Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

TeaCenter

Az oolong tea

oolong tea

Talán hallott már az oolong tea előnyeiről, de azt tudja, hogy ez a tea, amely a világ teabevitelének csupán 2 százalékát teszi ki segít megelőzni a rákos megbetegedéseket és a szívbetegségeket? Úgy van. Az Oolong tea részben oxidált, valahol a zöld és a fekete tea között helyezkedik el. Az oolong cserje Kína bizonyos tartományaiban őshonos és mi nyugati népek szerencsésnek érezhetjük magunkat, hogy eljut hozzánk is és kihasználhatjuk annak előnyeit.

Akár az ekcéma vagy a szívbetegségek megelőzéséről, akár a fogyásról legyen szó, biztosak vagyunk benne, hogy megtalálta az új kedvencét. És ezek nem az egyetlen előnyök, amelyet az oolong tea biztosít.

Jó nekünk az Oolong tea?

tea előnyei már évezredek óta ismertek, fogyasztásuk számos egészségügyi előnnyel jár, és ez alól az oolong tea sem kivétel. Az egyik legismertebb oolong tea előny a fogyás segítése, és ez egy tudományosan támogatott tény.

A zöld és a fekete teához hasonlóan a Camellia sinensis növény leveleiről származó oolong fogyasztása is ajánlott. Míg a zöld teát nem erjesztik és a fekete teát teljesen fermentálják, addig az oolong a folyamat közepén helyezkedik el.

Az Oolong tea flavonoidokat, koffeint (bár nem annyit, mint a fekete tea), teanint és fluoridot tartalmaz. Sok oolong tea előny részben a catechinek jelenlétének, egy bizonyos típusú flavonoidnak köszönhető. Az előnyök felsorolása nem rövid, de röviden: alacsonyabb esély a szívbetegségekre, elhízásra, a rákos megbetegedésekre, a cukorbetegségre és a gyulladásokra. Továbbá véd az oxidatív stressz ellen, növeli a kognitív funkciókat, támogatja az egészséges bőrt és az ép csontokat.

A teák egészségre gyakorolt ??hatása annyira feltűnő, hogy az elmúlt években jelentősen megnőtt a gyógyászati ??szempontból is jelentős hatásainak vizsgálata. Mivel a fekete tea a globális teafogyasztás 78 százalékát, a zöld tea a 20 százalékát teszi ki, az oolong tea a világpiac mindössze 2 százalékát birtokolja. Ennek okán a kutatások is mind a zöld és a fekete teára koncentrálnak. Azonban az oolong teával kapcsolatos tanulmányok száma folyamatosan nő.

Függetlenül attól, hogy az oolong teát a súlycsökkenés vagy más előnyei miatt keresi, az oolong olyan ital, amelyet érdemes hozzáadni az étrendhez.

Az oolong tea hatása

1. Csökkenti a szívbetegség kockázatát

Az oolong tea fogyasztása nagymértékben összefügg a szívbetegség okozta halálozások számának csökkenésével.

Koszorúér betegségben - a szívbetegség leggyakoribb formája - szenvedő betegeknél az oolong tea megakadályozza az ateroszklerózis terjedését, ami rendszerint a szívbetegség velejárója. Egy hónapos oolong fogyasztás után egy adott vizsgálatban a betegeknél jelentősen csökkent az artériák keményedése és összehúzódása.

Az Oolong tea az atherosclerosis (érszűkölet) kialakulásának megelőzésében is segítséget nyújthat, csökkentve a diszlipidémia (zsíranyagcsere zavara) kockázatát, a trigliceridek kezdeti emelkedését, a plazma koleszterint vagy mindkettőt. A napi több mint 600 milliliter oolong teát fogyasztó betegek esetében csökkent leginkább a betegség kockázata, az összes koleszterinszint, az LDL-koleszterinszint és a vér trigliceridszintjének csökkenésével együtt.

Az oolong tea kivonatai megakadályozzák a sejtek halálát a szívizomszövetekben, ami egy másik oka az oolong teával kapcsoaltos kutatásoknak.

2. Segít az elhízás elleni küzdelemben és elősegíti a fogyást

Az Oolong tea súlycsökkentő hatása az elmúlt évek vitáinak középpontjában állt, és jó okból.

