Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

TeaCenter

A chai tea egy rossz fordítás vagy egy létező tea különlegesség?

chai latte

A chai tea tényleg létezik vagy csak egy rossz fordítás eredménye?

A chai a világ számos nyelvén azt jelenti, hogy tea. A kínai egyik legelterjedtebb nyelvjárásában hívják a teát cha-nak, míg a perzsa nyelvban a tea chait jelent. A szláv nyelvcsaládban is számos ország használja a chai szót a teára. Azonban a chai tea több, mint egyszerű tautológia vagyis felesleges szóismétlés.

A chait számos helyen a világban masala chaiként is emlegetik, ami tejes teát jelent, de ennek semmi köze az angol kisasszonyok délutáni tejes teájához. A tea fogyasztás kultúrája Indiában ugyan angol hatásra indult el, de a chai tea távol áll az angol tejes kávétól.

De akkor mi is az a chai tea?

A chai masala vagy chai tea Indiában egy erős, magas koffeintartalmú fekete teát jelent, amit az Assam-teából fűznek le és ízesítik számos módon, többek között fahéjjal, zöld kardamommal, gyömbérrel, csillagánizzsal, édesköménnyel, borssal és bivalytejjel. Európában már jellemzően sima tejjel isszák ás cukor nélkül fogyasztják. Rendkivül ízletes tea és a magas koffeintartalma miatt a kávét is képes helyettesíteni.

Európában jellemzően fahéjjal, gyömbérrel is vaníliával isszák, fele tej, fele chai arányban, de nincs fix receptúra, sok kombinálásra ad lehetőséget.

A chai tea különlegesen erős hatása és selymes ízvilága miatt szerepel előkelő helyen a tearajongók kívánságlistáján. A chai tea fogyasztása még nem olyan elterjedt Magyarországon, hasonlóan a maté teához, de mindkettő egyre népesebb rajongótáborral bír.

Miket készítenek még a chai teából?

Ma már univerzális a chai teák felhasználása. Készülnek belőle chai szirupok, chai porok vagy éppen desszertek ízesítésére is használják.

Hogyan készítsünk otthonra chai lattét?

A chai latte könnyen akár házilag is elkészíthető. Egy félliteres chai lattéhoz az alábbi összetevők szükségesek:

  • 2 filter fekete tea, hogy jól kiázzon a főzet (lehet Assam-tea is vagy a Bio Yogi termékcsalád valamely fekete teája)
  • 3 dl víz
  • 2 dl zsírdús tej (3,5 %-os zsírtartalommal)
  • 3 teáskanál porrá őrölt chai fűszerkeverék, ez elkészíthető akár otthon is de előre elkészített verziók is vannak (összetevői:
  • fahéj, ánizs, gyömbér, szerecsendió, vanília, ezekből nem szükséges az összes de legalább 3 ajánlott, hogy az ízét megadja)
  • 3 teáskanál barnacukor, lehetőleg kókuszcukor

Chai tea hatásai

A chai tea, gyakorlatilag egy erős fekete tea, tejjel és fűszerekkel, ezért a benne található fekete tea beindítja a zsírégetést, optimalizálja a szervezet termogén folyamatait. Emellett a benne található fűszerek segíti a méregtelenítést. A chai latte emiatt a hosszú kávé egy esgészségesebb alternatívája.

Hozzászólások

Új hozzászólás
    töltés

    TÖLTÉS