Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

TeaCenter

A zöld tea 7 jótékony hatása

zöld tea

Valószínűleg sokat hallott a teafogyasztás egészségügyi előnyeiről, különösen a zöld tea (green tea) hatásairól, amelyről sokan úgy vélik a legjobb "öregedésgátló ital". Japánban (Okinawa) a világ egyik "kék zónájában", amely a hosszú élettartamról híres, a zöld tea fogyasztása napi szinten elengedhetetlen. A népszerű gyakorlat szerint a zöld tealevél, a jázmin virág és a kurkuma kombinációját fogyasztják a nap folyamán.

Az American College of Nutrition folyóiratban megjelent jelentés szerint: "A tea a leginkább fogyasztott ital a világon a víz után". Mi a jó zöld teában? Több tucat tanulmány szerint rendszeres fogyasztása csökkentheti a szívbetegség vagy az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát, segíthet a normális csontsűrűség fenntartásában, az idősebb kori szembetegségek elkerülésében, a stroke megelőzésében és az élet meghosszabbításában.

Mi az a zöld tea?

Miből készülnek a különböző zöld teák pontosan, és ezek vajon teljesen természetesek? A zöld, a fekete és az oolong teák is a Camellia Sinensis növényből származnak. A green tea olyan levelekből áll, amelyek nem fermentáltak, így a legmagasabb antioxidáns szintet tartalmazzák. Például a flavonoid antioxidánsok a zöld tealevelek száraz tömegének körülbelül 30%-át teszik ki.

A zöld teában megtalálható antioxidánsok és gyógyító vegyületek közé tartoznak a polifenolok, a katekinek és a különböző flavonoidok - ugyanazok az öregedésgátló vegyületek, mint a vörösborban, az áfonyában és a sötét csokoládéban. Annak ellenére, hogy kis mennyiségű koffeint is tartalmaz, a zöld tea fogyasztása több egészségügyi előnyt hordoz, mint a legtöbb egészséges élelmiszer. Tanulmányok kimutatták, hogy előnyei annak köszönhetők, hogy több összetevőt tartalmaz, mint sok más gyógynövény, fűszer, gyümölcs és zöldség és valójában egy szuperfood-ról van szó.

A zöld tea hatása

Mik a zöld tea egészségügyi előnyei, amik elősegítik a jobb egészséget és a hosszú élettartamot? A Mayo Klinika 2008-ban összefoglalta a zöld tea hatásait. A járványtani és populációs vizsgálatok kombinációja azt sugallja, hogy a zöld tea fogyasztása:

 • Csökkenti az atherosclerosis (érszűkület) és a szívbetegség kockázatát
 • Alacsonyabb vérnyomást eredményez
 • Csökkenti a koleszterinszintet
 • Csökkenti az izületi gyulladásokat
 • Javítja a csontsűrűséget
 • Javítja a memóriát
 • Segít megakadályozni a rákot

A zöld tea számos más előnye közül kiemeltük a legfontosabbakat, melyek a következők:

1. Segíti a szív egészségének védelmét

A véletlenszerű kontrollos vizsgálatokból származó nagy mennyiségű bizonyíték arra utal, hogy a flavan-3-ol-ok és az antocianidin antioxidánsok fogyasztása, amelyek a zold teában is megtalálhatók hasznosak a metabolikus és a szív-érrendszeri egészség szempontjából. Számos bizonyíték arra utal, hogy a zöld tea 10 béta-blokkoló vegyületet, 7 kalciumcsatorna-blokkolót és 16 diuretikus vegyületet tartalmaz, amelyek segítenek megakadályozni a szívbetegségek számos kockázati tényezőjét - például a magas vérnyomást vagy a magas koleszterinszintet. Több ACE-gátló tulajdonsága is van, mint sok más fogyasztott növényi tápláléknak, amelyek növelik a szívbe jutó vér mennyiségét és ezáltal csökkentik a vérnyomást.

Chinese Medicine folyóiratban megjelent tanulmány szerint a flavonoidok jó hatása a szív egészségére a sejt szintű jelző mechanizmusoknak köszönhető, melyek csökkentik a gyulladásokat. A flavonoidok nem csak gyulladáscsökkentő képességekkel rendelkeznek, hanem antithrombogén, antidiabetikus, rákellenes és neuroprotektív összetevőkkel is.

