A Maté, yerba mate tea, vagy matétea néven futó csodaszerről bizonyára már ön is hallott, hiszen mostanában nagyon elterjedt, rengeteg pozitív hatása miatt. Talán a legfontosabb tulajdonsága, hogy sok vitamint, antioxidánst tartalmaz és zsírégető hatása van. Bizonyára sokak fejében felvetődtek a kérdések, hogy honnan származik a tea, hogyan segít a zsírégetésben és a fogyásban, továbbá milyen egészségügyi hatásokat okoz rendszeres fogyasztása.
A teát elsősorban magas antioxidáns (90%-kal több antioxidánst tartalmaz, mint a zöld tea), vitamin (A, C, E, B1, B2, B3, B5) és ásványi anyag (kalcium, vas, szelén, kálium, magnézium, foszfor, cink) tartalma miatt kedvelik.
És, hogy honnan származik a yerba mate növény? Eredetileg közép- és Dél-Amerika teája, például Argentína vagy Brazilia területein fogyasztották, de szintén ismert és kedvelt növény volt Szíriában, ahová Argentínából importálták. A yerba mate vagy más néven a maté növény napjainkban is megtalálható a különböző energiaitalokban.
A folyékony szent nedű, azaz a maté tea főzethez a matéfa leveleit használják. A matéfa őshonos Dél-Amerikában, előfordulási helyei: Uruguay, Paraguay, Peru, Brazília, Chile, Argentína. A teát adó teafa akár 15 méter magasra is megnő, amely örökzöld. A levelei koffeint és xantin alkaloidot tartalmaznak, virága kicsi, halványzöld, 4 szirommal. Gyümölcse piros, 4-6 milliméteres csonthéjas gyümölcs.
A yerba mate az Aquifoliaceae család faja, melynek botanikai neve Ilex paraguariensis.
A mate tea hatása
1. Elpusztítja a vastagbélrák sejtjeit
Egy 2011-es tanulmány megállapította, hogy a mate tealevelek gyulladásgátló és rákellenes képességekkel rendelkeznek. A vizsgálat kimutatta, hogy a yerba mate tea koffeoil-sav (CQA) származékai sikeresen kezelték az emberi vastagbélrákot. A tudósok felfedezték, hogy az in vitro (nem élő szervezetben, ellenőrzött körülmények közötti) kísérletek során a rákos sejtek elpusztultak, amikor a teában található bioaktív vegyületeknek tették ki őket. Ahogy a tudósok növelték a CQA koncentrációt, a rákos sejtek az apoptózis következtében haltak meg.
A tanulmány egyik vezetője, az Illinois-i Egyetem professzora, Elvira de Mejia, azt mondta a mate tea koffein származékai nemcsak az emberi vastagbélrák kezelésében hasznosak, hanem a gyulladás fontos markereit is csökkentik. Mejia hozzátette, hogy ez lehet a kulcs, mivel a gyulladás a rák előre haladásához vezethet. [1]
2. Serkenti az immunrendszert
A polifenolok mellett a mate levelek szaponinokat is tartalmaznak. A szaponinok fitokémiai anyagok, kémiai vegyületek egy csoportja, amelyet természetes növényi fajokban találhatunk. A szaponinok kedvező hatással vannak a vér koleszterinszintjére, a rákra és a csont egészségére. Azt is megállapították, hogy erősen stimulálják az immunrendszert és segítik a szervezetet a betegségek elleni védelemben. Jelentős gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek.
A yerba mate fogyasztása kiváló módja annak, hogy növelje a fitokémiai anyagok, a fitonutriensek bevitelét és természetesen erősítse meg a szervezete védelmét. [2]
3. Növeli a napi szükséges tápanyag bevitelt
A yerba mate A, C, E, B1, B2, B3, B5 vitaminokat tartalmaz. A következő alapvető ásványi anyagokat is tartalmazza: kalcium, mangán, vas, szelén, kálium, magnézium, foszfor és cink. De nem is áll meg itt! További egészséget elősegítő vegyületet, például karotint, zsírsavat, klorofillet, flavonolokat, polifenolokat, inozitolt, nyomelemeket, antioxidánsokat, tanninokat és legalább 15 aminosavat tartalmaz. [3]
Nehéz elhinni, hogy mindezeket a tápanyagokat egy kis csészéből kapja, de ez igaz! Nincs még egy ital, amely ilyen hosszú listával büszkélkedhet az egészség támogatását illetően.
