Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

TeaCenter

Damiana afrodiziákum hatása

damiana tea

A Damiana leírása

A damiana egy a Turneraceae-ák családjába tartozó növény, mégpedig egy kis sárga virágokat hozó, illatos cserje, ami a száraz, napsütötte domboldalakon nő Dél-Texas, Dél-Kalifornia, Mexikó és Közép-Amerika területein. A két damiana-ként ismert növény faj, melyet gyógynövényként használnak a Turnera aphrodisiaca és a Turnera diffusa. A damiana általában 24 in (60 cm) magasra nő. A sápadt zöld levelei, melyek sárgás barnára változnak miután kiszárították őket, 0.5-1 in (15-25 mm) hosszúak és meglehetősen vékonyak, recézett a szélűek. A gyógyászatban a leveleket és néha a növény törzsét is használják. A damiana ismert még old woman’s broom (öregasszony seprűje), mexikói damiana, hierba del venado (pásztorlány fű), oreganello és bourrique néven. 

A Damiana általános felhasználása

A damiana első sorban a vizeletképző és a nemző rendszerekre fejti ki a hatását. Mexikó őslakosai, köztük a maja indiánok, afrodiziákumként használják, illetve mint potencia növelő szert a férfiak számára, már több ezer éve. Azt mondják, hogy szexuális stimulánsként hat, valamint általános jókedvet kelt a fogyasztása. A damiana-t időnként használják az olyan spermatológiai problémák kezelésére, mint a korai magömlés, merevedési zavarok és a prosztatat problémák. Gyakran használják más gyógynövényekkel együtt impotencia kezelésére is.

Az utóbbi 100 évben a damiana a férfiakat érintő szexuális problémák mellett, lassan a női szexuális problémák kezelésére is egyre elterjedtebbé válik. A nőknél a menstruációs fájdalmakat, a menopauzás rendellenességeket és a menstruáció keltette fejfájás kezelésére használják.

Ma már a férfiak és a nők is használhatják a damianat, szorongás, idegesség és enyhe depresszió kezelésére, kiváltképp, ha ezeknek a tüneteknek vannak szexuális komponenseik is. Használják a gyögynövényt még emellett üdítőként az általános közérzet javítására. Üdítő formában stimuláló hatása van, javítja a keringést és szabályozza a hormonális aktivitást. Néhány természetgyógyász használja vízhajtóként is. A damiana üdítőt mértékkel szabad csak fogyasztani és semmiképp sem szabad hosszú távon használni.

A damiana-t tradícionálisan emellett használják még az emésztés javítására és székrekedés kezelésére, mivel nagyobb dózisban hashajtó hatása van. Ezen felül még használják az asztma, köhögés és megfázás kezelésére, valamint vesegyulladásra. A 60-as években a damiana ismert volt mint egy könnyű drog. Néhány használója azt állítja, hogy a marihuánához hasonló enyhe hallucinogén hatása van, ami körülbelül egy-másfél órán át tart.

A gyógyászati használat mellett a damianat Mexikóban használják likőrök, teák és más italok és ételek ízesítésére is. Enyhén kesernyés az íze és a leveleknek erős gyantaszerű illata van, amikor összezúzzák őket. A damianat az United States Food and Drug Administration (FDA) jóváhagyta étkezési célok használatára.

Hiába a gyógynövény hosszú története és sok kultúrában való használata, a tudósok a mai napig nem tudtak izolálni semmilyen aktív hatóanyagot a damiana-ból, ami megmagyarázná az afrodiziákus, stimuláló vagy akár hallucinogetikus hatásait. A gyógynövény tartalmaz egy illóolajat, ami képes enyhén irritálni a vizeletkiválasztó rendszert, ez az illóolaj lehet a magyarázat a damiana hirhetségére, mint afrodiziákum. 

damiana virág

A Német Nemzeti Egészségügyi Ügynökség E részlege, melyet 1978-ban alapítottak meg, azzal a feladattal, hogy vizsgálja ki a gyógynövényekkel kapcsolatos tudományos feljegyzéseket, valamint esettanulmányokat, nem talált semmilyen bizonyítékot arra, hogy a damiana akár szexuális stimuláns vagy akár hallucinogén hatást váltana ki. Ugyanakkor arra sem találtak bizonyítékot, hogy a damiana károkozó hatással bírna. Olaszországban 1999-ben patkányokon kutatásokat végeztek Turnera diffusa kivonattal és habár a szexuálisan potens patkányokra nem volt hatása, a merevedési problémákkal és impotenciával küzdő patkányok esetében a problémák javulását tapasztalták. Még nem végeztek klinikai kísérleteket emberekkel. 

A damiana tea elkészítése

A damiana teát is úgy tudjuk elkészíteni, mint bármelyik másik szálas gyógyteát. Két nagyobb evőkanál damiana szarat szórjunk 1 liter vízbe és főzzük, kis lángon 10-15 percet. Ha ez megvolt szűrjük le és máris fogyasztható. Lehet akár melegen, vagy akár hűtve, jégkockákkal nyári frissítőként inni. 

A damiana előnyös hatásai

A damiana leveleit Mexikó őslakosai, köztük a Maja indiánok, afrodiziákumként és szexuális potencianövelőszerként használják. Szexuális stimulánsként használatos mind a nők, mind a férfiak számára, valamint életenergia növelésére, asztma, depresszió, impotencia és menstruációs problémák kezelésére is használják.