Az oolong tea fogyasztása segít a szervezetnek több hőt termelni, amely folyamatot termogenezisnek neveznek, és ezáltal fenntartja vagy növeli az anyagcserét (az a sebesség, amellyel a szervezet energiát éget). Ez különösen fontos azoknál az embereknél, akiknek testsúlycsökkenésre van szükségük, mivel a testsúlycsökkenési folyamat során jellemzően csökken az anyagcsere aránya. A veszteség helyreállítása csak egy módja annak, ahogyan az oolong támogatja az egészséges súlyt.

A rendszeres oolong tea fogyasztás elfojtja az új zsírsejtek termelését is és segít a testnek gyorsabban zsírt égetni. Összességében alig van kétség afelől, hogy az oolong tea nem csak rövid távon csökkenti a testsúlyát, hanem széles körűen, hosszú távon is megvédi az elhízás ellen, a megnövekedett anyagcserével, a zsírcsökkentéssel és a makacs súly okozta gyulladás csökkentésével.

Az ajánlott oolong napi adagja két csésze tea, amely ideális a fogyás szempontjából.

3. Csökkenti a rák kockázatát

Mivel az oolong magas antioxidáns tartalommal rendelkezik, jelentősen befolyásolja bizonyos rákos megbetegedések kockázatát, beleértve a petefészek- és a hasnyálmirigyrákot. Az Oolong tea szintén hatással van a melanoma növekedésének megállítására.

A tea rákellenes hatásai annyira jelentősek, hogy a National Cancer Institute megkezdte ezen információk megosztását a betegségben szenvedő betegekkel, megalapozva a tea rákellenes szerként való alkalmazását.

4. Megelőzi a cukorbetegséget

A cukorbetegség is fontos téma, hiszen a betegségben tömegek érintettek. A 2-es típusú cukorbetegség (a gyakoribb és a táplálkozással kapcsolatos forma) a magas vércukorszint és inzulinrezisztencia által okozott anyagcserezavar. Az amerikai népesség elképesztő hányada (25%) szenved prediabetikus betegségben, amely teljesen visszafordítható állapot.

Az oolong tea beépítése az étrendbe az egyik módja a cukorbetegség visszaszorításának. Tény, hogy ez a tea elősegítheti a cukorbetegség megelőzését, és potenciális szerepet tölt be a cukorbetegségre alkalmazott gyógyszerek fejlesztésében. Az oolong tea fogyasztása és a 2-es típusú cukorbetegség kockázata jelentős, fordított arányú összefüggésben állnak.

Az oolong tea napi fogyasztása legalább egy hónapon át bizonyítottan csökkenti a vércukorszintet a cukorbetegeknél, összehasonlítva azokkal, akik csak vizet fogyasztanak és ugyanazt a diétát követik.

5. Magas antioxidáns tartalom

Az oolong szervezetre gyakorolt előnyös tulajdonságai legfőképpen az antioxidánsok jelenlétéhez kapcsolódnak. Az oolong teában nagy számban megtalálható antioxidánsok a bioflavonoidok, amelyek még sokféle gyümölcsben és zöldségben is megtalálhatók. Pontosabban megtalálható benne a myricetin, a kaempferol és a quercetin. Ez a három vegyület osztozik a hatások többségén, de a kvercetin különös jelentőséggel bír. 

Az oolong bioflavonoidjai együtt dolgoznak az öregedési folyamat, a rák, a szívbetegségek, a gyulladás, az allergiák elleni küzdelem és a fizikai állóképesség javításában.

6. Csökkenti a gyulladást

Ha tudja csökkenteni a krónikus gyulladást a szervezetében az étrend módosításával, akkor sokkal jobb esélye van mindenféle betegség megelőzésére. Ez az egyik oka annak, hogy az oolong teában megtalálható antioxidánsok olyan fontosak. A tea megcélozza a specifikus gyulladást okozó géneket és jeleket küld a gyulladás csökkentésére.

7. Támogatja az elmét

A kognitív funkciót mind rövid, mind hosszú távon befolyásolja az oolong tea fogyasztása. Az olyan tea fogyasztása, amely koffeint és L-theanint - az agyi működésre gyakorolt jótékony ??hatásukról ismert tápanyagok - tartalmaz összefüggésben van a vizuális információfeldolgozás, a figyelemszint, az éberség és a nyugalom jelentős növekedésével az ital fogyasztásának első órájában.

Azonban a teának sokkal szélesebb körű fontossága - ami az agyi egészségre vonatkozik - azt a képességét jelenti, hogy képes lassítani vagy megakadályozni a kognitív hanyatlással és korral járó problémákat. Az EGCG - a teában megtalálható polifenol - segít javítani és fenntartani a hippocampus működését, az agy azon részét, amely szorosan kapcsolódik a tanuláshoz és a memóriához.

