Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

TeaCenter

A fehér tea 7 hatása

fehér tea

Mostanra valószínűleg mindent tud a zöld tea előnyeiről. Napi egy pohár fogyasztására azt mondják, hogy csökkenti a vérnyomását, enyhíti a gyulladást, csökkenti a szívbetegség kockázatát, és még emlékezetét is javítja. Egyéb teák, mint a fekete tea, a pitypang tea vagy a hibiszkusz tea is jól ismertek az egészségügyi előnyöket illetően. De mi a helyzet a fehér teával?

A fehér tea, vagy másnéven szűz tea gyakran figyelmen kívül hagyott a népszerűbb teafajták mellett. Mindazonáltal fogyasztása ugyanannyi - ha nem több - egészségügyi előnyőnnyel jár, mint más teáé, és egyedülállóan édes és könnyű íze van.

A zöld teához hasonló tápanyagprofilt tartalmaz, és hasonló megjelenése miatt gyakran "könnyű zöld teának" is nevezik. A zöld teához hasonlóan számos egészségügyi előny is társul hozzá, beleértve a jobb agyi, reproduktív és orális egészséget, a csökkent koleszterin szintet és fokozott zsírégetést.

Mi az a fehér tea?

A fehér tea a Camellia sinensis növény leveleiből készül. Ez ugyanaz a növény, amelyet más típusú teák készítésére is használnak, például a zöld- vagy fekete teát. Főként Kínában, de más régiókban is termesztik, mint például Thaiföld, India, Tajvan és Nepál.

teafajták közül ez a legkevésbé feldolgozott. Azt is akkor takarítják be amikor a növény még fiatal, ami nagyon különleges ízt ad neki. A fehér tea ízét gyakran finomnak és enyhén édesnek mondják, és mivel nem oxidálták - mint más típusú teákat - általában sokkal könnyebb ízű.

Az egyéb teákhoz hasonlóan a szűztea gazdag polifenolokban, katechinekben és antioxidánsokban. Emiatt számos egészségügyi előnyhöz kapcsolható, a zsírégetéstől a rákos sejtek elleni küzdelemig.

A fehér tea hatása

1. Magas antioxidáns tartalom

A fehér tea magas antioxidáns tartalommal rendelkezik, amelyek segítenek leküzdeni a szabad gyökök okozta káros hatásokat és ellensúlyozni az oxidatív stresszt a sejtekben. Ezekről a jótékony hatású vegyületekről már kimutatták, hogy csökkentik a krónikus betegségek - például a szívkoszorúér-betegség, a rák és a cukorbetegség - kockázatát.

Néhány kutatás, mint például a Journal of Food Science kiadványa, melyet a Lehman Főiskola Biológiai Tudományok Tanszékén végeztek, megállapította, hogy a szűz tea és a zöld tea hasonló mértékű antioxidánst és polifenolt tartalmaz. A zöld tea egy tonna antioxidánst tartalmaz, és az egyik legfontosabb antioxidáns tartalmú italnak számít.

Naponta egy vagy két csésze fehér tea fogyasztása nagy hatással lehet az egészségére. Valójában egy, a British Journal of Nutritionben közzétett állatkísérlet megállapította, hogy a napi fogyasztás javította az antioxidáns szintet és megakadályozta az oxidatív károsodást patkányokban.

A legjobb eredmény elérése érdekében párosítson egy vagy két csésze fehér teát olyan más antioxidánsban gazdag ételekkel, mint például gyümölcsök és zöldségek.

2. Javítja a szájüreg egészségét

A fehér tea számos olyan vegyületet tartalmaz, amelyek elősegíthetik az orális egészséget, beleértve a növényi vegyületeket, például a polifenolokat és a tanninokat.

Ezek a vegyületek segíthetnek a lepedékképződés csökkentésében a baktériumok növekedésének gátlásával. Ezen túlmenően a teában található fluorid tartalom megakadályozza a fogszuvasodást. Valójában a becslések szerint a fluorid tartalom minden csésze tea körülbelül 34 százalékában megmarad, a Dental Research Journalban közzétett kutatások szerint.

3. Fokozza a zsírégetést

A kutatások azt mutatták, hogy a fehér és a zöld tea tea hasonló katekin szintet tartalmaz. A katechinek olyan antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező növényi vegyületek, amelyek hatása segít a zsírégetésben és az anyagcserének fokozásában.

A Nutrition & Metabolism című folyóiratban megjelent németországi tesztcsöves vizsgálat kimutatta, hogy a fehér tea kivonat a zsírsejtek lebontását indukálta, és megakadályozta az új zsírsejtek kialakulását.

Egyéb természetes zsírégetők még a grapefruit olaj, a cseresznye és a kókuszdióolaj.

