Az elmúlt években, a mate tea a gourmet hozzávalók között is megtalálta a helyét. A világ minden táján kedvelt különleges alapanyaga a szakácsoknak, mely felhasználásával kreatív fogásokat készítenek. Ebben a cikkben a mate tea fagylalt receptjét mutatjuk be, melyet, ha elkészít, biztosan minden érzékszervére fog hatni.
Igaz, hogy még csak nyár eleje van, de máris itt kánikula és a jó idő, úgyhogy mindenképpen érdemes feljegyezni a receptet.
A recept nagyon egyszerű, otthon is könnyedén elkészíthető. Az eredmény egy nagyon ízletes fagylalt, amely a mate tea gyógynövényes ízének és a krémes állagának köszönhetően egyszerre frissítő és pont olya, mint egy békebeli fagylalt. Akik már kipróbálták, büszkén szolgálták fel vendégeik számára is, illetve Argentína szerte a turisták egyik kedvenc fagyi ízesítésévé vált az elmúlt években a mate tea. A fagyi főleg azoknak ajánlott, akik szeretnék megtapasztalni a maté tea fogyasztás élénkítő hatását, de nem szeretik a fanyar ízét.
Hozzávalók
- 2 bögre tej
- 2 kávéskanál mate tea
- 5 tojásfehérje
- 1 bögre cukor (vagy xilit)
- tejszínhab
Maté tea fagyi - jó tanácsok
Ezt a receptet legjobb fagylaltgéppel készíteni. Hogyha nincsen fagylaltkészítő gépet (mint, ahogy sokunknak nincsen), akkor a kész keveréket 15 percenként ki kell majd venni a fagyasztóból és megkeverni, ezzel megakadályozva a jegesedést. Ezt összesen 6szor kell majd megcsinálni.
Maté tea fagyi elkészítése
- Forrald fel a 2 bögrényi tejet, amint elkezd forrni zárt el alatta a gázt, és vedd le az edényt a tűzhelyről. Ekkor add hozzá a két kanál mate teát. Hagyd lefedve állni a keveréket 30 percig.
- Szűrd le a keveréket és újra melegíts fel a tejet, de most nem kell forralni!
- Eközben az 5 tojásfehérjét keverd addig az egy bögre cukorral, amíg hab állaga nem lesz.
- Most öntsd a meleg tejet a tojáshabra, állandó keverés mellett.
- Tedd vissza az edényt a tűzhelyre és alacsony fokozaton melegítsd, állandó keverés mellett, addig, amíg nem kapsz egy sűrű állagot. Most se forraljuk a keveréket.
- Akkor van készen a fagyi massza, hogyha kiállja a kanál próbát. Vegyél ki egy kis kanálnyit a forró masszából és oszlasd két fele a kanálon. Akkor van kész, hogyha nem fut össze a két rész középirányba, hanem külön marad.
- Hogyha a próba sikeres, vedd le a tűzről és hagyd hűlni. Adj hozzá tejszínhabot, hogyha nem elég sűrű, krémes az állaga.
- A tejszínhabot lassan keverd bele, majd hagyd az egészet szobahőmérsékletig hűlni.
- Öntsd az egészet egy téglalap alakú formába és tedd be a mélyhűtűbe.
- Ahogy a jótanácsok részben írtuk járj el a következőkben. 15 percenként keverd meg a fagylaltot, 6 alkalommal, krémes és egyöntetű lesz így a fagyi állaga.
Ennyi összesen, láthatjátok milyen egyszerű. Mire vártok? Próbáljátok ki ezt a nagyszerű édességet! Nem fogjátok megbánni! Jó kavargatást!