A mate tea jótékony hatásairól már számtalan cikk született, de arról, hogy hogyan is kerül a zsacskókba arról még kevés információ található. Ezen szeretnénk egy kicsit változtatni és közelebb hozni a vásárlókhoz a mate teákat a szüretelés és gyártás bemutatásával.
A maté tea a Dél-Amerikában (Brazília déli részén, Paraguayban, Uruguayban) őshonos mate fa (Ilex Paraguarensis) szárított leveleiből készített ital. Maga a maté fa örökzöld, levelei kb. 6 cm hosszúak és 4 cm szélesek. A fák akár 15-20 méter magasra is nőhetnek, de a könnyebb szedés érdekében 4-8 méteres egyedekké metszik vissza őket. A mate fák fejlődéséhez magas páratartalom és hőmérséklet szükséges.
A mate leveleit kétévente szüretelik, ilyenkor az ültetvényeket vándormunkások (taraferos) serege lepi el. Ollókkal levágják a friss, zöld leveleket és azokat zsákokba tömik.
Leszedés után gyorsan szárítják, hogy elkerüljék az oxidálódást (fermentáció, feketedés). A szárítás hagyományosan parázs felett történik. Fejlettebb helyeken a leveleket elválasztják a gallyakról (sapecado) és a szárítógépbe gyűjtik. Távolabbi szállítás esetén megpörkölik vagy meglángolják őket. A füstölésre és szárításra használt fafajták meghatározzák a kész maté tea ízét, akár csak a kolbász - szalonna füstölésénél. A szárítást ellenőrző munkásokat egyszerűen kazánfűtőnek, azaz foguista-nak nevezik. A jelentősen összesett, víztartalmukat elvesztett leveleket végül egy indirekt szárítási folyamatban (secaderos) véglegesítik.
A szárítást követheti a mate őrlése, amely egy malomban (canchadoras) történik. Ilyenkor meglehetősen porszerű állapotban csomagolják a matét, amely minőségében ugyanolyan, mint a tört levelekből álló mate tea.
A mate tea szüretelése
A mate tea zsákolása
A mate tea gyártása