4. A rákos sejtek ellensége

Az antioxidánsok magas koncentrációjának köszönhetően néhány tanulmány kimutatta, hogy a fehér tea büszkélkedhet rákellenes tulajdonságokkal.

A Cancer Prevention Research közzétett egy kutatási eredményt, amelyben kémiai vizsgálatok keretében a tüdőrákos sejteket fehér tea kivonattal kezelték, és amely eredménye az volt, hogy a rákos sejtek elpusztultak. Egy másik, a malaysiai egyetemen végzett tesztcsöves vizsgálat kimutatta, hogy a fehér tea kivonat képes volt megállítani a vastagbélrákos sejtek terjedését, megóvva az egészséges sejteket a károsodástól.

A tea mellett más antioxidánsban gazdag ételek is segíthetnek, a gyömbér, a kurkuma és leveles zöldségek.

5. Javítja a reproduktív egészséget

Több tanulmány kimutatta, hogy a szűztea hozzájárulhat a reproduktív egészség megőrzéséhez és a termékenység növeléséhez, különösen a férfiaknál.

Egy portugáliai állatkísérletben megállapították, hogy a prediabetikus patkányokban a fehér tea megakadályozta a szabadgyökök okozta testicularis oxidatív károsodást, ami segít a spermium minőségének megőrzésében. A Journal of Nutritional Biochemistry-ben közzétett 2016-os állatkísérlet hasonló eredményeket mutatott, jelezve, hogy a prediabetikus állatok fehér tea kivonatnak kitétele javítja a spermiumok minőségét, mozgékonyságát és életképességét.

6. Védi az agy egészségét

A kutatások azt mutatják, hogy a fehér tea a magas katechin tartalmának köszönhetően megvédeni agy egészségét.

A spanyolországi San Jorge Egyetemen 2011-ben végzett tesztcsöves vizsgálat kimutatta, hogy a fehér tea kivonat hatékonyan védi az agysejteket az oxidatív stressz és a toxicitás ellen. Egy másik, a Neurotoxicity Researchben közzétett, szintén Spanyolországból származó tesztcsöves vizsgálat is azt mutatta, hogy a fehér tea meggátolta az agysejtekben az oxidatív károsodást.

A fehér tea ugyanolyan antioxidáns profilt tartalmaz, mint a zöld tea, amelyről kimutatták, hogy javítja az idősek kognitív funkcióját és csökkenti a kognitív hanyatlás kockázatát.

7. Csökkenti a koleszterinszintet

A koleszterin zsírszerű anyag a vérben. Bár a szervezetnek szüksége van a koleszterinre, a túlságosan magas koleszterin lerakódásokat okozhat az artériákban, ami által az artériák szűkülnek és megkeményednek.

A fehér tea kedvező hatással van a szív egészségére azáltal, hogy csökkenti a koleszterinszintet. Egy állatvizsgálatban a cukorbeteg patkányok fehér tea kivonattal történő kezelése a teljes és rossz LDL-koleszterinszint csökkenését eredményezte.

A koleszterinszint csökkentésének egyéb módjai az egészséges omega-3 zsírsavak, a magas rosttartalmú ételeket és a következők bevitelének csökkentése, vagy elhagyása: cukor, finomított szénhidrátok, transzzsírsavak és alkohol.

A fehér tea típusai

A fehér tea változatai a levelek és a végtermék ízének és minőségének függvényében változnak.

A fő típusok a következők:

  • Silver Needle (Yin Zhen) - "Ezüst Tű" tea
  • White Peony (Bai Mu Dan) - "Fehér bazsarózsa" tea
  • Gongmei (Tribute Eyebrow)
  • Fujian New Craft (DaBai Cha)
  • Shou Mei (Noble, Long Life Eyebrow)

Ezek közül Silver Needle és a White Peony a leggyakoribb, és a legmagasabb minőségű. A Seilver Needle édes és gyümölcsös aromájú, míg a White Peony kissé földes, finom ízű.

szárított fehér tea

A fehér tea tápértéke

A szűz tea nagy mennyiségű egészségmegőrző antioxidánsokat, tanninokat, polifenolokat, flavonoidokat és katechineket tartalmaz. Ezenkívül említendő mennyiségű fluoridot is tartalmaz, ami segít megóvni a fogakat a szuvasodás ellen.

De vajon van-e a fehér teában koffein?

Mint a legtöbb tea, kevés koffeint tartalmaz. A fehér tea koffeintartalma azonban alacsonyabb, mint más típusú teák, például a fekete vagy zöld tea esetében. 15-20 milligramm koffeint tartalmaz csészénként, míg a zöld tea maximum 30 és a fekete tea 50 milligrammot.

