Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

TeaCenter

A Lapacho tea hatásai

lapacho

Mi az a lapacho?

A lapacho fa (Handroanthus impetiginosus) egy Dél-Amerikából származó, rózsaszín virágú, rendkívül sokrétű fa, melynek kérgét gyógyászati célokra használták az indiánok, hívták az inkák teájának is. Hatása rendkívül sokrétű. Nem tartalmaz koffeint, így nem terheli meg a szívet. 

Milyen hatása van a lapachonak?

A lapacho hatásmechanizmusa kevéssé ismert, főleg a népgyógyászatból, megfigyelések alapján szoktak összefüggéseket felállítani. Általános egészségvédő hatása van, melyből amik bizonyítottak:

 • Erős antibakteriális, antivirális és gombaölő hatású ezért megfázás és vírusos fertőzés esetén kiegészítőkúraképpen ajánlott.

 • Nyálkahártya és fekélyek gyógyítása

 • Gyomorrontást és emésztési problémákat kezeli

 • Tumorellenes hatása ismert. Természetesen itt nem állítjuk, hogy önmagában legyőzi a rákot a fogyasztása, de a szakirodalomban kiegészítőkezelésnek szokták ajánlani a lapacho tea fogyasztását.

 • Reumás fájdalmakat enyhíti illetve az ízületi panaszokat is orvosolhatja

 • Asztma ellenes hatása van

 • A gyulladásokat enyhíti ill. erős gombaölő hatása miatt a candidát és bőrgombát is képes visszaszorítani. 

Lapacho kéreg kandidásoknak

A kandida sok nő életét megkeseríti, hiába élnek higiénikusan, a gombás fertőzésnek ehhez vajmi kevés köze van. Annyira komplex a probléma, hogy a táplálkozás de még a hangulat és az idegrendszer is közrejátszik a candidás fertőzés állapotában.

A lapacho teának gombaölő hatása van, így kúraszerűen alkalmazható

lapacho kéreg    lapacho viraglapacho tea

Hogyan fogyasztják a lapachot?

A lapachot kapszulában is lehet kapni, de így le kell mondanunk a kellemes ízéről. Porítva vízbe keverve már finomabb és a hatása is jobban kijöhet. A lapachot teaként is előszeretettel fogyasztják, akár más teákkal kombinálva, például a lapachos maté tea nagyon népszerű Dél-Amerikában. 

A lapacho tea elkészítése

A lapacho tea elkészítése hasonló, mint bármilyen más szálas tea, vagy fakéregből készült tea elkészítése. Egy fazékban forraljunk fel vizet és ehhez adjuk ízlés szerint a alapachot, majd 5 perc kifőzés után szűrjük le és már fogyasztható is. Iható akár forrón télen vagy hűtve, jéggel a nagy nyári hőségben.

Fontos azonban, hogy a lapachot ne csak leforrázzuk, hanem 5 percig főzzük, így jobban kijön az íze is és a hatóanyagok is jobban kioldódnak a lapacho kérgéből. 

A lapacho tea íze

A lapacho tea íze kellemes, ellenben mondjuk a maté teákkal melyek karakteres ízvilágúak és elég férfiasak. Akik a gyengédebb és selymesebb ízeket szeretik azoknak nem ajánljuk, ellenben a lapacho teával. Ezt a hatásai mellett az íze miatt is érdemes inni. 

Melyik részét hasznosítják a lapachonak?

A lapachonak a kérgében van a legtöbb hatóanyag, így ez az, amit hasznosítanak, nem a leveleit. Több más tea esetében is a kérget használják, nem a leveleket, ilyen például a muira puama vagy éppen a yohimbe is.

A lapacho fa kérgét időközönként hántolják, de csak a felső réteget, így a seb a fán begyógyul és rövid időn belül újra hántolhatóvá válik.

A lapacho fa virága rózsaszín, virágzás idején gyönyörű, ezért Dél-Amerikában dísznövénynek is tartják. 

Milyen ásványi anyagokat tartalmaz a lapacho fa kérge?

A szárított kéreg ásványi anyagokban és nyomelemekben gazdag, megtalálható benne a magnézium, mely kiváló a stressz ellen és az idegeket nyugtatja. Tartalmaz továbbá vasat, ami a fáradtság, étvágytalanság és vérszegénység ellen hatásos. A benne található mangán az immunrendszert erősíti, míg a cink, jód, szelén és kalcium is rendkivül hasznos a szervezetnek. A kalcium például a csontokat erősíti, míg a cink a tesztoszteron termelésre van kedvező hatással. 

Lapacho fa ültetése

A lapacho fa Dél-Amerikában őshonos, de Európában a kontinentális éghajlat alatt is megél, így Magyarországon is tudjuk nevelni, bár itt nem a legoptimálisabbak a körülmények.

A lapacho egy örökzöld fa, mely akár 15-25 méteres magasságra is megnőhet és egyes példányai a 700 évet is eléri. Egyes legendák 3 000 éves lapacho fákról is szólnak, de ezt megfelelő hitetlenséggel kell kezelni.

lapacho fa

Méregtelenítő kúra Lapacho teával

A lapacho tea alkalmas antioxidáns hatása miatt a szervezetben keringő szabadgyökök megkötésére. A lapacho kéreg akár egy méregtelenítő kúrát vagy léböjt kúrát is tud támogatni, mivel a méreganyagokat kivonja a szervezetből, hasonlóan, mint a zöld tea.

A lapacho tea méregtelenítő hatása főleg a benne található alkaloidoknak, flavonoidoknak és fenolkarbonsavnak köszönhető.

 

Hozzászólások

Új hozzászólás
  töltés

  TÖLTÉS