Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

TeaCenter

Gotu kola tea hatása

gotu kola

A gotu kóla (ázsiai gázló, centella vagy tigrisfű) legérdekesebb egészségügyi előnyei közé tartozik a sebgyógyulás felgyorsításának képessége, a bőr egészségének javítása, az agyműködés serkentése, az idegi problémák enyhítése, légzési problémák kezelése, a méregtelenítés, a szív védelme és a keringési rendszer gyógyítása.

Noha esetleg sosem hallottál még a gotu kóláról, ez a kis évelő lágyszárú növény, mely Ázsia vizenyős területein honos, megfelelően előkészítve figyelemre méltó gyógyhatással rendelkezik. Ez a gyógynövény tudományos nevén (Centella asiatica) is ismert, vagy egyszerűen csak centella néven hivatkoznak rá. Számos alternatív orvosság egy bizonyos kultúrához vagy gyógyászati hagyományhoz kötődik, de a centellát az ősi Indiában, Afrikában és Kínában is alkalmazták erőteljes gyógyhatása miatt. A növény nedves trópusi területeken honos, kis fehér vagy rózsaszín színű virágai vannak, melyek egy telt félholdra emlékeztető levélből nyílnak. Ezek a különös alakú levelek a növény legértékesebb részei, és gyógynövényként ezeket használják leggyakrabban a gyógyászatban.

Napjainkban sok ázsiai és afrikai kultúrában a gotu kóla leveleket étkezési célokra használják, például levesek, saláták és különféle italok elkészítéséhez, de más módokon is hasznosíthatóak. A gotu kóla levelei és hajtásai önmagukban is alkalmazhatóak gyógyszerként vagy pedig a levelek kivonatának formájában, mely vegyületként a gotu kóla összes aktív összetevőjét tartalmazza, magas koncentrátumban. Ebből a koncentrátumból többek között készülhetnek gélek, kenőcsök, kapszulás táplálékkiegészítők, balzsamok, melyekkel mindenféle problémát kezelni lehet, a szorongástól a szív- és érrendszeri betegségekig. A magas koncentrátumú, különleges triterpén vegyületek (más néven szaponinok) adják a növény valódi erejét. Nézzük most meg közelebbről a gotu kóla tea néhány lenyűgöző egészségügyi előnyét.

A Gotu kola számos tápanyagot tartalmaz, amelyek hozzájárulhatnak gyógyászati tulajdonságaihoz, ideértve a B és C-vitamint és egy maroknyi fito-tápanyagot, például flavonoidokat, tanninokat és polifenolokat.

Ezek a növényi tápanyagok antioxidáns tulajdonságokkal ruházzák fel a tigrisfűvet, amelyek következtében megakadályozza a sejtkárosodást, és segíti a betegségek megelőzését.

A Gotu Kola hatása

1. Sebgyógyulás és a bőr egészsége

A gotu kóla leveleit és balzsamát régóta használják a bőr helyi kezelésére. A növényben található szaponinok és más organikus összetevők stimulálják a gyógyulási folyamatot a seb szélein. Azáltal, hogy fokozza a véráramlást a sejtekbe és védelmet nyújt a fertőzések ellen, a növény felgyorsíthatja a gyógyulási folyamatot.

Ehhez kapcsolódóan a gotu kola szaponinjai kifejezetten javítják a bőr külső megjelenését. Több kozmetikai és gyógyszergyártó cég érdeklődik iránta, amiért csökkenti a sebhelyeket, ráncokat és más szépséghibákat. Különösen hasznos a hegszövet gyarapodásának megakadályozásában, mely segít abban, hogy bőröd gyönyörű maradjon, még sérülés vagy műtét után is. Ez az antioxidáló hatás – ami csökkenti az öregedés jeleit – az egyik oka annak, hogy a gotu kola kapszula egyre népszerűbb nyugaton is.

2. A kognitív képességek javítása

Kutatások közvetlen kapcsolatot mutattak ki a gotu kóla fogyasztás és a növekvő kognitív képességek között. Ennek legfőbb magyarázata a gotu kóla kivonat pozitív hatása a keringési rendszerre, ezáltal pedig az agy jobb oxigénellátására és a javuló kognitív képességekre. A gotu kóla antioxidáns mivolta is részben közrejátszik ebben, mivel stimulálhatja az idegi pályákat, a lerakódások és szabadgyökök eltávolításával az agyból. Emiatt az idősek körében is népszerű táplálékkiegészítő lett, mert egyes bizonyítékok alapján lassíthatja az Alzheimer-kór és a demencia tüneteit.

3. Az emésztőrendszer védelme

A tradicionális orvoslás a gyomor bizonyos heveny fájdalmai esetén használta a gotu kóla leveleit, mely fájdalmakat napjainkban a fekélyekhez kötünk. Ez a kezelési mód manapság is működőképes, a levelek gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságai nyilvánvalóan pozitívan befolyásolják a belek egészségi állapotát és nyugalmát.

