A fekete tea a legelterjedtebb tea a nyugati világban, azonban sok különböző fekete tea létezik, a kevert és ízesített teafilterektől kezdve a kézzel készített, kézműves szálas teákig. Az alábbiakban megtalálja a legismertebb fekete teák összefoglalóját.
Darjeeling fekete tea
A "Champagne of Tea" néven is ismert tea a kínai Darjeeling régióból származik és gyakran a világ legjobb fekete teájának tartják.Darjeeling fekete teái jelentős mértékben változnak, attól függően, mikor takarítják be. Minden egyes betakarítást "flush" néven ismerünk, a tavaszi szüret / első flush a leghíresebb és a legzöldebb. A Darjeeling fekete teák íze általában finom, gyümölcsös, virágos és könnyű, és a legjobb tej vagy hozzáadott cukor nélkül fogyasztani.
Keemun fekete tea
A Keemun fekete tea (vagy Qimen hong cha) egy fekete tea a kelet kínai Anhui tartományból. A kiváló minőségű Keemun tea a szakértők kedvence, és megkülönböztető aromájáról és ízéről ismert, amelyeket gyakran a sima, boros, gyümölcsös, virágos és dohányszerű jelzővel illetnek.
Bár a Keemun tea nem igényel ízesítést, jó tejjel és / vagy cukorral is.
Assam fekete tea
Az Assam fekete tea íze inkább karakteres, malátás és élénk. Az Assam-i teákat gyakran használják az angol reggeli tea, az ír reggeli tea és más fekete tea keverékek alapjaként. Kevés cukrot és tejet szoktak a tiszta és a kevert assami teákhoz adni.
Bár a legtöbb Assam fekete tea gépi feldolgozású és alacsonyabb minőségű filteres tea, megtalálja a kiváló minőségű, szálas teákat is Assam területéről.
Yunnan fekete tea
Ahogy a neve is sugallja, a Yunnan fekete tea Yunnanból érkezik - egy olyan kínai tartományból, amely jobban ismert a pu-erh teájáról. Néhány Yunnan fekete teát csak részben erjesztenek, ami azt jelenti, hogy a fekete tea és a pu-erh között helyezkednek. Ízük tipikusan csokoládés, sötét és malátás. Néha fűszernövényes és/vagy édeskés aromát kap. Azok, akik szeretik a csokoládét, szeretni fogják a Keemun fekete teát is.
Mint minden más kínai teát, a Yunnan fekete teát is "hong cha"-ként elmegetik.
Ceylon fekete tea
Ceylon teák a szigetországból, Sri Lanka dombjairól származnak. Mivel Srí Lanka területén hatalmas eltérések vannak magasságban, igaz kiorlátozott területen, ezért ez számos ízprofilt teremt. Azonban a Ceylon fekete teák általában merészek, erősek és gazdagok, néha csokoládé vagy fűszeres jegyekkel.
A legtöbb Ceylon tea finom tejjel, citrommal, cukrral vagy mézzel is. A ceyloni teák az Earl Gray teák legfőbb alapjai.
Nilgiri fekete tea
A Nilgiri fekete tea egy illatos, virágos tea a dél-indiai hegyekből. Az 1980-as években a Nilgiri teák jelentős minőségi problémákkal szenvedtek, de az utóbbi években a fekete teák ebben a térségben jelentősen javultak, és a világ színpadán helyet szereztek.
A Nilgiri fekete teák kivételesek, ha kis cukrot vagy mézet és egy kevés citromot adunk hozzá, majd jegesen tálaljuk
Bai Lin Gong Fu fekete tea
A Bai Lin Gong Fu egy zamatos, kézzel készített fekete tea, amely még Kínában is ritka. Többször is le lehet főzni, a tea főzésének gong fu stílusában. Érdemes megpróbálni!
Lapsang Souchong fekete tea
A Lapsang Souchong egy füstölt fekete tea, amelynek íze a finom füstös ízűtől a komoly füstösig terjedhez. A Lapsang Souchong olyan emberek kedvelése, akik kedvelik a bátor ízeket, mint például a füstölt húsokat, az pörkölt kávékat és a keserédes csokoládékat.
A Lapsang Souchong teát általában forrón, kis cukorral és citrommal együtt fogyasztják. Azonban jó jeges teát is készíthetnek belőle.
Tajvani fekete teák
Az elmúlt években olyan országok, amelyek nem voltak ismerik a fekete teáikl, megérkeztek a látókmezőbe. Ezek a nemzetek Tajvan, Thaiföld, Vietnam és Japán.A tajvani fekete teát néha Ruby Black vagy Red Jade néven ismerik. Általában a nyári szüret során készülnek Nantouban, Tajvanon. Néha ízletesebbek egy édesebb íz-profilt adnak, mint a Second Flush Darjeeling Black Teas.