A tea rendszeres fogyasztása idősebb korban kifejezetten ajánlott a kognitív hanyatlás megelőzése és az agyműködés javítása érdekében.

A korral összefüggő kognitív károsodásról való beszélgetés közben az emberek általában az Alzheimer-kórra gondolnak. Az oolong fogyasztása akár 86%-al is csökkentheti az Alzheimer-kór kockázatát. Ez részben az EGCG jelenlétének tudható be, de a tea betegségmegelőző hatásai összetettek, és nemcsak az ital egyik alkotóelemére korlátozódnak. Ráadásul a teáknak az agyra gyakorolt hatásai még nem teljesen tisztázottak - egyszerűen azt találták, hogy a teának szerepe van a kognitív károsodás megelőzésében.

8. Megakadályozza a csontritkulást

Amikor a nők a menopauzán mennek keresztül, az egyik szerencsétlen, de gyakori probléma a csontok folyamatos gyengülése, ami olyan állapotokhoz vezethet, mint az ízületi gyulladások vagy a csontritkulás. Az okok még nem teljesen világosak, de úgy tűnik, hogy az oolong tea fogyasztása segít a nőknek a menopauza során az egészséges csontsűrűség fenntartásában.

9. Csökkenti az ekcéma megjelenését

Az ekcéma leggyakoribb formája az atópiás dermatitis. Nincs az ekcémára teljes gyógymód, bár a vény nélkül, a vényköteles és házi jellegű ekcéma krémek segíthet csökkenteni az ekcéma megjelenését.

A táplálkozás ebben a állapotban is fontos szerepet játszik! Kevesebb cukrot és sült ételeket fogyasztva, valamint az egészséges zsírok, a magas rosttartalmú és probiotikus élelmiszerek bevitele az étrendbe segíthetnek az ekcéma miatt szenvedőknek. Az oolong tea szintén ajánlott a problémára.

Egy hat hónapon át tartó vizsgálat során, melyben napi háromszori oolong teát fogyasztottak mérsékelten javult az ekcéma megjelenése. Az oolong tea fogyasztásának megszüntetése után öt hónappal a résztvevők több mint fele ugyanolyan csökkent mértékű bőrirritációt mutatott, mint a teázás ideje altt. A kutatók ezt a teában megtalálható antiallergén antioxidánsoknak tulajdonítják.

Oolong tea vs. Fekete tea vs. Zöld tea vs. Fehér tea

Mind a négy tea fajtája ugyanabból a növényből származik, ami a Camellia sinensis. A különbségek abban rejlenek, ahogy feldolgozzák őket. Minden teának megkülönböztető tulajdonságai vannak, de általában hasonló előnyökkel járnak. A feldolgozás szintje a következőképpen alakul, a legkevesebb feldolgozástól a legtöbbig: fehér tea, oolong tea, zöld tea és fekete tea.

Mi ugyanaz?

Mind a négy fajta tea egy tonna antioxidánst tartalmaz, hogy segítsen a betegségek leküzdésében. A lista minden típus esetén azonos, de az egyes mennyiségek különböznek.

A teák segítenek a rák, a cukorbetegség, a szívbetegségek és az öregedés elleni küzdelemben, továbbá segítenek az agy funkcióinak fenntartásában és támogatják az erős csontokat.

Az oolong tea ára hasonló az összes többi teáéhoz, beleértve a fehér, a zöld vagy a fekete teákat.

Mi más?

A fehér tea a négy közül a legnagyobb mértékű immunerősítő. A fekete tea viszont jobban segíti az emésztést és a stresszoldást. Úgy tűnik, a zöld tea segíti elő legnagyobb mértékben az Alzheimer-kór elkerülését, míg az oolong tea kifejezetten segít az ekcéma csökkentésében. A fehér tea tartalmazza a legkevesebb koffeint.

Az oolong tea összetevői

Az oolong tea a megfelelő mennyiségű antioxidánst, lényeges vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, amelyek közé tartozik a réz, mangán, kalcium, karotin, kálium és szelén, valamint az A-vitamin, a B-vitamin, a C-vitamin, az E-vitamin és a K vitamin.

