Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

TeaCenter

Az Earl Grey tea

Earl Grey tea

Ahogyan a fánk a vanília fagylalttal, a mogyoróvaj a csokoládéval, a lime a tequilával, úgy párosul a bergamott fekete teával, hogy megteremtse a világ egyik legkedveltebb teáját, ami az Earl Grey.

Az Earl Grey tea, hiszi vagy sem, nem saját tea kategória, hanem egy ízesített tea kategóriába esik. Az ízesített teák magukban foglalnak minden olyan teafiltert - fehéret, zöldet, oolongot és feketét - amely illatosított vagy ízesített gyümölccsel, virággal, fűszerrel, olajjal, kivonattal és természetes vagy mesterséges aromával.

Az Earl Grey az egyik legismertebb ízesített tea a világon. Ez az alapvető brit ital egy jellegzetes fekete tea, ami bergamott olajjal ízesített - egy citrusféle, melynek megjelenése és íze valahol a narancs és a citrom között áll, egy kis grapefruit és a lime beütéssel. Úgy vélik a mai bergamott narancs fajtája a Mediterrán térségben őshonos keserű sevillai narancs és egy dél-ázsiai édes lime / citrom hibridje.

Szóval Anglia és a világ többi része hogyan szeretett bele ebbe a citrusfélébe és a fekete teába?

Az Earl Grey eredete

Bár az Earl Grey teát az angolok népszerűsítették, ez nem egy angol találmány. Az illatos és ízesített teák egyedülállóan kínaiak. A korai kínai tea mesterek folyamatosan kísérleteztek azon, hogyan tehetik a teákat egzotikusabbá, és nemcsak az uralkodó császárainak figyelme érdekében, hanem az olyan kereskedők kedvéért is, akik szerettek volna hazatérni a távol-keletről valami egyedülálló ízvilágával. Az illatos jázmin virágoktól, a vad rózsabimbón át, a keserű narancsig és az édes licsi gyümölcsig, a kínai tea mesterek mindenféle illatot és ízt adtak a teáikhoz a feldolgozás során, hogy megkülönböztető és nagyon iható italokat alkossanak.

Az Earl Gray egyik eredete szerint egy kínai mandarin tea mester ajándék gyanánt készítette az első Earl Grey teát Charles Gray-nek, az Egyesült Királyság miniszterelnökének (1830-1834-ig). A Gray család szerint, a teamester bergamotot használt, hogy ellensúlyozza a lime ízét az Earl Grey birtoka kútjának vizében (Howick Hall, Newcastle, Anglia). Earl Grey felesége, Lady Gray annyira szerette a teát, hogy csak azt fogyasztotta. Nagyon népszerűnek bizonyult a londoni társadalomban, ezért kérte a tea kereskedőket Londonban, hogy alkossák újra. Azon, hogy pontosan, melyik angol teakereskedő forgalmazta először az Earl Grey teakeveréket vitás kérdés. De egy dolog biztos: II. Grey gróf eltörölte a rabszolgaságot és megreformálta a gyermekmunka törvényeit Angliában a politikai vezetése alatt, mégis a leghíresebb dolog amiről emlékezni fogunk rá, az az, hogy segített bemutatni a világnak a szeretett Early Grey teát.

Hogyan készül az Earl Grey tea?

A teát ízesítik vagy illatosítják a gyártás során, általában akkor, amikor a tealevél megszáradt. Az egyik módja teák ízesítésének a kész tea virágokkal, gyógynövényekkel és fűszerekkel való összekeverése, hogy a kevert összetevők vizuálisan vonzóvá és könnyedén illatossá tegyék a tealeveleket aromájukkal és ízükkel. A másik módja a tea ízesítésének a permetezés vagy bevonat képzése a tealeveleken kivonatokkal, illóolajokkal vagy ízesítő anyagokkal. Ez sokkal erősebb ízt ad a teának, és kevesebb összetevőt használ. Az ízesítő / tea arány teljesen a gyártón múlik, és az ízesítés, amelyet a teához adnak márkákon át változik.

Az Earl Grey leginkább olyan fekete tea, amelyet a bergamott olajjal ízesítenek. Az Earl Grey teák elkészítésének nincs standarizált módja, ezért minden Earl Grey tea, amit valaha kóstolt, valószínűleg kissé más.

Az Earl Grey fekete tea előállításának legfontosabb változói az alábbiak:

A felhasznált tea típusa 

A klasszikus Earl Grey teát fekete tea levelekből készítik. De a használt fekete tea bárhonnan származhat, Ceylonból, Indiából vagy akár Afrikából, továbbá lehet egykomponensű vagy több fekete tea keveréke. A fekete tea íze lehet édes és virágos vagy gazdag és malátás. Az összetevők teljes mértékben a teaültetvény adottságaitól (földrajz, éghajlat és a kultúra) és a teakészítő mesterek feldolgozási stílusától függenek.