4. A keringési rendszer erősítése

A gotu kóla két, testünk számára fontos szerepet is betölt a keringési rendszer szempontjából. Először is, a gotu kóla kivonat erősítheti a véredények és hajszálerek falait, mely meggátolja a vérszivárgást és optimalizálja a keringési rendszerünket. Másrészt stimulálja a véráramlást, mely által nő a test, illetve a különböző fontos szervrendszerek oxigénnel való ellátottsága, így azok továbbra is magas hatásfokkal tudnak működni.

5. Az idegesség és igedi problémák csökkentése

Habár a konkrét kémiai folyamatokat még mindig kutatják, jelentős számú bizonyíték tanúsítja, hogy a gotu kóla pozitív hatással van idegi problémákra, nagyon különböző páciensek esetében is. A kutatások megmutatták, hogy csökkentette a pánikrohamok gyakoriságát és súlyosságát egy vizsgálati csoport tagjainál, akik mind a generalizált szorongásos zavar (GAD) valamilyen formájától szenvedtek.

A gotu kola nyugtató hatása, mely csökkenteni tudja a stresszt és segíti az egészséges alvást, közvetlenül is nyugtatólag hat az idegrendszerre. Azok számára, akik például epilepsziában vagy korai öregedésben szenvednek, a gotu kóla, rendszeres fogyasztás esetén erőteljes hatással bírhat életminőségük növelése és az állapotuk súlyosságának csökkenése szempontjából.

6. A test méregtelenítése

A gotu kola tea régóta ismert enyhe vizelethajtó hatásáról, ami által stimulálhatja a felesleges méreganyagok, sók, víz és akár a zsír távozását is a testből a vizeleten keresztül. Ez enyhíti a vesék túlterheltségét és gyorsan eltávolítja a méreganyagokat, miközben energiaszintünket magasan, testünk folyadékegyensúlyát pedig állandó szinten tartja.

7. A vérnyomás normalizálása

Kutatások összefüggésbe hozták a gotu kólát számos betegség csökkentésével, beleértve a pangásos szívelégtelenséget, és a gyógynövény egyik pozitív hozadéka a vérnyomáshoz kapcsolódik. Azáltal, hogy enyhíti a feszültséget és a szorongást az artériákban és a véredényekben, képes szabályozni a vérnyomást és csökkenteni a keringési rendszer igénybevételét. Ez meghosszabbítja a szív „szavatossági idejét” és megakadályozza az ütőér elmeszesedését, a szívrohamokat és az agyvérzést.

8. A nemi vágy fokozása

A gotu kólát tradicionális bizonyítékok alapján is használták energianövelésre a hálószobában. A növekvő libidó gyakori mellékhatása más növényi orvosságoknak, és ez alól a gotu kóla kapszula sem kivétel. A mentális kimerültség és a test energiaraktárainak feltöltése mellett a gotu kóla a szerelmi kapcsolatokba is visszacsempészheti a tüzet.

gotu kola por gotu kola teagotu kola kapszula

A Gotu Kola adagolása

A gotu kola beépítése a napi étrendbe egyszerű, a rendelkezésre álló sokféle változatnak köszönhetően.

Sok ázsiai országban leveles zöldségként használják curryben, köretként és levesekben. Ez a népszerű saláták alapja is. 

Az ajánlott adagolás általában napi 1 grammnál kezdődik, és napi 4 gramm is lehet. Kezdje alacsony adaggal, és lassan növelje a tolerancia felmérése érdekében.

A Gotu kola mellékhatásai

Noha az ajánlott adagokban történő alkalmazás során szedése általában biztonságos, beszámoltak bizonyos mellékhatásokról.

Noha nem gyakori, a mellékhatások között szerepelhet fejfájás, émelygés, álmosság, szédülés és bőrirritáció. Emellett okozhat gyomorpanaszokat, hányingert vagy furcsa színű székletet. Ha ezeket vagy bármely más mellékhatást tapasztal a gotu kola szedése során, abba kell hagynia a használatát, és konzultálnia kell orvosával.

Ezenkívül a legtöbb kutatás azt javasolja, hogy hat hónapnál hosszabb ideig ne szedje, és két hetes szünetet javasol, ha hosszabb ideig használja.

A legtöbben azt ajánlják, hogy ne használja, ha terhes vagy szoptat, mivel annak hatásait csecsemőkre vagy gyermekekre nem vizsgálták.

Végül, mivel a nagy dózis nyugtató hatású lehet, a szorongás vagy alvászavarok kezelésére szolgáló gyógyszerekkel együtt ne szedje.

Hozzászólások

Új hozzászólás
    töltés

    TÖLTÉS