4. Csökkenti a koleszterinszintet
Tanulmányok kimutatták, hogy a mate tea fogyasztása természetesen fokozza a szérum lipidszintjét, ezáltal csökkentve a koleszterinszintet. A Journal of Agricultural and Food Chemistry-ben közzétett tanulmány kimutatta, hogy a yerba maté fogyasztás az LDL (rossz) koleszterin-szint csökkenését eredményezte az egészséges diszlipidémiás (magas koleszterinszint és/vagy trigliceridek) betegek esetében, valamint további LDL-koleszterinszint csökkenést eredményezett a statin terápiában. A rossz koleszterinszint csökkentésével segíthet a különböző szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésében. [4]
5. Segíti a súlyvesztést
A yerba mate a fogyókúra segítője lehet, hiszen levelei és szárai szaponinok, főleg ursolsav és oleanolsavglikozidok komplex gyűjteményét tartalmazzák. Az állatokon végzett vizsgálatok kimutatták, hogy ebben a teában a szaponinok segíthetnek a testsúly csökkentésében. [5]
A Yerba mate fogyasztása bizonyítottan fokozza a zsír oxidációját és az energia felhasználását az edzés során. A Nutrition & Metabolism által közzétett 2014-es tanulmány a mate férfiakra és nőkre gyakorolt ??hatását vizsgálta. A tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy növelheti a zsírégető gyakorlatok hatékonyságát és a sportteljesítményt. [6]
Egy másik randomizált, kettős-vak vizsgálat kimutatta, hogy a mate kiegészítés csökkenti a testzsír tömegét és a derék-csípő kerület arányát. Erős elhízás elleni képességeket mutatott, amely nem társult jelentős káros mellékhatással. Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a yerba mate kiegészítés hatékony módja lehet az elhízás elleni küzdelemnek. [7]
A mate tea elkészítése
A gyógytea elkészítési folyamata igen egyszerű. Tegyünk egy edénybe kb. 3 marék száraz levelet és szárat, annyi vizet adjunk hozzá, hogy az ellepje a leveleket és kezdjük el melegíteni 70-80 °C-ig, de semmiképpen sem forrásig. Hagyjuk kicsit állni és hűlni (kb. 3-5 perc) és fogyasszuk. A teát hidegen is lehet fogyasztani miután a levelek kiáztak. Cukrot lehet hozzáadni, de nem szükséges. Uruguayban hagyomány, hogy egy baráti csoport együtt issza a maté teát egy kulacsból fém szívószállal. Ebben az országban olyan közkedvelt növény, hogy az emberek termoszokban viszik magukkal a teát vagy a növényt, mert az utcákon több helyen is található olyan hely, ahol forró vízzel tölthetik meg. A főzet aromaját / illatát sokszor zöldséghez, fűhöz vagy zöld teához hasonlítják. Sokszor ízesítik más gyógynövényekkel vagy citromhéjjal. Argentínában vagy Brazíliában például a pirított maté növényt teafilterekben is árulják. Szokás szerint reggel vagy a délutáni teázáskor fogyasztják. A hideg változatot gyümölcsös ízesítésben is meg lehet találni a boltokban. Brazíliában többen shake formájában isszák, mert elvileg a növény rázás hatására vízzel vagy gyümölcslével keverve egy krémes állagot vesz fel. Ha vízzel van keverve, akkor az íze kicsit keserű, gyümölcslével keverve jóval édesebb.
Augusztusban, Paraguayban hagyomány a maté növény vegyítése az úgy nevezett as flor de agosto növénnyel, ami pyrrolizidine alkaloidokat tartalmaz. Ilyen módon megmásítani a növényt mérgező és a vesében okozhat különböző veszélyes elváltozásokat, de az általunk árusított teák nem vegyítettek!
Hogyan segít a mate tea a fogyásban?
