfű tea.

Yerba Mate tea

Ha úgy gondolja, hogy Rooibos és ezek a gyógynövénykeverékek nem teljesen adják meg a teázás érzését, akkor az Organic Yerba Mate lehet az ön teája. Ez egy dél-amerikai ital, amelyet a teához hasonlóan lehet főzni, de körülbelül ugyanannyi koffeint tartalmaz, mint a kávé. Hagyományosan hosszú szalmaszállal, maté tökből fogyasztják, de természetesen egy bögre is ugyanúgy megteszi.

Lapacho tea

A tea a dél-amerikai Lapacho fa kérgéből készített ital, ahol már évszázadok óta ismerik annak jótékony hatásait. A kéreg tea küllemre sima és szürke, évente 1 - 2 alkalommal szüretelik. A Lapacho tea magas az ásványi-anyag tartalommal rendelkezik, így kiválló immunerősítő és gyulladás-csökkentő.

Tulsi tea

Tulsi India egyik legjelentősebb gyógynövénye, melyből többféle ízesített teát készítenek. A Tulsi antioxidáns tartalma nagyon magas, így hatásos lehet a gyulladások ellen, emellett koleszterin csökkentő, méregtelenítő, immunerősítő, anti-ageing hatású. A Tulsi tea nagyon hatékony adaptogén, ami fokozza az ellenállóképességet, csökkenti a fáradékonyságot és a szorongást.

Chai tea

Bár a chai tea népszerűvé vált, igazából csak fekete tea keveréke fahéjjal, szerecsendióval, szegfűszeggel, kardamomával és borssal amely így tökéletes itallá válik.

Earl Grey

Az Earl Grey tea egy fekete tea keverék, melyhez bergamottolajat kevernek ízesítés céljából. Az Earl Grey tea keveréket a britt miniszterelnökről - Earl Grey - nevezték el, mert állítólag egy kínai mandarin Lord Grey számára keverte az eredeti italt.

A tea készítése

Általánosságban 1 csésze teához (250 ml) használjunk 1 teáskanál teafüvet. Ha a tea kissé terjedelmes - mint a fehér teák - használjon 2 teáskanálnyit.

Javasolt tea vízhőmérsékletek és áztatási idők:

 • Fehér vagy zöld teák: 76 °C - 85 °C fokon áztassuk 1 - 3 percig a zöld és 3 - 5 percig a fehér teákat
 • Oolongok: 85 °C - 98 °C fokos vízbe - azaz forráspont alatt - hagyjuk ázni 5 - 8 percig
 • Fekete teák: forrásban lévő vízbe körülbelül 3 - 6 percig áztassuk
 • Pu-erhs: a forráspont körüli vízbe (100 °C) érdemes 2 - 5 percet állni hagyni
 • Gyógyteák esetében érdemes a tapasztalatainkra hagyatkozni, de általánosságban forrásban lévő vízben 5 percig érdemes áztatni őket

Noha átlagosan 3-5 percig ajánlott a teafű áztatása, az erősebb ízhez hosszabb ideig lehet a füvet a vízben hagyni. Ez lehetővé teszi a teák számára, hogy jobb ízük legyen, különösen akkor, ha olyan teát főzünk - például fekete tea - amely íze erősebb lehet, ha hosszabb ideig áztatja.

Amennyiben nincs hőmérő a vítforralón vagy teafőzőn, akkor a buborékokból követketzezhetünk a víz hőmérsékletére: ha apró buborékok jelennek meg, akkor a víz körülbelül  65 - 70 °C-os. Ha kissé nagyobb buboréksorok törnek felfelé a forraló aljáról akkor a víz már körülbelül 85 °C fokos.

