Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

TeaCenter

10 tény a yerba matéról

10 tény a yerba matéról

A kávé és a tea már régóta uralják a koffeinpiacot, melyek ellátási láncaikról tudjuk, hogy átszövi a nem fenntartható gyakorlat és a tisztességtelen kereskedelem. A millenniumi nemzedék körében népszerű yerba maté-t gyakran kölcsönösségen alapuló szabad kereskedelemben (fair trade) forgalmazzák, és a yerba maté USA-ban legtöbbet értékesített márkája (Guayaki) rendelkezik erről tanúsítvánnyal is.

Ez a Guayiki csomagolásán is fel van tüntetve: "A Guayaki küldetése, hogy helyreállítson 200.000 hektár dél-amerikai atlanti esőerdőt és gondoskodjon azokról, és 2020-ig több, mint 1000 fizető munkahelyet hozzon létre az ún. „piaci alapú visszaállítási modell” megvalósításával.
A tudatos és tájékozott fogyasztók számának növekedésével nem meglepő, hogy a méltányosságon alapuló szabad kereskedelem (fair trade) elvei szerint kitermelt yerba maté népszerűsége gyorsan növekszik. Bár nem pont ugyanolyan a hatása, mint a kávénak, a yerba maté értékes helyettesítője lehet.


Legyél akár lelkes yerba maté fogyasztó, vagy ha még csak szeretnéd kipróbálni, íme néhány tény a yerba maté-ról, ami érdekes lehet:

1. A yerba maté a magyal (növények) családjába tartozik, amelyet főként észak-Argentínában, Paraguayban és dél-Brazíliában termesztenek és dolgoznak fel, és a növény megművelői yerbateros néven ismertek.


2. A maté továbbadása - "pasando el mate": Uruguay vidékein a guachos-k (a cowboy spanyol megfelelője) hagyománya szerint napkelte előtt fogyasztják, majd megkezdik a munkát a földeken. A maté laza leveleit egy tökbe helyezik, és meleg vizet adnak hozzá. A guachók körben ülnek a tűz mellett, megosztva a matét egymással- mindenki belekortyol, és aztán továbbadja a maté-t (pasando el mate). Eközben hihetetlen történeteket mesélnek egymásnak. Kortyolj egyet, mondj el egy történetet, és add tovább a maté-t!


3. A yerba maté ivásának hagyományos módszeréhez egy kis csészére van szükség, amely általában egy tökből származik, és egy fém ún. bombillára, amely hasonlít egy szívószálhoz, ennek a végén van egy szűrő, hogy megakadályozza a levelek elfogyasztását (lásd a képen).


4. A yerba maté elkészítésének hagyományos módja az, hogy először beleteszik a bombillát a tökbe, majd hozzáadják a maté-t és végül a forró (de nem forrásban lévő) vizet.


5. Uruguay-ban tilos autóvezetés közben a bombillából inni, mert jelentős számú haláleset származott ilyen balesetekből. A városban és a buszokon termoszból fogyasztják.


6. Matein ??- a yerba maté azon összetevője, amely stimuláló hatást fejt ki, ezt matein-nek hívják, amely egyesek szerint a koffein egy másik formája, de valójában egy másik név a koffeinre.a koffein egy másik neve.


7. A yerba maté igazi szakértői észreveszik a különbséget a Paraguay-i és az argentin maté-k között. A paraguayiak levágják a maté leveleit az ágról, mielőtt a leveleket a teába aprítják, míg a legtöbb egyéb módszernél beleteszik a szárat is, és így egy durvább textúrájú végterméket kapunk.


8. Uruguayban a yerba maté olyan „kulturális ikon”, hogy azt tartják: "nem vállalhatsz közhivatalt, amíg nem láttak yerba maté-t inni."


9. A yerba maté-t hagyományosan étvágycsökkentőként és fogyókúrás eszközként is használják.


10. A Guaranik az az őslakos törzs, amely ismerte és fogyasztotta a yerba maté-t, mielőtt az európai telepesek felfedezték és bemutatták azt a világnak.

 

Hozzászólások

Új hozzászólás
    töltés

    TÖLTÉS