Sokaknál a stressz hatása okoz falánkságot. Biztos akad olyan az ismerősei körében, akik csokit, édességet vagy szinte bármit felfalnának, ha idegesek. Nos, ez a tea segít legyűrni ezt a fajta ingert. Továbbá segíti a fogyást azáltal, hogy lelassítja a gyomor kiürülésének mértékét, ami azt jelenti, hogy tovább tart a teltségérzet. Hatékonyabb és könnyebb mód úgy zsírt égetni, hogy nem égeti el az összes étel felesleget, amit elfogyaszt.
A yerba maté tea fogyasztó tulajdonságaira egy tanulmány során figyeltek fel, ahol a résztvevő alanyok ezt fogyasztották nap, mint nap. Azt is kimutatták, hogy a maté késlelteti a tejsav "támadását" az izmokban, edzés közben. Ezt az állapotot sok edző csak ”the burn”-ként emlegeti, amikor igazán ég a zsír. A tea segítségével késleltethető ez az állapot, így képesebb vagy tovább bírni, és tovább edzeni, mint általában. Az edzési idő kitolódásával, értelemszerűen több zsírt tud elégetni. Zárójelben megjegyeznénk, hogy az edzési idő hosszabbodása nem azt jelenti, hogy sétálgatunk és cseverészünk a teremben. Ez a "szemlélődő" hozzáállás mindenhez vezet, csak zsírégetéshez nem.
A maté tea káros hatásai
Mérsékelt fogyasztás esetén a yerba mate jellemzően a legtöbb ember számára biztonságos. Mivel koffeint tartalmaz, fontos, hogy ne fogyasszon túl sok mate teát, főleg a lefekvéshez közeli időben. A koffein gyakori mellékhatásai a gyomor- és alvási problémák, az idegesség, a hányinger, a megnövekedett szívritmus és a légzés, a magas vérnyomás, a fejfájás, a fülek csengése és a szabálytalan szívverés. Ha a koffein túladagolás bármelyik mellékhatását észleli a yerba mate fogyasztása után, akkor csökkentse a napi koffein-bevitelét.
A Yerba mate valószínűleg nem jelent fenyegetést az egészséges felnőtteknek, akik csak időnként fogyasztják. Néhány tanulmány azonban azt mutatja, hogy az emberek, akik nagy mennyiségű forró yerba matét fogyasztanak hosszabb ideig, azoknál fokozott kockázatot jelenthetnek bizonyos ráktípusok, mint például a nyelőcső, a gége és a szájüregrák. Úgy tűnik, hogy a matéval kombinált dohányzás jelentősen növeli a rák kockázatát. Az egyik lehetséges magyarázat az, hogy a yerba mate PAH tartalma rákkeltő. A PAH a dohányfüstben és a grillezett húsokban is megtalálható. A yerba mate és a rák közötti összefüggések valószínűleg a forró hőmérsékletéből adódnak, valamint, hogy kombinálják a forró mate fogyasztást egyéb kockázati tényezőkkel, mint például a dohányzással, az alkoholfogyasztással, a táplálkozási hiányosságokkal és a rossz szájhigiéniával.
A mate fogyasztása nem ajánlott gyermekeknek és terhes vagy szoptató nőknek. Ha magas vérnyomás, véralvadási problémák, cukorbetegség, szorongás, alkoholizmus vagy bármely más krónikus egészségügyi problémája van, akkor a yerba mate fogyasztása előtt feltétlenül forduljon orvosához.
Általánosságban jó ötlet, hogy ne lépje túl az ajánlott mate tea napi mennyiségét (2 csésze / nap), fogyassza mérsékelten és ne nagyon magas hőmérsékleten.