A tea koffein tartalma

A teának különböző koffeinszintje van a feldolgozás módja alapján. A fekete tea tartalmazza a legtöbb koffeint, míg a gyógytea vagy gyümölcstea nem tartalmaz koffeint.

tea koffein tartalom

A tea vásárlási formái

Általában a teafű egyesével csomagolva kerül a kosarunkba és a csészébe, amely így könnyen elkészíthető. Azonban a szálas tea is igen népszeű, amely szárított levelekből áll, így lehetővé teszik, hogy egyedi ízesítő keverékeket hozzon létre. Sokan úgy vélik, hogy ez a módszer a tea főzésére ízteljesebb, mint a filteres tea használata. A tea rendelése előtt érdemes eldöntenünk, hogy milyen célból rendeljük, milyen ízeket szeretünk, mekkora a koffein toleranciánk, illetve érdemes figyelembe venni a tea árát is. A megvásárolt tea ízesítésére érdemes citromot használni, míg a cukrot nem javasoljuk, mert az elnyomja annak aromáját. Szülinap vagy névnap esetén ideális ajándék lehet a tea díszdobozban, melyek általában fémdobozban kerülnek forgalomba.

 

szálas tea Camellia Sinensis - tea cserje tea filter

A tea hatása

1. Antioxidáns és anti-ageing hatás

Ahogyan azt Kínában már hosszú-hosszú ideje hitték, és az utóbbi évtizedekben bizonyították is, az antioxidánsok a teában jelentősen lelassíthatják az öregedési folyamatot, megakadályozva a szabad gyököket abban, hogy az anyagcserét, a keringést, a légzést és az idegrendszert károsítsák. Ezek az antioxidánsok hatékonyan semlegesítik a szabad gyököket. A zöld vagy fehér tea citrommal kiegészítve még előnyösebb e tekintetben. Továbbá segíthet a látásvesztés, a makuladegeneráció, az izmok elvesztése és az öregedés által kiváltott egyéb körülmények késleltetésében is.

2. A tea kevesebb koffeint tartalmaz, mint a kávé

A gyógynövénykeverékekben nincs koffein, míg a hagyományos teák kevesebb mint 50%-át tartalmazzák a koffeinnek, mint a kávék. Ez azt jelenti, hogy idegrendszerének bosszantó hatása nélkül fogyaszthatja, akár magas vérnyomás esetén is.

3. A tea csökkentheti a szívroham és a stroke kockázatát

"Számos irodalom van a tea és a szív egészségét illetően" - mondja Anna Ardine klinikai táplálkozás-menedzser a Pittsburgh-i Egyetem Magee-Womens Kórházában. "Ez az az egészségügyi hatás, amelyre a legerősebb bizonyíték van."

Számokban ez azt jelenti, hogy - melyet egy idei tanulmány támaszt alá - a zöld tea fogyasztása összességében közel 20 százalékkal csökkentette a szívroham és 35 százalékkal a stroke kockázatát azok körében, akik egy-három csésze zöld teát ittak naponta. Azok, akik naponta négy vagy több csésze zöld teát fogyasztottak, 32%-kal csökkent a szívroham esélye és alacsonyabb LDL-koleszterinszinttel rendelkeztek.

4. A tea segíthet a fogyásban

Az ezzel kapcsolatos kutatások nem olyan erősek, mondja Ardine, hozzátéve, hogy a hatást mutató tanulmányok esetében az alanyok nagy mennyiségű teát fogyasztottak, gyakran tea tabletta formájában.

5. Segíthet a csontok védelmében

A legutóbbi állatkísérletek adatai azt mutatják, hogy a zöld tea megakadályozhatja a csontritkulást.

6. A tea a széles mosoly segítője

A japán kutatók azt találták, hogy a tea csökkentheti a fogak szuvasodását, mert megváltoztatja a pH-értéket a szájban és így a fokak szuvasodásának esélyét is csökkentik. Ezen túlmenően a tea - ellentétben a sok más itallal - úgy tűnik, hogy nem zavarja a fogzománcot.

A teában található tannin nevű alkaloid erős adszorbeáló tulajdonságokkal rendelkezik. Ha a teát cukor nélkül fogyasztjuk, akkor semlegesíti a felesleges savakat a szájban, és elpusztítja a baktériumokat. A tannin összehúzó erejének köszönhetően erősen rögzíti a fogakat, megakadályozva, hogy meglazuljanak és kihulljanak. A tannin ugyancsak megakadályozza a hajhullást, és erősíti a haj gyökerét, ha külsőleg alkalmazzák. Ezért mos sok ember haját fekete teával.

