Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

TeaCenter

A pu erh tea hatása és elkészítési módjai

pu erh tea

Mi is az a Pu Erh tea?

A puerh tea alatt értünk minden olyan teát, ami Yunnan tartomány területén a Camellia Sinensis yunnani nagylevelű alfajaiból származik. Lehet zöld tea (sheng) és hei cha módra gyorsfermentált (shu). Ezt a teát írják Pu Erhnek, puerhnek és Pu`ernek is, de a színe miatt szimplán csak vörös teának is szokták nevezni. A fermentálási eljárás lényege, hogy hosszabb időre sötét és hüvős helyre teszik a teát, amitől megváltozik a polifenolösszetétel, a katechinek mennyisége csökken, míg a galluszsav mennyisége növekszik.

puerh tea yunnan tartomany

Milyen hatásai vannak a puerh teának?

A Pu Erh teát Kínában a teafák királyának hívják. A Qingmao fa levelei szolgáltatják a Pu Erh tea alapanyagát, Kínában az idősek akik fogyasztják, csodás erőt tulajdonítanak. Úgy tartja a kínai hiedelem, hogy a Yin és a Yang megóvja a perh tea rendszeres fogyasztóit és hosszú, egészséges életet biztosít nekik.

A kínai közvélekedés szerint a puerh az örök fiatalság teája, lassítja az oxidációs folyamatokat és az öregedést. Rendszeres fogyasztásával fokozhatjuk az anyagcserénket és a szervezet zsírégető hatását. A hagyományos kínai orvoslás szerint a szív és érrendszeri megbetegedések ellenszere is a puerh tea, melyek hatékonyan megelőzhetőek a Pu Erh rendszeres fogyasztásával.

Kutatások is bizonyították, hogy a puerh tea megfelelő fertőzések, gyulladások kezelésére és erősíti az immunrendszert, emellett csökkenti a vérzsírt és a koleszterin szintet, így általános egészségjavító hatása van. Ezeket egérkisérleteken már bebizonyították, emberekre gyakorolt hatása csak megfigyelésekből és évszázados népgyógyászati eredményekből következik.

Milyen fajtái vannak a Pu Erh teának?

Kapható a puerh szálas formában ill. préselve tégla vagy akár gömb formájában is. Egy időben a téglába összenyomott pu erh teát valótaként is használták Kínában. Manpság az étrend-kiegészítők aranykorában a pu erh kapszuala formájában is megvásárolható.

puerh teafű

Mik a Pu Erh tea hatóanyagai?

A Pu Erh tea főbb hatóanya a a szaponin, ami segíti a zsírok lebontását, a taurin, ami fehérjeépítő és élénkító hatásáról ismert, olajai elveszik az étvágyat és keserű anyagai fokozzák az anyagcserét.

Diéta a puerh teával

A diéta lényege, hogy csak vízet és puerh teát fogyassz a kúra alatt, naponta 4-5-ször. Még kávét és alkoholt se fogyassz mellette. A puerh kúra mellett párolt zöldség és hal vagy szárnyas javasolt. 4 hetes kúra után 5-8 kilogrammos súlycsökkenés tapasztalható.

A puerh tea elkészítése

Kétféleképpen lehet elkészíteni, van a hagyományos kínai, tradicionális elkészítési mód és a nyugati, modernebb főzési módszer.

A hagyományos kínai elkészítés szerint először át kell mosni sima vízzel, hogy kimossuk a szálak közül a szenyeződéseket. Egy kisebb főzőedényben az úgynevezett yixikngben szokták elkészíteni. Először egy 10-15 másodpercre áztatják csak be a Pu Erh teafüvet. Az egyre hosszabb felöntések száma körübelül 15.

A nyugati elkészítés egyszerűbb, gyakorlatilag ugyanúgy készítjük el, mint a hagyományos szálas teát. Egy átmosás után 15 percig forrásban lévő vízbe öntjük a teát, majd leszűrjük. A leszűrt tealevet csészékben tálalhatjuk. A nyers pu-erh teafű karakteres, intenzív, savanykás-földes ízű lesz, vigyázzunk, hogy ne áztassuk túl, max 15 percet álljon forró vízben, mert túl kesernyés lesz az íze és európai ízlésnek nehezen lesz befogadható.

Hozzászólások

Új hozzászólás
    töltés

    TÖLTÉS