2. Segít megakadályozni az Alzheimer-kórt és a memória-vesztést

2004-ben a University of Newcastle tudósai tanulmányozták a fekete- és a zöld tea Alzheimer-kórra gyakorolt ??hatását. Laboratóriumi vizsgálatok során mindkét tea megakadályozta a acetilkolin, a neurotranszmitter bomlását, amely erősen kötődik a memóriához. A teák szintén gátolják a BuChE és a béta-szekretáz enzimeket. Ezek az enzimek megtalálhatók az Alzheimer-kórban szenvedő betegek agyi fehérje-lerakódásaiban.

A japán kutatók közzétettek egy tanulmányt a Journal of Nutritional Biochemistry 2008. áprilisi számában a zöld teáról és a béta-amiloid fehérjére hatásáról az Alzheimer-kórban szenvedőknél. Az Alzheimer-kórral kapcsolatos fehérjeplakkok növelik az agysejtek károsodását és az oxidatív stressz okozta halál esélyét. A kutatók szerint a zöld teában található catechinek csökkentették a káros szabad gyökök szintjét a patkányok agyában. A zöld teával itatott rágcsálók sokkal jobb memóriával rendelkeztek, mint azok a rágcsálók, akik nem kaptak zöld teát és azoknál is, akiket béta-amiloid fehérjével tápláltak.

A tudósok azt is felfedezték, hogy az antioxidánsok flavonoidjai szintén megvédhetik az agyat az oxidatív stressztől. A tudósok arra következtetnek, hogy egy embernek körülbelül három liter folyadékot kellene innia 0,5%-os katechin tartalommal, hogy hasonló hatásokat érjenek el. Mivel azonban az emberek más antioxidánsokat is beveszenek vitaminok és növényi polifenolok formájában, valószínű, hogy a sokkal kisebb mennyiség hatékony lehet a memória védelmében.

3. Segíti az agysejtek védelmét a káros hatásoktól

2007-ben a Salk Intézet kutatói azt találták, hogy az áfonya, a kakaó, a szőlő és a zöld tea epicatechin flavonoid tartalma megnöveli az egerek emlékezőképességét. A kutatók azt találták, hogy az epicatechin az agyban elősegíti az erek növekedését.

2009-ben a King`s College kutatói azt találták, hogy az epicatechin az agy sejtjeit olyan mechanizmusok révén védi, amelyek nem kapcsolódnak az antioxidáns képességeihez, mivel az epicatechin egyike azoknak a kevés flavonoidoknak, amelyek átléphetik a vér-agy határát. A King`s College kutatói arról számoltak be, hogy az epicatechin valahogy megvédi az agysejteket a béta-amiloid plakkok negatív hatásaitól, bár a pontos mechanizmusa még mindig nem teljesen ismert.

4. Segíthet a cukorbetegség vagy az inzulinrezisztencia megelőzésében

Bizonyos vizsgálatok azt mutatják, hogy a zöld teában található flavan-3-ol-ok és / vagy antocianidinek bevitele segíthet a vércukorszint normalizálásában. A gyulladáscsökkentő hatása miatt a zöld tea előnyös a kockázatos vagy a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők számára. A zöld tea katechinjeinek, különösen az EGCG-nek, úgy tűnik elhízás elleni és antidiabetikus hatásai is vannak.

5. Támogatja a csontok egészségét

A hongkongi egyetem kutatói egy tanulmányt publikáltak a 2009. augusztusi Journal of Agricultural and Food Chemistry folyóiratban a zöld tea csontok egészségére gyakorolt hatásáról. Amikor patkányok csontsejtjeit zöld tea katechineknek tetették ki, az EGC stimulált egy olyan enzimet, amely elősegítette a csontok növekedését, mintegy 79%-kal. A katechinek továbbá növelték a csontok ásványi-anyag tartalmát, és gyengítették a csontot lebontó sejtek aktivitását.

6. Megakadályozza a szem betegségeit és védi a látást

A Journal of Agricultural and Food Chemistry 2010. februári számában közzétett egyik tanulmány a katechinek szemészeti megbetegedésekre gyakorolt hatását vizsgálta, és megállapította, hogy több katechin fogyasztása megvédi a szemet az oxidatív károsodástól és a látásvesztéstől. A tanulmányban résztvevő tudósok bizonyítékokat találtak arra vonatkozóan, hogy a catechinek a rágcsálók emésztőrendszeréből a szemük szövetébe juthatnak, és a lenyelés után akár 20 óráig is csökkenthetik az oxidatív stresszt.