7. Enyhíti a fáradtságot

A tea egy nagy antidepresszáns és energizáló. Valójában a benne lévő alkaloidok, tanninok és koffein nagyon gyors és hatékony természetes stimulánsok. Fogyasztása azonnali hatást gyakorol a fáradtságra, serkenti az agyat, és megemeli a hangulatot. Ugyanakkor csökkenti a hideg érzését a hideg évszakokban. Nagyon hatékony az álmosság ellen. Az L-Theanine nevű aminosav, ami a teában van, növeli az agy éberségét. A legjobb része a dolognak az, hogy hatásai szinte azonnaliak. 

8. Fokozza az immunrendszer működését

Az alkaloidok - mint a tannin és a koffein - amelyek teában vannak, erős fertőtlenítőszerek és magas antimikrobás, vírusellenes és germicid tulajdonságokkal rendelkeznek. Ez annak köszönhető, hogy az alkaloidok valójában mérgek - enyhék vagy erősebbek - az élő sejtek számára. Ha koncentrált vagy nagy dózisban fogyasztanánk, akkor az halálos is lehetne. Azonban ha nagyon alacsony dózisban fogyasztjuk, akkor csak a baktériumokat öli meg. Ezért segít a tea a láz enyhítésében és a fertőzések megelőzésében. A tea antioxidánsai szintén erősítik az immunrendszert. Az oxalátok és a polifenolok - mint például a catechin és az epigallocatechin gallát - szintén hatékonyan segíthetnek a HIV vírus növekedése ellen. A tea felfázásra és megfázásra ajánlott, ilyenkor érdemes citommal, forrón fogyasztani.

9. A tea segíthet a rák leküzdésében

A jelenlegi tanulmányok eredményei vegyesek, ami azt mutatja, hogy több kutatásra van szükség. Azonban, ha a családban már volt rákos megbetegedés, és szeretne valamit tenni a megelőzés céljából, akkor érdemes növelni a teafogyasztását.

Számos tanulmány bizonyította, hogy a tea gazdag polifenolokban - mint például a katechin és a katechin bizonyos variánsai, magas antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, és hatékonyan képesek megakadályozni a daganatok és rák növekedését, különösen a máj, a belek, a prosztata, a vese, a mellek és a tüdők esetében. Az alkaloidok - mint a tannin és a koffein - amelyek a teában vannak, szintén hozzájárulnak a rákos sejtek növekedésének gátlásában.

10. A tea szinte kalória mentes

A tea nagyon jó alternatívája a víznek, ha kalóriamentes italt keresünk. Nagyon sok lehetőséget biztosít az ízekre és annak sokoldalúságára. Lehet forró vagy hideg, lehet ízesíteni vagy natúrban fogyasztani. A téli napokon a fahéjas tea vagy a gyömbér tea kiválló ital lehet. A tea hű társunk lehet a hidratáltság megtartásában.

11. A tea jótékonyan hat a mentális funkciókra 

A tea segít a nyugodtabb, mégis éberebb állapot elérésében. Tanulmányok kimutatták, hogy a tea növényben megtalálható L-theanin aminosav megváltoztatja az agyban lévő figyelemhálózatokat, és bizonyítható hatással lehet az agyhullámokra. Egyszerűbben, a tea segíthet kikapcsolódni és összpontosítani a feladatokra. A tea csökkenti a kognitív károsodás esélyét és a stressz hormon szintjét is. A fekete teáról kimutatták, hogy csökkenti a stresszes események hatásait. Egy vizsgálat résztvevőinél 20%-kal csökkent a kortizol szint - egy stressz hormon - miután egy hónapig napi 4 csésze teát fogyasztottak. A tea enyhíti az ingerlékenységet, a fejfájást, az idegi feszültséget és az álmatlanságot. 

