A yerba mate teá elkészítésének két fajta módja ismert. A mate, melyet chimarraonak is hívnak, és a tereré. Bár mindkét ital hasonló, és hasonlóan is kell őket elkészíteni mégis megvan a sajátságos karakterisztikájuk.
Mate & Tereré
Mind a mate mind a tereré tipikus dél-amerikai ital, és Paraguay, Argetina és Brazília területeiről származik eredetileg, de azóta a teázás szokása a kontinens minden szegletébe elért. Brazíliában a mate tea dívik, főleg ott chimarronak hívják, Paraguayban pedig a teteré.
Maté tea és a terere hőfoka
A két ital között a legnagyobb különbség, hogy milyen hőmérsékletű vizet használnak az elkészítéséhez. A tererét általában hideg vízzel készítik, míg a mate teát forrón ( 75fokos). A frissítő hatása miatt a teterét melegebb átlaghőmérsékletű tájakon fogyasztják előszeretettel, míg a mate teát hűvösebb helyeken, mint észak Brazília vagy Argentína.
Maté termosz
A legelterjedtebb az 1 literes alumínium termosz, amely vékony fúvókával könnyen lezárható a hőmérséklet fenntartása érdekében. Vannak olyanok is, akik szívesen használnak kávétermoszokat. Vegyük észre, hogy a termosznak nem kell annyira nagynak lenniük, mert a mate nem fogy el olyan gyorsan, mint a tereré. A tereré fogyasztás tekintetében azonban gyakorlatilag nincs korlátozás, használható hozzá termosz vagy palack. A kicsitől a nagyig, 1 litertől, akár 5 literig.
Aroma
Mindkét ital tartja a gyógynövény infúziójának ízét, de a tereré erősebb és keserűbb ízű.
Maté keverék
Az Ilex paraguariensis mindkét ital fő összetevője, de egy tipikus tereré keverék sokkal vastagabb levélből és szárból áll, mint a hagyományos mate keverék.
Matétök vagy guppa
Az ivócserépnek használt tök különböző méretű lehet és általában kerek alakú, ami megkönnyíti a yerba helyes elhelyezését, valamint a kezelést. A guppát általában a tereré iváshoz használják. Guampák egy görbe alakú testet mutatnak (hasonlóan egy ökörszarvához), és több anyagból, például műanyagból, üvegből és alumíniumból készülhetnek.