A damiana egy kis, illatos levelű cserje, ami a száraz, napsütötte, köves domboldalakon nő Dél-Texas, Dél-Kalifornia, Mexikó és Közép-Amerika területein. A damiana leveleit Mexikó őslakosai, köztük a Maja indiánok, afrodiziákumként és szexuális potencianövelőszerként használják. A két damianaként ismert faj, amit a természetgyógyászatban használnak, a Turnera Aphrodisiaca és a Turnera Diffusa.

A damiana történelmileg jól ismert gyógyír a szorongásra, idegességre és enyhe depresszióra, kiváltképp, ha ezeknek a tüneteknek vannak szexuális komponenseik is. A gyögynövényt üdítőként is használjál az általános közérzet javítására.

A damianat tradícionálisan még emellett az emésztés javítására és székrekedés kezelésre használják, mivel nagyobb dózisban enyhe hashajtóként hat.

Jól ismert a délnyugati kúltúrákban mint vágykeltőszer és sok vezető természetgyógyász javasolja is használatát. Stimulálja a bélrendszert és oxigént juttat a nemzőszervek területére. Emellett növeli az energiaszintet, ami sokat segít a libidó helyreállításában és a szexuális vágy növekedésében. A nők esetében a damiana gyakran segít, hogy eljussanak az orgazmusig aktus közben. A damianat elsősorban energetizáló italként és afrodiziákumként használjak mind a férfiak, mind a nők esetében.

A damiananak kettős hatása van. Gyors stimulánsként hat a nemi szervek környékére azzal, hogy javítja az oxigénellátottságát illetve hosszú távon képes a szexuális teljesítményt és fittséget javítani.

A damiana libidónövelő ereje még nem esett át embereken végzett klinikai teszteken, viszont a leveleiből készített likőrt régóta használják Mexikóban afrodiziákumként. Állati kisérletek esetében, a damianakivonat felgyorsította a “szexuálisan lassú” vagy impotens hím patkányok párzási viselkedését. A szexuálisan potens patkányok esetében nem volt tapasztalható semmilyen hatása.

A damiana kémiai összetétel komplex és még nem azonosították minden összetevőjét, ugyanakkor az ismert összetételének 0.5-1%-át illióolajok alkotják, mégpedig flavonoidok, gonzalitosin, arbutin, tannin és damianin (egy barna, keserű anyag). Ezen felül tartalmaz még esszenciális olajokat (cineol-t, cymol-t, pinene-t), cianogén glikozidokat, kakukkfűolajat, és nyomokban foszfort.

Azt, hogy a damiana miként fejti ki afrodiziákus hatását, még nem ismert. Azt is állítják róla, hogy teaként fogyasztva egy kis adag marihuánához hasonló nyugtató hatást fejt ki. 

A Damiana elkészítése

A leveleket és néha a törzset használják a gyógyászatban. Általában a leveleket akkor szedik le, amikor a növény épp virágzik, majd kiszárítják őket. A kiszáradt levelek sárgás barna színűvé válnak, majd porrá őrölve akár kapszulákba is helyezhetőek, vagy alkoholba vagy vízbe el lehet őket oszlatni. A damianat mindig szájon át fogyasztják, sosem külsőleg.

A damianat tradicionálisan teaként vagy egyéb főzetként fogyasztják. Habár a népi receptek eltérőek, általában 1 csésze (250 ml) forró vízhez, fél kanál (1 g) szárított levelet adnak, amit körülbelül 15 percig áztatnak a vízben. Naponta két-háromszor kell meginni egy csészét ebből a gyógyteából. A gyógytea íze enyhén keserű és fanyar.

A damiana tinktúraként is elérhető, melyből naponta két-háromszor 1-3 ml-t kell fogyasztani. Ha kapszula vagy tablettaként szedjük, akkor naponta kétszer 3-8 g-ot kell fogyasztani. A damiana ezen felül koncentrátumként is beszerezhető. A damianat gyakran más hasonló hatású gyógynövényekkel együtt használják és gyakran megtalálható gyógynövénykeverékekben. 

Óvintézkedések a damianával kapcsolatban

A tudományos bizonyítékok azt mutatják, hogy a damiana az egyik legbiztonságosabb anyag, melyet vágyfokozásra használnak. Régóta tradícionális gyógynövényként ismert és nem jelezték még semmilyen káros hatását. Úgy hiszik, hogy valószerűtlen, hogy bármilyen kárt vagy negatív mellékhatást okozzon, amíg a megadott dózisban fogyasztja valaki. Ugyanakkor nem végeztek még mélyreható tudományos kutatásokat a gyógynövény hosszútávon való használatának a hatásaira vonatkozóan. 

A Damiana mellékhatásai

Nagy dózisokban híg székletet okozhat, mivel enyhén hashajtó hatású. Ezenfelül nem jelezték még semmilyen váratlan mellékhatását a növénynek.

A damianat gyakran használják más gyógynövényekkel együtt bármilyen mellékhatás nélkül. Nem ismeretes semmilyen kölcsönhatása más gyógynövényekkel vagy gyógyszerekkel, habár szinte egyáltalán nem végeztek a növény kölcsönhatásaira vonatkozóan kutatásokat. 

Források

Könyvek

Peirce, Andrea. The American Pharmaceutical Association Practical Guide to Natural Medicines. New York: William Morrow and Company, 1999.

PDR for Herbal Medicines. Montvale, NJ: Medical Economics Company, 1998.

Egyéb

"Damiana." www.rain-tree.com/damiana.htm.

"Turnera diffusa aphrodisiaca." Plants for a Future. http://www.pfaf.org.

 

Hozzászólások

Új hozzászólás
    töltés

    TÖLTÉS