Emellett az oolong tea tartalmaz niacinamidot, a folsavat és más méregtelenítő alkaloidokat. Ez utóbbi a félig fermentált feldolgozással van kapcsolatban, mely számos polifenolt és egészségügyi előnyt ad az oolong tea számára.

Az Oolong tea továbbá koffeint, teobromint és teofillint tartalmaz.

Oolong teafajták

A TheKitchn weboldal szerint a következő oolong tea fajták léteznek:

  • Bai Hao (Oriental Beauty, White Tip): tiszta és gyümölcsös ízű (Tajvan)
  • Da Hong Pao (Red Robe): nagyon oxidált, földes és gazdag ízű (Fujian tartomány)
  • Feng Huang Dan Cong: édes és virágos ízű(Guangdong tartomány)
  • Pouchong vagy Baozhong: minimálisan feldolgozott és finom, amit gyakran használnak jázmin teához (Fujian tartomány és Tajvan)
  • Tie Guan Yin (Iron Goddess): édes és gyümölcsös ízvilág (Fujian tartomány)
  • Tung Ting (Frozen Peak): sima és kissé diós ízű (Tajvan)

Az Oolong tea elkészítése

Amikor a gazdák szüretelik az oolong leveleket a termeléshez, a levelek ugyanolyan eljáráson mennek keresztül, mint a fekete tea levelek, beleértve a hervasztást, morzsolást, oxidálást, pirítást és szárítász is, bár ezeknek az elemeknek az időbeli keretei eltérnek a fekete tea gyártástól. Az utolsó lépés, amelyet kizárólag az oolong tea esetén alkalmaznak, a pörkölési fázis.

Az oolong tea áztatására az általános iránymutatás szerint 3 gramm teát használjunk 200 ml vizhez, 3-10 percig. Annak érdekében, hogy megtartsa a legmagasabb szintű antioxidáns mennyiséget, használjon forráspont alatti vizet és áztassa a teát 3 percig.

Mivel ez a tea már alapból kissé édes, nem muszály édesíteni, de egy kis méz hozzáadásával tovább édesítheti.

Az oolong története

Az oolong tea története a Ming-dinasztiáig követhető vissza, amely az 1300-as évek közepére tehető. Több legenda létezik az oolong felfedezésére, bár leginkább két történet az amely az oolong gyökere lehet.

Az egyik mese szerint egy gazda, aki éppen tealeveleket szedett tea készítéséhez, meglátott egy fekete kígyót (kínaiul "wu long" kiejtéssel) és rögtön biztonságba menekült. Másnapra a levelek barnás-zöld színűre változtak. A gazda úgy döntött, hogy elkészíti a teát a levelekből, és annyira örömmel töltötte el az új íz, hogy az új teát elnevezte el a kígyó után, amitől megijedt.

A második legenda szerint egy Wu Liang nevű ember tealevelet gyűjtött, amikor eldobta őket egy olyan szarvas keresése érdekében, amelyet meglátott. A váratlan vacsora készítése során megfeletkezett a tealevelekről, egészen másnapig. A farmer történetéhez hasonlóan, Wu Liang elkészítette a részben oxidált levelekből a teát, és felfedezte az oolong tea szépségét.

Mint minden tea, az oolong tea is a kínai Fujian tartományból származó tealevelekből készül, bár ezek a növények ma már Tajvanon, Darjeelingben és Vietnamban is teremnek. Általában a kínai és a tajvani oolong teák a legjobb minőségűek.

Az oolong tea mellékhatásai

Az Oolong tea általában a legtöbb ember számára biztonságos ital, mivel nem gyakori az allergiás reakció. Van azonban néhány figyelmeztetés, amelyet fontolóra kell venni.

Először is, míg a legtöbb kutatás a cukorbetegség kockázatának csökkentését támasztja alá a rendszeres oolong teafogyasztással kapcsolatban, addig van néhány tanulmány, amely pont az ellenkezőjét sugallja. Ha cukorbetegségben szenvedett, akkor keresse fel az orvosát, hogy nyomonkövesse az állapotában lévő bármilyen pozitív vagy negatív változást.

A teának van egy kis kockázata a gyakori fejfájást illetően, ami összefügg az ital koffein tartalmával.

Végül a tea csökkentheti a szervezet által elnyelt vas mennyiségét. Általában ez nem nagy baj, ha azonban vasszegénységben szenved, akkor a legjobb, ha korlátozza oolong teabevitelét, hogy megakadályozza a vashiányt.

 

Hozzászólások

Új hozzászólás
    töltés

    TÖLTÉS