Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

TeaCenter

Maté tök és maté bombilla

mate tök és bombilla

Yerba maté elkészítése maté tökben

A hagyományos maté teát úgy lehet elkészíteni, hogy a yeba maté szárított leveleit (Ilex paraguariensis) forró vízben áztatjuk 5-10 percet. Az áztatás tradicionálisan egy fém tök formájú csészében, a maté tökben történik. Ebből a tökből a bombilla segítségével tudják a maté levet leszűrni a fogyasztók.

A Maté tea elkészítése maté tök segítségével

A yerba mate leveleket először szárítják, apróra vágják, és egy porkeveréket hoznak létre belőle, amit yerbának is neveznek. A maté tökben forralják fel, majd a bombilla segítségével szűrik le a szálakat a forró maté tea léről.

Maté tök hagyományok

A maté hagyományosan egy szociális ital, társadalmi összejöveteleken, mint például családi összejöveteleken, vagy baráti találkozókon fogyasztják, jellemzően maté tökből. Európában simán csészéből fogyasztják, de a hagyományos dél-amerikai kultúrában csakis maté tökből és bombillával fogyasztják a maté levét. Ha egy vendéglátó egységben szolgálnak fel maté tökben akkor a pincérnek is van egy latin-amerikai megnevezése, portugálul a preparador, cevador vagy patrão, és spanyolul a cebador. 

Maté tök receptek

A maté teából számos hűsítő, fröccs vagy éppen koktél készíthető, a teljesség igénye nélkül az alábbi italokat szokták elkészíteni, szigorúan a maté tökben:

  1. Maté limonádé
  2. Gyömbéres maté fröccs
  3. Áfonyás-málnás maté fröccs
  4. Kókuszvíz mate ital
  5. Mate latté

A Maté bombilla

A maté bombilla a maté tea fogyasztásához szükséges kis szívócső, ami leszűri a maté teát és ennek a segítségével tudjuk kiszívni a maté tökből.

Tradicionálisan forrón, a szintén maté töknek hívott kis csészéből szívják fel a főzetet a bombillá-nak nevezett szűrős, fém szívó eszközzel. Ha a főzet nem forró, akkor tererének hívják.

A Maté bombilla szó eredete

A bombilla megnevezés spanyol eredetű, portugálul bombának nevezik vagy bombijanak, míg az arab neve masassa. A bombilla vagy masassa hagyományosan ezüstből készül, de a kereskedelmi forgalomban kapható tömeg bombillák egyszerűbb ötvözetekből is elérhetőek a kedvezőbb ára miatt. A kereskedelmi forgalomban kapható bombillák jellemzően a nikkel-ezüst, alpaka, rozsdamentes acél, vagy üreges szárú cukornád alapanyagúak. A bombillát Braziliában is használják a maté tea előállítására és fogyasztására, ismertebb neve a guampa, cuia, vagy még cabaça néven is fut. (a név a lopótök megnevezésből). A bombilla sokrétű megnevezéséből is látszik, hogy a maté tea fogyasztás széles körben elterjedt Dél-Amerikában és határokon átível a maté fogyasztás kultúrája.

A Bombilla felépítése és működése

A bemerített végén kiszélesedik, és a kis lyukak lehetővé teszik a lefőzött folyadék leszűrését, mivel a szálas részek fennmaradnak a szűrön és csak a finom porszemek és a leszűrt maté tea jut át rajta. A későbbiekben, amikor a keserűbb, szárral is kevert, darabos maték terjedtek el, ennek elkészítésére is újabb és újabbfajta bombillák jelentek meg, szinte mind fémből. A modern bombillán egy egyenes cső is helyet kapott, amin át lefolyik a szűrt maté tea.

A bombilla tulajdonképpen egy filter, amit fordítva használnak: a tea nem benne, hanem körülötte van.

Maté tea fogyasztása bombillával

A matét már az fogyasztás előtt át kell forgatni, majd a tök egyik oldalába húzni. Kevés hideg víz ráöntése után óvatosan össze kell kavarni, meglapogatni és ismét az egyik oldalra húzni. A rendes, első felöntés után a szűrő az öntet tetején marad, onnan lehet leszürcsölni le a mate tea főzetet.

Hozzászólások

Új hozzászólás
    töltés

    TÖLTÉS