7. Csökkentheti az étvágyát

A zold tea valóban égeti a zsírt, és a tea fogyasztása segít a testsúly csökkentésében és a fogyásban? Néhány kutatási eredmény szerint a zöld teában található antioxidánsok - különösen a katechinek és az EGCG nevű vegyület - fogyasztása elősegítheti az anyagcsere egészségét és mérsékelten megakadályozhatja a súlygyarapodást. Amikor 11 tanulmányt és cikket vontak be egy 2009-es meta-analízisbe, amelyet a The International Journal of Obesity című kiadványban közöltek, a kutatók azt találták, hogy a katekinek vagy az epigallocatechin gallát (EGCG) és koffein keveréke kis mértékben pozitív hatással volt a testsúlycsökkentésre és a súly fenntartására.

Összességében az EGCG hatásai némileg ellentmondásosak, egyes tanulmányok csak szerény hatást említenek az anyagcserére, míg mások úgy találták, hogy több EGCG fogyasztása önmagában más életmódbeli változások nélkül nem tesz semmi jelentőset a testtömeg csökkentéséhez.

Zöld tea fajták

A zöld teák széles választéka áll rendelkezésre a világon. A Sencha nevű típus a legnépszerűbb és általában a legkönnyebben beszerezhető. A zöld tea kevésbé ismert fajtái közé tartoznak a következők:

 • Fukamushi Sencha (vagy Fukamushi Ryokucha)
 • Gyokuro
 • Kabusecha
 • Matcha
 • Tencha
 • Genmaicha
 • Hojicha

Mi a matcha zöld tea?

Matcha zöld tea egy kiváló minőségű, finoman őrölt, koncentrált green tea. Ezt hagyományosan több száz éve használják a japán tea-szertartásokban, és a közelmúltban vált híressé a magas antioxidáns tartalmáról. Amikor matcha teát iszunk, ténylegesen zöld tealevelet fogyasztunk, melyet apró darabokra vagy porrá törtek össze. Ez lehetővé teszi, hogy még több tápanyagot kapjon a szervezete, mint az áztatott zöld tea fogyasztásával.

A kifejezetten a matcha készítéséhez használt tea növényeket speciálisan kezelik, tipikusan két hétig árnyékban tartrják a szüret előtt, hogy a klorofill tartalma még magasabb legyen. A Matcha zöld tea sokkal drágább, mint a sima zöld teák, de sokkal nagyobb utat is tesz meg az csészéig. A Matcha általában por alakban kapható, és jó választás a zöld tea ízének és előnyeinek átvitelére süteményekbe, koktélokba és fagylaltokba.

Zöld tea vs. fekete tea

 • mind a zöld, mind a fekete tea ugyanazokat az előnyöket hordozza, tekintve, hogy ugyanabból a növényből származnak. A teák feldolgozási különbségei adják a zöld és a fekete tea különböző színeit, ízét és egészségügyi előnyeit. A zöld tea leveleit a feldolgozás előtt rövidebb ideig szárítják, mint a fekete tealeveleket, így zöldebb színük marad.
 • a zöld teához képest a feketét jobban feldolgozzák. A zöld tea szüret után megszárad, és a fajtától függően gőzölési folyamaton megy át. A fekete teát olyan levelek felhasználásával készítik el, amelyek oxidálódtak, ami azt jelenti, hogy szándékosan megengedték, hogy a szüret után elfonnyadjon és megbarnuljon.
 • a zöld tea picivel több antioxidánst tartalmaz, mint a fekete, bár mindkettő gazdag forrása annak. A főzött fekete tea ORAC értéke (antioxidáns tartalma) 1128 μ mol TE/100g, míg a green tea kissé magasabb 1253 μ mol TE/100g értékkel rendelkezik. A fekete- és a zöld tea mindegyike tartalmaz antioxidánsokat, beleértve a polifenolokat is. Néhány kutatás azt mutatja, hogy a zöld tea több mint négyszeresét tartalmazza a catechineknek, mint a fekete társa. Mindkét típus hozzájárulhat a magasabb antioxidáns szinthez, és bizonyítottan vírusellenes, gyulladáscsökkentő, méregtelenítő és immunstimuláló hatása van.
 • koffein tartalma általában a zöld teának alacsonyabb, mint a fekete változatnak. Mindkettőben kevesebb a koffein, mint a kávéban vagy az energiaitalban, így azok számára is alkalmas, akik nem tudják tolerálni sok koffeint. A zöld tea koffein tartalma 35-70 mg / csésze, a fekete teáé 60-90 mg / csésze, míg a kévéé 150-200 mg / csésze.