A tea mellékhatásai

Nem kell tartanunk a teafogyasztás mellékhatásaitól, de meg kell jegyezni, hogy a mértéktelen tea fogyasztása sem javasolt, hiszen koffein tartalma miatt álmatlanság alakulhat ki. Túlfogyasztása szintén nem ajánlott emésztőrendszeri problémák esetén.

A tea tárolása

Ha a tea minőségét szeretnénk sokáig élvezni, akkor érdemes a következő tárolási tanácsokat megfogadni:

 • Tartsuk távol a nedvességtől is (kivéva, amikor elkészítjük), mert az idő előtt oldja a tea leveleiben lévő anyagokat. 
 • Védjük a fénytől is kedvenc teafüvünket, mert annak hatása egyfajta fémes mellékízt ad neki. 
 • Tarsuk a teát távol a hőtől is, mert az szintén gyorsítja az oxidáció folyamatát. Nagyobb mennyiség esetén érdemes a fagyasztóban tárolni a szálas teákat.
 • A szálas és a filteres teát is tartsuk a levegőtől elzárva, hiszen az oxigénnel való érintkezés oxidálja a teát, ami a minőségének vesztéséhez vezet. Filteres teából érdemes egyesével vákumcsomagolt filtereket vásárolni.
 • Ne tároljuk a teát közvetlenül erős szagok mellett, mert a tea levelek magukba szívják az illatokat és szagokat egyaránt, és ugye ki akar bors illatú teát fogyasztani.
 • Lehetőség szerint a tároló edények mindig legyenek tele, mert a nagyobb mennyiségű tea nehezebben oxidálódik.

A tea története

A tea története főleg legendákból következtethető, hiszen használata nagyon régre nyúlik vissza. Az egyik legenda szerint a tea felfedezése véletlenszerű volt. I.e. 2700 körül Sen-nung kínai császár elrendelte a víz forralását annak fogyasztása előtt (egészségügyi okok miatt), amikor is véletlenül belekerült a tea növény (Camellia Sinensis) az üstbe. Megkóstolva ízletesnek találta és így megszületett a tea. Az első írásos emlékek i.e. 800 körül Kínából származnak. Európában a XVI. században a portugáloknak köszönhetően kezdett elterjedni a tea fogyasztása, amely ára ekkor még igen borsos volt. Szélesebb körben a 18. században kezdett elterjedni, amikor a tea ára már megfizethető kategóriába esett. 

Melyek a legismertebb tea márkák?

A teljesség igénye nélkül a kedvelt tea márkák a következők: Twinings, Lipton, Eilles, Milford, Sir Morton, Pick Wick, Gárdonyi teaház, Teekanne, Dilmah, Naturland, Sir Morton, Herbária Patikája, Ronnefeld, Dr. Chen, Luis Collections, English Tea Shop, Bio Yogi, Sonnentor, Organic India (Tulsi), Ukko, Clipper, Kusmi, Mighty Leaf, Teapigs, Numi Organic

Teafogyasztási statisztika

A teafogyasztás mértéke nagy mértékben eltérő a világ egyes országaiban, amit a következő táblázat foglal össze:

Éves teafogyasztás (kg/fő)
Ország Zöld tea Fekete tea Gyümölcstea
Japán 3,8 0,5 1,2
Kína 3,4 0,8 1,4
India 2,8 1,2 1,3
Nagy-Britannia 0,5 2,8 1,2
USA 0,08 0,1 0,15
Ausztrália 1,3 0,8 0,5
Kanada 0,2 0,8 0,7
Hollandia 0,4 0,6 0,39
Németország 0,15 0,22 0,34
Dánia 0,3 0,8 0,5
Svájc 0,1 0,08 0,14
Magyarország 0,09 0,1 0,06

Tea kellékek

A teafőzés sokféle képpen történhet, érdemes olyan teafőző használata, amely rendelkezik beépített hőmérővel. Amennyiben nem filteres teát - hanem szálas teát - áztatunk, akkor érdemes a teatojás vagy a teaszűrő használata. Léteznek teafőzők és tea termoszok beépített szűrővel, melyek könnyebbé teszik a teázási szokásainkat. 

Hozzászólások

Új hozzászólás
  töltés

  TÖLTÉS