A felhasznált bergamot típusa

Mind a szintetikus, mind a természetes bergamottal ízesítik az Earl Grey teát. A szintetikus bergamott népszerű a gyártók körében, mert ízük következetes, és nem tartalmaz tényleges citrusféléket, így biztonságos a citrus allergiában szenvedő fogyasztók számára is. A természetes bergamott íze nagymértékben változhat attól függően, hogy hol termesztették és hogyan dolgozták fel. A természetes bergamot gyakran erőteljesnek nevezik. A dél-olaszországi Calabria a kereskedelmi forgalomban kapható bergamottnarancs 80%-áért felel, a többit nagyjából Franciaország és Törökország termeli.

A felhasznált bergamot mennyisége

A teamester stílusa nem csak a tea típusát határozza meg, hanem azt is, hogy mennyi bergamotot használnak egy adott Earl Grey keverékben. A bázis tea aromájától függően a teakészítő mester dönthet úgy, hogy csak kis mennyiségű bergamott ízt használ, nehogy eltakarja a tealevelek finom ízét. Ám dönthet úgy is, hogy egy merész fekete teát készít erőteljes bergamot aromával, hogy kihangsúlyozza annak ízét.

Az Earl Grey íze

Van valami a bergamott édes, virágos, savanyú és keserű íz-profiljában, amely tökéletesen illeszkedik egy merész, testes és malátás fekete teához. Egyesek számára az ízesített fekete teát jobban esik kortyolgatni és eltakarja az savanykás vagy keserű íz jegyzeket, amelyek a tealevélből jönnek. Mások számára az ízesített tea egyszerűen érdekesebb, egzotikusabb és szórakoztatóbb.

Néhány legismertebb Earl Grey változat:

 • Az angolok az ízesített teák rajongói, így a kínai Lapsang Souchong fekete tea Earl Grey, kissé füstös változatát is imádják.
 • A Lady Gray egy Earl Grey keverék, amelyről azt mondják, hogy finomabb és virágosabb, mint egy hagyományos Earl Grey, de a legtöbb gyártó, akik ezt a keveréket forgalmazzák, kissé különböző megvilágításból készítik. A Lady Gray hozzáadott búzavirágot tartalmaz.
 • London Fog: az Earl Grey tea olyan változata (latte), amelyhez tejszínt és vaníliát adnak.
 • A franciák szeretett levendulájukat adták az Earl Grey teához, és készítették el a kifejezetten párizsi változatot.
 • Az Earl Green zöld teát használ a fekete helyett.
 • A Rooibos Earl Grey a dél-afrikai vörös rooibos fűszernövényt tartalmazza, amelyet általában vörös teának neveznek. Az Earl Grey tea szerelmesei, akik koffeinmentes opciókat keresnek, erre a keverékre esküsznek.

Az Earl Grey egyedülálló ízvilága annyira imádott, hogy az utóbbi időben kilépett a teáscsészéből és mindenféle kulináris élvezetet hozott létre, a mályvacukortól a csokoládén át a sütikig. 

Az Earl Grey koffein tartalma

A fekete tea alapú Earl Grey koffeintartalma hasonlít minden más fekete teáéhoz. Mint egy koffeintartalmú növényből készült ital, úgy az Earl Grey fekete tea koffein tartalma is sok tényezőtől függ, beleértve a feldolgozési módot. A kávé, a fekete tea és a zöld tea között a kávé általában a legmagasabb koffein tartalmú ital (95-200 mg / csésze), majd fekete tea (14-61 mg / csész), majd zöld tea (24-40 mg / csésze).

Az Earl Grey vásárlása és tárolása

Mint minden zöld vagy fekete tea esetében, az ízesített tea megfelelő tárolása biztosítja, hogy a tea a lehető legtovább maradjon friss. Mindig jó ötlet, hogy a teát jóhírű cégtől (Twinings, Lipton) vásárolja, amely meg tudja mondani, mikor és hogyan dolgozták fel és csomagolták a teát, valamint tárolási és frissességi tippeket is rendelkezésre bocsált.

Általában az oxidált fekete tea polc biztosabb, mint unokatestvére, a zöld tea. Sajnos az ízesített teák rövidebb eltarthatóságot ígérnek, mint egy sima fekete tea. Bár az ízesített tea nem igazán romlik meg, de egy idő után mindenképpen elveszíti az erős és finom ízhatását. Ha megfelelően tárolják - hűvös, sötét helyen, naptól, nedvességtől és levegőtől elzárva, fűszerektől távol - akkor sokáig megőrzi aromáját, akár 1 évig is.

bergamotfilteres earl grey teaearl grey szálas teafű

Az Earl Grey előkészítése

Mindig kérdezze meg a tea forgalmazóját, vagy nézze meg a dobozon található leírást, mert az ízesített teák esetében különbözik az ideális vízhőmérsékletet és áztatási idő. Íme néhány általános Earl Grey tea elkészítési tipp:

 • Használjon friss, tiszta, hidegen szűrt vizet. A forrásvíz a legjobb.
 • Ha az Earl Greynek fekete tea bázisa van, akkor általában hosszabb ideig és forróbb hőmérsékleten készíthető, mint az ízesített teák zöld tea alapút. Általában ez valahol 93 - 98 celsius fok körül van. Az Earl Grey teát 2-3 percig érdemes áztatni.
 • Ha a megvásárolt Earl Grey tea nem ad konkrét ajánlást az elkészítésre, akkor használjon körülbelül 2 gramm szálas tealevelet 2-3 deciliter vízhez.
 • Takarja le az Earl Grey teát, miközben áztatja, hogy megőrizze annak hőfokát.
 • Kerülje a túláztatást. Minél hosszabb ideig áztatja a teát, annál erősebb lesz a hozzáadott íz, és annál jobban felszabadítja a tealevelek keserűségét és fanyarságát. 
 • Számos kiváló minőségű szálas Earl Grey teát akár többször is fel lehet használni, így több csésze teát kaphatunk belőlük.
 • A legtöbb Earl Grey teát tej és a cukor hozzáadásával ízesíthet, a népszerű angol teatime hagyományok szerint. De az Earl Grey fajták közötti ízbeli különbségekre csak akkor érezhet rá igazán, ha ízesítés nélkül fogyasztja.

Az Earl Grey tea hatása

Az Earl Grey tea hatásai nagymértékben megegyeznek a fekete tea hatásaival, hiszen a bergamottolajat leszámítva ugyanaz az alapanyaga. Röviden ismertetjük ezeket:

1. Jó a fogak számára

A tea nagyon magas katechin (antioxidáns) tartalommal rendelkezik, amely küzd a szájüregi fertőzések ellen. A fluorid, az Earl Grey tea természetes összetevője, és a csapvízben is megtalálható. A fluorid jó a fogak számára, mert megóvja őket a foszuvasodástól. Tehát ha nem a városi víz rajongója, az Earl Grey egy újabb természetes módja lehet a napi fluorid adagjának.

2. Emésztés

Az Earl Grey teáról ismert, hogy javítja az emésztést. Segít az emésztési folyamatban, és segít fájdalmas emésztési zavarok, a kólika és az émelygés enyhítésében. Használják olyan bélbetegségek kezelésére, mint például a férgek. 

3. Harcol a szorongás és a depresszió ellen

Az Earl Grey tea bergamottja nyugtató hatást gyakorol az emberekre, valamint javítja a hangulatot. Ez a bergamott természetes aromaterápiás tulajdonságainak köszönhető. Így az Earl Grey természetes megoldás a depresszió, stressz és szorongás enyhítésére.

4. Energia

Lehet, hogy nem annyira, mint a kávé, de elegendő koffeint tartalmaz, hogy egy kis extra délutáni erőt adjon, de még ne zavarja az esti pihenést.

5. Rákmegelőzés

Az Earl Grey nagy mennyiségű antioxidánst tartalmaz, amelyek segítik a szervezetünket a szabad gyökök elleni küzdelemben és amelyek olyan betegségeket okoznak, mint a rák. Ezért az ízletes ital fogyasztása nagyobb eséllyel növelheti az ilyen betegségek elkerülését.

6. Fogyás

Nem meglepő, hogy az Earl Grey tea egyik legnépszerűbb hatása a fogyás. Ez elsősorban citruskivonatának köszönhető. Ez azért van, mert sok ember úgy véli, hogy a citrusfélék általában súlyvesztést okozhatnak. A cukor helyett próbáljon meg citromot tenni a teájába.

7. A szívbetegség megelőzése

Jó hír mindenkinek! Nyilvánvaló, hogy a naponta három pohár Earl Grey teát fogyasztóknál csökkenhet a szívbetegség kockázata. A Preventative Medicine lapban, 2012-ben közzétett tanulmány szerint az emberek, akik három csésze fekete teát fogyasztottak naponta, drasztikusan csökkent vér trigliceridszintjük, és három hónap elteltével növekedett a "jó" HDL koleszterin szint. A résztvevők emellett megnövekett antioxidáns szinttel rendelkeztek.

8. Stresszoldó

A kávé hatásától eltérően az Earl Grey tea szinte azonnal relaxál és megnyugtatja a testet. Feszültségcsökkentő hatása ugyanakkor ugyanazt a tisztaságot és fókuszt biztosítja, mint a kávé. Ez tökéletes alternatívát kínál azok számára, akik nem akarnak túlzottan éberek lenni a kávéból.

9. Megfázás ellen

Az Earl Grey-ban található bergamottról azt mondják, hogy fokozza az immunrendszert, valamint csökkenti a lázat. Mint ilyen, úgy tekintik, mint egy természetes megfázás elleni orvosságot.

10. Hidratál

És nem, nem csak azért, mert vízzel issza. A kávé dehidratáló tulajdonságaitól eltérően a tea segít a hidratálásban, és magas káliumtartalmának köszönhetően fenntartja a test folyadék egyensúlyát.

Hozzászólások

Új hozzászólás
  töltés

  TÖLTÉS