A zöld tea vásárlásának formái

A zöld tea kapszula, filter, por (matcha) vagy szálas tea formájában vásárolható meg. Ha zsírégetés és fogyás céljából keres zöld tea kivonatot, akkor a kapszula a legjobb módszer. Ha az egészséges hatások mellé még a teázás is élvezetet ad, akkor a filteres vagy szálas zöld teát javasoljuk. Süteményekbe vagy turmixba pedig a matcha tea vásárlása javasolt. A zöld tea kapszula ára 1200 Ft / 30 kapszula körül alakul.

 zöld tea filterzöld tea por - matcha teaszálas zöld teazöld tea kapszula

A zöld tea tápanyag tartalma

A Flavan-3-ol, azaz a zöld teában található flavonoidok adják annak öregedésgátló hatásait a szervezetre. A különböző típusú teák katechinjai azok a polifenolok, amelyekről úgy tűnik a legerősebb antioxidáns hatással rendelkeznek - a Natural Standard szerint, amely a növényi eredetű vegyületek vezető és legelismertebb felülvizsgálata. A zöld teában megtalálható flavan-3-ol-ok közé tartoznak a következő katechinek:

 • epicatechin
 • epigallocatechin
 • gallokatechin
 • gallát származékok

A zöld tea jól ismert vegyületete az EGCG (epigallocatechin-3-gallát), amely fokozott metabolikus aktivitással jár és amely megakadályozhatja a súlygyarapodást vagy segítséget nyújt a megfelelő súly fenntartásában. Úgy tűnik az EGCG úgy működik, mint a termogenezis (a szervezet hőt termel amely energiát emészt fel), és elnyomja az étvágyat - bár nem minden tanulmány bizonyította, hogy ezek a hatások jelentősek.

A zöld tea sok más védőanyagot is tartalmaz, többek között:

 • linolsav
 • quercetin
 • aginenin
 • metil-xantinok, beleértve a koffeint, a teobromint és a teofillint
 • sok különböző aminosav és enzim (a fehérjék a levelek száraz tömegének 15- 20% -át teszik ki)
 • karbohidrát molekulák, például cellulóz, pektinek, glükóz, fruktóz és szacharóz
 • kis mennyiségű ásványi anyag és nyomelem, mint a kalcium, magnézium, króm, mangán, vas, réz és cink
 • kis mennyiségű klorofill és karotinoidok
 • illékony vegyületek, például aldehidek, alkoholok, észterek, laktonok és szénhidrogének

Négány jótékony hatás ezekhez az összetevőkhöz kapcsolható, mint például az allergia csökkenése, a szem egészsége, az egészségesebb bőr, az immunrendszer fokozása, a jobb állóképesség, a szabad gyökök okozta károsodásoktól és rákoktól való védelem.

A zöld tea készítése

A legtöbb szakember azt javasolja, hogy naponta három-négy csésze zöld teát fogyasszunk az öregedés elleni előnyeinek kihasználására, de már a napi egy-két csésze ital fogasztása is egy jó irányba tett lépés.

A zöld tea elkészítése filteres vagy leveles tea esetén a következő:

 1. tegye a tea filtert vagy a kiváló minőségű zöld tealevelet a teáskannába
 2. melegítsük vagy forraljuk a vizet, de ne hagyjuk teljesen felforrni, mert ez elpusztíthatja a zöld tealevelben található finom vegyületek egy részét. Az "ideális" hőmérséklet a zöld tea készítéséhez 70 - 85 C fok között van.
 3. öntse forró vizet a teáskannába, és a leveleket vagy a filtert kb. 1 - 3 percig áztassa. A nagyobb levelekhez több idő kell, mint a finomabb szemű, kisebb levelekhez. Ezen a ponton hozzáadhat olyan friss fűszernövényeket is, melyeket áztatásra tervez.
 4. öntse a teát csészékbe. Ilyenkor hozzáadhatunk néhány csepp citromlevet vagy mézet.