Eszközök - a maté tök és bombilla
A maté teát hagyományosan tökből és bombillával fogyasztják. A maté tök a csésze, amibe a növény leveleit és szárait teszik és utána leöntik forró vízzel. Itt 5 percet állni hagyják, hogy a forró vízben kiázzanak a tea hatóanyagai és aromája. Ha ez megtörtént a bombillával szívják le a levet a szárakról. Tradicionálisan nagyon melegen, a maté töknek hívott kis csészéből szívják fel a főzetet a bombillá-nak nevezett szűrős, fém szívó eszközzel. Ha a főzet nem forró, akkor tererének hívják. A bombilla nikkel-ezüstből, alpakából, rozsdamentes acélból, vagy üreges szárú cukornádból készül. A teához használt bombilla számos latin-amerikai megnevezésen fut. A bombilla megnevezés spanyol, míg portugálul bombának nevezik vagy bombijanak, az arab nyelvben is van egy kifejezése rá: masassa. A latin-amerikai hagyományoknak szerves része a mate tök és a bombilla, a társadalmi kapcsolatok szerves velejárója. Családi összejöveteleken és baráti találkozókon előszeretettel fogyasztják. Ha egy étteremben szolgálnak fel maté tökben yerbát akkor a felszolgálónak is van egy dél-amerikai megnevezése, portugálul a preparador, cevador vagy patrão, és spanyolul a cebador. Ezekből is látszik, hogy a spanyol-portugál kulturkör szerves része a maté tea fogyasztás kultúrája.
Hol vásárolhat mate teát?
Ideális az organikus termékek vásárlására. Matét jellemzően szálas teaként, kész csomagokban vagy palackozott hideg italként találhat.
Fontos, hogy elkerüljük az erősen füstölt yerba mate teát, mivel a policiklusos aromás szénhidrogének (PAH) magasabb szintjét tartalmazzák, mint a nem annyira füstölt típusok (a zöld mate ezért is jobb választás). A jó minőségű márkák az antioxidánsok és a tápanyagok védelme érdekében flash-fűtési eljárást alkalmaznak, majd a leveleket alacsony hőmérsékleten szárítják. Végül a yerba mate teát egy évig érlelik cédrus kamrákban, hogy selymes, gazdag és kiegyensúlyozott ízű legyen.
A maté tea ára elsőre kicsit magasnak tűnhet, de a kiszerelés tekintetében az ár már kedvezőnek mondható. Megemlítenénk, hogy egy tea különlegességről van szó, mely számos előnyös hatással bír a szervezetünkre. 200g mate tea ára átlagosan 1500 Forint körül mozog.
A mate bizonyos fajtái megtalálhatóak gyógyszertárakban, a rossmann és a dm polcain, de az online rendelés sokkal egyszerűbb és a választék is nagyobb a webáruházakban.
A mate tea főként szálas és filteres teaként rendelhető, de lézetik matcha por és mate kapszula formában is.
Mate vs. kévé & zöld tea
A yerba mate teát dicsérik, mert ez a varázsnedű szinte ugyanannyi koffeint tartalmaz, mint a kávé - azaz jó stimuláns -, emellett tartalmazza a tea és kávé jó vegyi anyagait is. Jellemzően körülbelül 85 mg koffeint tartalmaz egy csésze. A mate három stimulánsot tartalmaz - a koffeint, a teobromint (a csokoládé „boldog” vegyi anyagát) és teofillint - a kellemes reggeli felrázás érzését adja, kávé nélkül.
A yerba mate előnyei:
- Serkenti az elmét és a testet - a jólét érzését idézi elő.
- Csökkenti a magas vérnyomást, a rossz koleszterint, a vastagbélrákot, a II. Típusú cukorbetegséget, az elhízást, a csontritkulást, és természetes hashajtó, gyulladásgátló, antibakteriális hatással bír.
- Rendkívül magas az antioxidánsok (semlegesítik a betegséget okozó molekulákat) és az ásványi anyagok szintje.
- Elősegíti a hosszú élettartamot.
- Adaptogénnek tűnik, magas szaponin (helyreállító vegyületek) és klorogénsav tartalommal.
A yerba mate nagatívumai:
- A koffeinnel szemben túlérzékenységet okozhat.
- Nagyon forró fogyasztása azt mutatja, hogy összefüggésben áll a torokrákkal.
A kávé előnyei:
- Ideiglenesen fokozza az agy és az izmok működését.
- A klorogén és a koffeinsav csökkenti a rossz koleszterintet (LDL) és az érszűkületet (atherosclerosis)
- Erős antioxidánsként hat.
- Csökkenti a II. típusú diabétesz kialakulásának esélyeit és szabályozza a glükózszintet.
- Segíthet az emésztésben / hashajtó tulajdonságokkal rendelkezik.
A kévé hátrányai:
- Nagyon savas: a fekélyeket, IBS-t, gastritist, Crohn-betegséget, savas reflux tüneteket, gyomorégést okozhat.
