Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

TeaCenter

A homoktövis olaj és tea hatása

homoktövis olaj

A nevével ellentétben a (sea buckthorn) homoktövis (tudoményos nevén Hippophae rhamnoides) nem található meg a tengerben, azonban érdemes megfontolni, hogy ez a furcsa módon elnevezett olaj napi táplálékkiegészítőként az életünk része legyen.

A homoktövis olajat a homoktövis növény bogyó terméseiből és magvaiból vonják ki. Mind a bogyók, mind pedig a magvak jót tesznek a bőrnek és még számos előnnyel szolgálnak belsőleg is. A gyógynövény egészséges bio flavonoidokat tartalmazó teaként is megtalálható, habára homoktövis tea formájában nem olyan tápanyag gazdag, mint olaj formájában. Gyakran használják az ételekben zselé, gyümölcslevek, pürék és szószok készítésére, valamint a kozmetikában és az öregedésgátló krémekben is.

Miért? A homoktövis kivonatnak egy sor olyan jótékony hatása van, amin még magad is meglepődhetsz, így szedése igencsak javasolt.

Nálunk is megél a növény (a Duna vonalán és a Balatonon), ráadásul védett kategóriába esik.

A homoktövis hatása

1. Segít a rák elleni küzdelemben

A homoktövis bogyó értékes fitotápanyagokat tartalmaz, gyulladáscsökkentő tulajdonsággal rendelkezik, és még rák ellenes alkotókat is juttat a szervezetbe. Egy a „Poultry Science” –ben megjelent tanulmány vizsgálta a homoktövis terméséből kinyert olaj toxikus májvédő aktivitását, és azt állították, hogy csökkent a májban az aflatoxin káros hatása. A máj az egyik legnagyobb belső szervünk és számos
fontos szerepet tölt be, az ételek megemésztésében, energia raktározásban és a méreganyagok eltávolításában is.
A homoktövis magolaj, májtisztító hatásának köszönhetően nagy segítséget jelenthet a májban esetlegesen keletkező rákos sejtek csökkentésében.

2. Minimalizálja vagy megelőzi a bőrproblémákat

A homoktövis olaj számos bőrproblémán segíthet. A terméseit, termés koncentrátumát, a bogyóból és magjából kivont olajat közvetlenül lehet alkalmazni napégés ellen és égett bőrön, gyógyítja a felfekvéseket és a vágásokat. A homoktövis olaj használatával csökkenhetnek vagy éppen megelőzhetőek a pattanások, bőrgyulladások, száraz bőr, ekcéma, bőr fekélyek és a striák negatív tünetei.

3. Csökkentheti a mellékvese fáradtság tüneteit

Mivel a homoktövis olaj potenciális Omega-7 forrás, segíthet a mellékvese fáradtságon. Az olyan ételek mellőzése, amelyek lemerítik a szerveztünket, mint például a kávé, a cukor, a feldolgozott ételek, és olyan ételek felvétele az étrendünkbe, amik gyógyítják a  szervezetünket, mint például az Omega-3 zsírsavakat tartalmazó halak, halolaj és a homoktövis magolaj, nem mellesleg az Omega-7 tartalma miatt a homoktövis még inkább, tökéletes alapjai lehetnek bármilyen gyógymódnak. Sok pihenéssel és testmozgással kombinálva csökken a szorongás. A homoktövis kivonat segíthet az energiaszintünket visszaállítani normálisra.

4. Segítséget nyújt a fertőzésekkel szemben és megerősíti az immunrendszert

Az antioxidánsokról tudjuk, hogy alapvetően segítenek megelőzni a fertőzések kialakulását a szabadgyökök hatástalanításával, melyek elsődlegesen felelősek a megbetegedésekért. Litvániában a Kaunas Orvostudományi Egyetem Gyógyszertechnológiai és Gyógyszerészeti Menedzsment Tanszékén végzett tanulmányban elsősorban a homoktövis antioxidáns aktivitási hatékonyságának értékelésére összpontosítottak, és kimutatták, hogy a tiszta homoktövis 2,4-szer több karotinoidot tartalmaz, mint más olajak. Ez azt jelenti, hogy az antioxidánsoknak sok előnyük van, segítenek megelőzni a fertőzések kialakulását, ha környezeti veszélynek vagy baktériumnak vagyunk kitéve.

Mivel az antioxidánsok képesek javítani az immunrendszer működését azáltal, hogy megvédik a szervezetünket a baktériumok, vírusok vagy paraziták által okozott fertőzések kialakulásától, a homoktövis kapszula, mint étrendkiegészítő használatával képesek lehetünk a szervezetünkben a gyulladást okozó bakteriális fertőzéseket távoltartani, ezáltal pedig az immunrendszerünk is ugrásszerűen javul.