A matcha tea készítése kissé más, amely a következő:

 1. töltse fel a vízforralót friss, szűrt vízzel és melegítse forrásig
 2. töltse fel a matcha tálat vagy csészét forró vízzel, várja meg míg átmelegszik és öntse ki belőle a vizet
 3. tegyen 1 teáskanál matcha port a csészébe és kb fél deci vízet
 4. használjon egy-két percig habverőt, amíg habosnak nem tűnik apró buborékkal, majd kevés vizet adjon hozzá ivás előtt.

A zöld tea története és érdekes tények

A zöld tea fogyasztása már évezredek óta népszerű Ázsiában, különösen Kínában. A leletek azt mutatják, hogy a zöld tea gyakori ital és főzési összetevő volt már 3000 évvel ezelőtt délnyugat-Kína egyes részeiben, mielőtt a következő évszázadok alatt Indiába, majd Japánba terjeszkedett volna. A 3. századtól a 6. századig a zöld teát leginkább "luxuscikknek" tekintették, mielőtt a tea szárításával és elosztásával kapcsolatos új technikák a nagyobb tömeggyártáshoz és a nyilvánosabb eléréséhez vezettek volna. A Teavivre - egy tea cég - szerint a Kínai Song dinasztia idején (960-1279) a teázás minden kínai család mindennapi életének szerves részévé vált, hasonlóan ahhoz, ahogyan a délutáni tea az angol kultúrában. 

A világon évente mintegy 2,5 millió tonna tealevelet állítanak elő, melynek 20 százaléka zöld tea. A zöld tea nem vált népszerűvé vagy széles körben elterjetté Ázsián kívül az 1900-as évek elejéig. Kínában, Ázsia más országaiban, Észak-Afrikában, az Egyesült Államokban és Európában fogyasztanak jelenleg a legtöbb zöld teát.

A zöld tea káros hatása

Fontos megjegyezni, hogy bár nagyon hasznos lehet, de az önmagában való fogyasztása valószínűleg nem javítja az életét, és nem védi meg a betegségektől. A kutatások azt sugallják, hogy az életmód-összetevők kombinációja teszi a teákat fogyasztó embereket egészségessé. A zöld tea hatásait vizsgáló számos tanulmány problémája, hogy azok populációs vizsgálatok nem pedig kontrolált klinikai vizsgálatok. Sok ilyen tanulmány esetében az egyéb életmódbeli tényezők és szokások nem megfelelően kontrolláltak, ezért nehéz következtetéseket levonni. Összességében a tanulmányok a green tea számos egészségügyi előnyét mutatják, különösen az öregedésgátlással kapcsolatban, de a teljes és egészséges étrend és annak minősége valóban a legfontosabb.

A zöld tea túlzott fogyasztásának számos káros hatása is lehet. Ezek közé tartoznak a zöld tea kivonatként megjelölt fertőzött kiegészítők fogyasztása, a magas koffeinfogyasztás, az alumíniumfogyasztás és a tea-polifenolok hatása a vas-biohasznosíthatóságra. A zöld tea kivonatokat nem szabad veseelégtelenségben, májbetegségben, szívelégtelenségben vagy súlyos cardiovascularis betegségben szenvedő betegeknél az orvos felügyelete nélkül fogyasztani.

A koffeinre érzékenyeknek óvatosnak kell lenniük a bevitelre. A zöld tea terhesen vagy szoptatáskor maximum 1-2 csészével ajánlott, mivel egyes kutatások azt mutatják, hogy ennél nagyobb mennyiségű koffein szívritmuszavarokat idézhet elő.

Végső gondolatok a zöld tea előnyeiről

 • A zöld tea a Camellia sinensis növényből származik, és olyan levelekből áll, amelyek nem fermentáltak, lehetővé téve számukra, hogy magas szintű antioxidánsokat tartsanak fenn.
 • A zöld teaban található antioxidánsok és egyéb jótékony hatású vegyületek közé tartoznak a flavonoidok és a katekinek, például az EGCG, a kvercetin, a linolsav, a teobromin és a teofillin. Ezek adják a zöld tea sok előnyét.
 • A zöld tea öregedésgátló hatásai és előnyei közé tartoznak a csökkent gyulladás, a szívbetegségek, a májbetegség, a cukorbetegség és az Alzheimer-kór elleni védekezés, és potenciálisan hozzájárulhatnak a megfelelő súly fenntartásához és a rák megelőzéséhez.

Hozzászólások

Új hozzászólás
  töltés

  TÖLTÉS