Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

TeaCenter

Ezekkel érdemes ízesíteni a maté teát

maté ízesítés

Natur yerba íz vs ízesített maté tea

A hardcore maté tea rajongók elvből elutasítják a yerba tea bárminemű ízesítését. Dél-Amerikában a férfiak zöme ízesítetlenül magában issza a matét. Hasonló az elv, mint itthon: sokan a feketekávét magában szeretik cukor és tej nélkül. Ennek ellenére nem ördögtől való gondolat a maté tea karakteres ízét kicsit meglágyítani és feldobni egyéb hozzávalókkal, amik megfűszerezik a markáns alapízt. A Green Mate tea kollekció is több, mint 20 íz kombinációban kínálja a maté teát, de akár a nyers teát otthon is tudjuk ízesíteni.

 

Tippjeink maté tea ízesítéséhez

 

 1.        Narancs- vagy citromhéj ízesített maté

A narancs vagy citrom savanyú íze pont az ellentéte a yerba karakteres ízvilágának. A kettő együtt egy érdekes ízt ad ki.

Nyersen is hozzá lehet adni, de ha bele szeretnénk főzni a matéba, akkor először meg kell pirítani a narancs- vagy citromhéjat, kiszárítani, apró darabokra vágni és ezután hozzá lehet keverni a maté örleményhez.

 

 1.        Kávés maté

A maté tea is önmagában egy erős élénkítő, ha adunk hozzá kis cukrot és egy kiskanál instant kávéport, akkor egy ultimate felpörgető folyadékot kapunk. Az íze is érdekes!

 

 1.        Brandys yerba

Észak-Argentínában és Dél-Brazíliában előszeretettel öntenek töményet a yerba italhoz. A pampákon a hideg ellen használták ezt a pásztorok. Június-júliusban az éjszakák erősen fagyosak, ilyenkor egy jó brandys-maté akár életet is menthet a szabadban, nem beszélve az élénkító és egészséges hatásáról.

 

 1.        Maté tea hozzáadott hegyi gyógynövények

Az egészséges és frissítő hatás fokozása érdekében számos gyógynövény hozzá adható a maté italhoz. Előszeretettel szokták teaházakban borsmentával, citromfűvel vagy éppen gingko bilobával ízesíteni. Amellett, hogy finomabbá teszik ezek a gyógynövények, még a maté tea egészségvédő hatását is erősítik.

 

 1.        Mézes maté tea

Cukor helyett inkább a mézet javasoljuk a maté tea ízesítésére. A cukornál egészségesebb a nem finomított cukor, vagyis a méz és az íz világa is jóval közelebb van a matééhoz. Bár ezzel a hardcore maté rajongók vitatkoznának, ők csak a színtiszta yerbára esküsznek.

 

 1.        Tejes maté tea

Főleg régen a nők körében volt a tejes-maté népszerű. Elég megosztó ez a recept, vagy nagyon szeretni szokták vagy nagyon nem. Lényege, hogy a forrásban lévő víz helyett tejet használnak a maté kifőzésére. Régen azt tartották, hogy a tejfakasztáshoz segíthet ez a mix. Szoptató anyák itták, hogy legyen tejük. Modern kutatások ezt nem igazolták. Ha az angolok a sima teát isszák tejjel, akkor a yerbát miért ne lehetne? Jogos a kérdés.

 

 1.        Sörös yerba

A Instituto Nacional de la Yerba Mate (INYM) kutatása szerint a maté teát fogyasztók 2%-a sörrel fogyasztja legszívesebben a teát. Érdekes párosítás, de egyre népszerűbb. A sör szárító hatását a maté tea hidratáló hatásával ellensúlyozza. (hasonló a logika, mint a fröccsözés esetében) Emellett a koffein értágító hatása miatt gyorsabban fel is szívódik az alkohol, vagyis előbb érződni fog a hatása.

Hozzászólások

Új hozzászólás
  töltés

  TÖLTÉS