Fehér tea vs. zöld tea és fekete tea

A fekete, a fehér és a zöld tea ugyanabból a növényből származik, de különböznek a feldolgozásuk módjában és tápanyag tartalmukban.

A fehér tea korábban szüretelt, mint a zöld vagy fekete, és a három közül a legkevésbé feldolgozott tea. A zöld tea kevésbé feldolgozott, mint más teák (kivéve fehér), például a fekete vagy az oolong tea, és nem ugyanazon a szárítási és oxidációs folyamaton megy keresztül.

A zöld teát általában úgy jellemzik, hogy világos, földes ízű, míg a fehér tea édesebb és finomabb. A fekete tea viszont erősebb, enyhén gazdagabb ízű.

A fehér tea és a zöld tea a leginkább összehasonlítható a táplálkozási érték szempontjából. Mindkettő gazdag a hasznos polifenolokban, antioxidánsokban és flavonoidokban, és a vizsgálatok azt mutatják, hogy hasonló mennyiségű katechint is tartalmaznak. A zöld tea enyhén nagyobb mennyiségű koffeint tartalmaz, de még mindig alacsony a fekete tea koffein mennyiségéhez képest.

Ráadásul a fehér tea előnyös hatásai is hasonlóak a zöld teáéhoz. Mindkettő bizonyítottan segít a rákos sejtek elpusztításában, felgyorsítja a zsírégetést és csökkenti a koleszterinszintet. A fekete tea fogyasztása is széles körű egészségügyi előnyökkel jár, a szív egészségétől a baktériumok elpusztításáig.

Bár mindhárom teának íz-, táplálkozási és feldolgozási módszerei között kisebb különbségek vannak, mindegyik a tápláló étrend részeként fogyasztható a jobb egészség elősegítése érdekében.

A fehér tea elkészítése

Vajon hol kapható? A fehér tea vásárlása egyszerűbb, mint gondolná, a legtöbb élelmiszerboltban és webáruházban könnyen megtalálhatja a különböző márkákat. Sok fehér tea fajta közül válogathat, beleértve az organikus fehér teákat, legyen szó filteres vagy szálas változatról. A fehér tea ára általában hasonlít más teák árához.

Amikor ténylegesen elkészíti a teát, a forrásban lévő forró víz használata csökkentheti az ízt, és akár a teában található tápanyagok mennyiségét is. A legjobb eredmény érdekében a vizet forraljuk fel, hagyjuk néhány percig hülni, majd öntsük a tealevelelekre vagy filterre.

A fehér tea levelei nem olyan tömörek és sűrűek, mint más tealevelek, ezért a legjobb, ha legalább két teáskanál levelet használ minden csésze teához.

Minél hosszabb ideig áztatja a teát, annál erősebb ízt és koncentrált tápanyag mennyiséget ad. Míg egyesek a teát csak három-öt percig hagyják állni, addig mások 15 percen keresztüli áztatják, hogy maximalizálják az ízeket és az egészségügyi előnyöket.

A fehér tea története

Mivel a fehér tea minimális feldolgozást igényel, úgy gondolják, hogy ez lehetett a legelső formája az ősi kínai teázási szokásoknak, amelyeket már évezredek óta tartanak. Vannak írásbeli feljegyzések is a Song-dinasztia korából, az 1105-ös évek körülről.

Akkoriban a teát nagyon eltérő módon használták fel, mint ma. A tealeveleket tömörített süteményekben, és a kőedényes vízforralókban használták teák készítéséhez. Ráadásul a fehér tea fogyasztás csak királyi kiváltság volt, és állítólag a császárok tiszteletére szolgált, hogy tiszteletet és megbecsülést mutasson.

Mivel a fehér teát nem ugyanolyan módon dolgozzák fel, mint más teákat, számos tápanyagban magasabb szintet képvisel, és évszázadok óta jól ismert gyógyító tulajdonságai miatt. Úgy gondolják, hogy a fehér tea előnyös a bőrre, az agyra és a szív egészségére, sőt fokozza a zsírégetést.

A fehér tea mellékhatásai

Bár a szűztea számos jótékony hatással büszkélkedhet, ez csak egy darab az egészséges élet kirakójában, és nem valószínű, hogy sok különbség az egészségi állapotában, ha nem párosul kiegyensúlyozott étrenddel és a rendszeres testmozgással.

A fehér tea mellékhatásai főként a koffein tartalmából származnak, így okozhat álmatlanságot, szédülést vagy emésztőrendszeri problémákat. A negatív hatások elkerülése érdekében a terhes nőknek nem ajánlott túllépni a napi 200 milligrammot koffeinfogyasztást. A legtöbb esetben a teát biztonságosan lehet fogyasztani, minimális a káros tünetek veszélye.

Hozzászólások

Új hozzászólás
    töltés

    TÖLTÉS