5. Kezeli a szív- és érrendszeri betegségeket

Dr. Yan Jun Xu, kutató tudós Winnipeg-ben bizonyította, hogy a homoktövis használata csökkenti a vér koleszterinszintjét. Az antioxidáns tulajdonságai miatt gátolja a vérlemezek összetapadását, ami a szabadgyökök sejtromboló hatása ellen szív és érrendszeri védelmet biztosít. Valószínűleg a homoktövis napi fogyasztásával megelőzhetőek a szív- és érrendszeri betegségek, mint például az érelmeszesedés, hipertónia (magas vérnyomás) és akár a szívinfarktus is.

Ezt a kutatást megelőzte egy az „American Journal of Clinical Nutrition”-ben megjelent tanulmány. 80 túlsúlyos nő 30 napon keresztül véletlenszerűen kiválasztva fogyasztott szárított homoktövis magot, homoktövis vagy fenolos etanol kivonatot maltodextrinnel vagy fagyasztott fekete áfonyával. 30 nap elteltével a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy „összességében véve a bogyós gyümölcs fogyasztásának metabolikus hatásai vannak, persze az alap kardiometabólikus kockázati tényezőknek való kitételtől függően.” Tehát a homoktövis szívvédő hatása igaznak bizonyul.

A „Journal of Functional Foods” magazin is említést tesz a homoktövis olajról, aminek szív- és érrendszeri betegségeket csökkentő hatása van.

6. Küzd a cukorbetegség ellen

A „European Journal of Clinical Nutrition” folyóiratban 2010-ben megjelent egy tanulmány, ami a homoktövis inzulin szintre tett hatásait vizsgálta. A tanulmány szerint a homoktövis segíthet a normális vércukorszint fenntartásában azáltal, hogy mérsékelt határok között tartja, ezzel felvéve a küzdelmet a 2-es típusú diabétesszel és a cukorbetegség tüneteivel. Ezen pozitív hatásait észlelhetjük az étkezés utáni vércukorszint megemelkedésének minimalizálásakor.

A homoktövis tápanyagtartalma

A homoktövis leggyakoribb fajtája, a Hippophae Rhamnoides leginkább Európában és Ázsiában honos. Ez a fajta tartalmazza a legtöbb Omega-7- et, ami sokkal kevésbé fordul elő a természetben, mint az Omega-3, Omega-6 vagy az Omega-9 zsírsavak. Valójában a makadám dióolaj és a hideg-vízi zsíros halak ennek a szuper zsírnak az egyedüli más forrásai.

Tekintet nélkül arra, hogy ezt a zsírsavat palmitolsavként ismerjük, számos előnyt nyújthat a szívbetegségek elleni küzdelemben, illetve a 2-es típusú diabétesz problémák csökkentésében is. Bár sokkal több tanulmányra van még szükség, a homoktövis tökéletes gyógyászati hatóanyagnak bizonyulhat. A rengeteg egészségügyi előnyének a listája még folytatódik, hiszen a homoktövis tartalmaz még káliumot, nátriumot, kálciumot, magnéziumot, vasat és foszfort.

A homoktövis olajat a narancssárgás terméseiből nyerik ki, amelyek alig kisebbek, mint az áfonya. Két típusa van: a magolaj, amit a magjából és a gyümölcs olaj, amit gyümölcs húsából készítenek. A gyümölcs olaj színét tekintve sötétvörös vagy vöröses narancsszínű és sűrűbb, mint a magolaj. A mag olaja jellegzetesen sárga vagy halvány narancssárga színű – de mindkettő típusnak van egy pézsmaillata.

A Hippophae Rhamnoides szakmai elnevezése a homoktövisnek, de úgy is ismert, mint homokkirály, fűzfakirály vagy tengeribogyó. A homoktövis az ezüstfafélék, Elaegnaceae családjába tartozik, és két fajtája van a Hippophae L. és a Hippophae rhamnoides L.

A homoktövist mindenható csoda olajnak is nevezhető, amit az intenzív gazdag tápanyagtartalmának köszönhet, hiszen tartalmaz A, B1, B2, C, D, E, K és P vitaminokat, karotinoidokat, flavonoidokat, aminosavakat, fenolokat, folsavat, szerves savakat és 20 különböző ásványi anyagot, és még nem is említettük a nélkülözhetetlen zsírsavkoncentrátumát. Talán ez az egyedüli olyan növény a világban, amely mind a négy omegát tartalmazza: Omega-3- at, Omega-6- ot, Omega-7- et és Omega-9- et. Ez egy igazán erős gyógyászati koktél.

homoktövis bogyóhomoktövis kapszulahomoktövis tea

A homoktövis története és érdekességek

A homoktövis olaj, ami egy növény gyümölcséből készül, több ezer éves, és közismert, hogy számos betegségre természetes orvosság. Kezdetben, mint a lovak nagy gyógyítója vált ismertté, akik csatákon estek át az ősi görög időkben. A homoktövist Tibetben, Kínában és Mongóliában úgy emlegették, mint „az Isten adta orvosság” vagy „folyékony arany”, elismerve a gyógyászati népszerűségét.