- Zavarhatja az olyan ásványi anyagok felszívódását, mint a kalcium, a cink és a magnézium.
- Támogatja a kortizolt, a stresszhormonot, amely veszélyezteti az immunrendszert.
A mate és a zöld tea közös előnyei:
- Magas antioxidáns kapacitás / az oxidatív stressz csökkentése.
- Nagy mennyiségű ásványi anyag és vitamin (kálium, mangán, foszfor, nátrium, nitrogén stb., Valamint az A, C, E vitaminok stb.)
- Az egészséges gasztrointesztinális traktus előmozdítása
- Javítja az emésztést
- Az egészséges szív elősegítése
- Alacsonyabb LDL-koleszterin
- Alacsonyabb vérnyomás
- Növeli a szellemi frissességet
- Segít szabályozni a glükózszintet a II. típusú diabéteszben
- Gyulladásgátló
- Elhízás elleni hatás / növeli a zsír anyagcserét / a fogyás előmozdítása
- Antikarcinogének
- Jó természetes energiaforrás (koffein, teobromin és teofillin segítségével)
- A csontsűrűség növelésével küzd és megelőzni az oszteoporózist
A yerba mate aktívabb vegyi anyagokkal rendelkezik, így:
- Támadja a rákos sejteket
- Pusztítja a baktériumokat
- Tisztítja az artériákat / elősegíti az egészséges szívét
- Alacsonyabb vérnyomás
- Alacsonyabb koleszterinszint
- Segítség a cukorbetegségben
A maté tea története
A maté teát már a hispán időkben is fogyasztották, bár akkoriban még nem volt elterjedt a mate tök, inkább csak kis agyag edényekből itták a teát. A teafű szűrését még nem a manapság használt bombilla végezte, hanem a fogaikkal szűrték az egészséges nedűt. Persze, ahogy fejlődött a társadalom, úgy lettek a módszerek is egyre kifinomultabbak, például szívószálnak bambuszt vagy nádat használtak. Akkoriban még maga a mate levél rágása is divat volt.
A régi kultúrákban nagy jelentősége volt ennek a teafajtának, használták fizető eszközként is. Az akkori hidelem szerint az Istenek a világ megteremtése után szintén matét fogyasztottak, míg egy másik legenda szerint a teát Tup, a jóságos Isten küldte az emberiség számára.
A mate receptjét a portugál és spanyol felfedezők lesték el az indiánoktól és ők hozták be Európába is. Persze fogalmuk sem volt honnak és milyen formából származik a teafű. A csoda teát "Hierbas del Paraguay”-nak hívták.
A 16. század végén a jezsuiták szerették volna megtéríteni a guaraníkat, és tiltották a mate fogyasztását is. Az idő múlásával rájöttek jótékony hatásaira és mérgezések, másnaposság és skorbut kezelésére is használták. Később annyire megszerették a teát, hogy termeszteni kezdték. A matével való kereskedés fellendült és „oro verde”, azaz zöld aranyként emlegették.
A 18. századra egész Dél-Amerikában elterjedt, fogyasztotta a szegénytől a gazdagig mindenki. Mondhatjuk, hogy a kúltúra részévé vált, elterjedtek a mate tökök is, sőt volt akinek több edénye is volt, egy a keserű, egy az édesebb maténak.
A maté virágzása a 18. században kezdett hanyatlani, mikor III. Károly elrendelte a jezsuiták kiűzését. A yerba mate ára az egekbe szökött és az arany árával vetekedett.
A 20. századig nem is nagyon volt kultúrája a maté tea fogyasztásának, azonban szépen lassan visszatért a köztudatba. Mára megint a reneszánszát éli, még a pápa is szívesen fogyasztja.
Az újkori sikerének titka az egészségre gyakorolt hatásában rejlik, hiszen a modern kor sokkal egészségtudatosabb lett, fokozottan figyelnek az emberek arra mit is fogyasztanak. A yerba maté fogyasztása ajánlott mindenkinek aki hisz az egészséges teák és gyógynövények hatásában.
Nem mellesleg a tea fogyasztásának mára rituális szerepe van, egyfajta rekreációs és közösségi elfoglaltság is lett a teázás.