A homoktövis olaj az Elaeagnaceae lombhullató cserje családjából származik. Ahogy a fentiekben már említettem, a homoktövis áldásos hatásait már régóta hasznosítják, főleg Európa és Ázsia parti régióiban.

A homoktövist már az ősi tibeti orvosi szövegekben is megemlítik a Tang Dinasztia uralkodása idején (617-907), ahol „Himalája szent gyümölcsének” nevezik. Használatát a korai ajurvédikus orvoslás gyógynövényei között említik kr.e. 5.000-ben. Kínai, orosz és indiai tudósok által végezett kutatásoknál az orosz asztronauták űrkutatásai során a sugárzás okozta égések csökkentésére is használtak homoktövist.

A homoktövis fogyasztása

A homoktövis olajat a magokból és a gyümölcs húsából nyerik ki. A kitermelés folyamata nagyon fontos, számos egészségügyi szakértő javaslata a homoktövis olaj kinyerésére a „szuperkritikus CO2 extrakció”, mert ennél az eljárásnál sokkal jobban megmarad a tápanyagtartalma, mint más eljárás alkalmazása során. De még ekkor is követni kell az üvegen lévő utasításokat, azaz 1,000 mg tiszta homoktövis fogyasztása alkalmanként, napi kétszer. Mint minden más esetében, ha a címke nem egyértelmű, akkor nagy valószínűséggel más összetevőket is tartalmaz, ami azt jelenti, hogy nem tiszta homoktövis olajunk van. Ahhoz, hogy lássa milyen előnyökkel is jár, legalább 30 napra van szükség.

Jellemzően a gyümölcslevek és keverékek tartalmazzák a legkevesebb homoktövist, ezért érdemes időt szakítani a címkék elolvasására. Az a legideálisabb, ha olyan homoktövist talál, amit egyszerre készítettek a magvaiból és a húsából. Biztosan rábukkan Ön is a helyi egészségboltjukban. Csak figyeljen arra, hogy tiszta összetevőket tartalmazzon a termék.

Ha a homoktövist nyersen esszük, akkor kesernyés az íze, ezért inkább lekvárokban, szirupokban vagy étrendkiegészítőként kapszula formájában és gyümölcsléként forgalmazzák, mellyel sokkal egyszerűbb a fogyasztása.

Elővigyázatosságok a homoktövis fogyasztásakor

A homoktövis olajról azt tartják, hogy biztonságos a fogyasztása - de néhány kutató arra hívja fel a figyelmünket, hogy jobb óvatosnak lenni, amikor valami új szert kezdünk el szedni. Ha valaki például terhes, szoptat, gyógyszeres kezelés alatt áll vagy betegséggel küzd, legyen körültekintő, előzetesen konzultáljon az orvosával. Ezzel tehet a legjobbat, hogy elkerülje az esetleges mellékhatásokat.

Ismert tény, hogy lassítja a véralvadást, ugyanakkor azt is megjegyzik, hogy növelheti a vérzést, véraláfutás kialakulását azoknál, akiknek vérzési rendellenességük van. Minthogy a homoktövisről tudott, hogy csökkenti a vérnyomást, az eleve alacsony vérnyomással rendelkezőknek túl alacsonyra is eshet a vérnyomása. Mivel orvosi beavatkozás során túlzott vérzést okozhat, ezért célszerű a tervezett műtét előtt kb. két héttel abbahagyni a szedését.

Néhány befejező gondolat a homoktövisről

A homoktövis olaj, mint egy csodaolaj került bemutatásra és remek módja az étrend kiegészítésnek. Győzödjön meg a termék eredetét illetően, hogy csak tiszta homoktövis olajat használ. A gyulladáscsökkentéstől a diabétesz és szív- és érbetegségek megelőzéséig a homoktövist határozottan érdemes kipróbálni. Akár por formájában turmixhoz adva, akár magában szedve vagy a bőrünkön használva a homoktövis a régóta keresett csodaolaj lehet.

Hozzászólások

Új hozzászólás
    töltés

    TÖLTÉS