Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

TeaCenter

A tulsi tea 10 hatása

tulsi tea

A szent bazsalikom (Holy basil), más néven tulsi tea, ismert a terápiás erejéről. A gazdag történeleme 3000 évvel ezelőttig nyúlik vissza, az ősi indiai felhasználásához. Gyógyszerként való használata széles körben elterjedt, köszönhetően terápiás hatásának. Mára a legtöbb országban alkalmazzák adaptogénként (stresszoldó szer) és az egész szervezet egészségének megőrzésében.

Gyanítható, hogy a tulsi Ázsia trópusi vidékein őshonos, bár sok trópusi éghajlaton nő a világon. Napjainkban a tulsit általában étrend kiegészítő kapszulaként vagy tulsi tea formájában fogyasztják. A növényt ermészetes gyógymódként használják a szorongás, a mellékvese fáradtság, a hypothyreosis, a kiegyensúlyozatlan vércukorszint és a pattanások otthoni kezelésére.

A modern orvostudományban az elmúlt néhány évtizedben számos indiai tudós és kutató tanulmányozta a tulsi növény különböző részeinek farmakológiai hatásait az immunrendszerre, a reproduktív rendszerre, a központi idegrendszerre, a szív- és érrendszerre, az emésztőrendszerre és a vér-biokémiára .

A kutatók leírták a tulsi tea terápiás jelentőségét a különböző betegségek kezelésében és megállapították a tudományos alapokat a tulsi terápiás felhasználására. A tulsi kapszula segíti a szervek és a szövetek kémiai stressz elleni védelmét az ipari szennyező anyagoktól és a nehézfémektől, valamint a fizikai stressztől az elhúzódó fizikai terheléstől.

A Tulsi fajtái

A Tulsi egy aromás cserje az bazsalikom családból (Lamiaceae), amelyről úgy gondolják, hogy Észak-Közép-Indiából származik, és most a keleti világ trópusaiban nő. Évelő, könnyű citrom illatú és lila-rózsaszín virágú növény. A levelek ovális alakúak, enyhén éles hegyekkel, és a szélek kissé fogazottak.

Három tipikus tulsi típus létezik:

 • Rama Tulsi (Ocimum sanctum, zöld leveles tulsi): zöld levelekkel rendelkező, virága színe a fehérből a lilába megy át. Íze szegfűszeges és érettebb.
 • Krishna Tulsi (Shyam tulsi): sötét rózsaszín-lila szárral és levelekkel rendelkezik, szegfűszeges aromával és bososabb ízzel.
 • Vana Tulsi (Ocimum gratissimum): világos zöld növény, amely vadon nő Ázsia és észak Afrika területein. Citromosabb az aromája, mint a többi tulsinak.

Rama Tulsi (Ocimum sanctum) Krishna Tulsi

Mindkét típus hasonló illattal és előnyökkel bír.

A Tulsi tápanyag értékei

1/4 csésze friss szent bazsalikom levél (6 gramm) az alábbiakat tartalmazza (az ajánlott napi értékeknek megfelelően):

 • 1 kalória
 • 0 koleszterin
 • 0,2 g nátrium
 • 0,2 gramm szénhidrát
 • 31% K-vitamin
 • 6% A-vitamin
 • 2% C-vitamin
 • 3% mangán
 • 1% folsav
 • 1% kalcium
 • 1% kálium
 • 1% magnézium

A tulsi antioxidáns tartaloma: 600 / 23 dkg.

A Tulsi hatása

1. Harcol a pattanások ellen

A szent bazsalikom segít megölni a baktériumokat és a fertőzéseket, így természetes otthoni gyógymód a pattanások és egyéb bőrirritációk ellen. A tulsi elősegíti a bőr egészségét és segít a bőrfertőzések belső és külső kezelésében.

A tulsi olaj elsődleges hatóanyaga az eugenol, amely az erőteljes antimikrobiális hatású szegfűszeg olaj aktív összetevője is. A tulsi más terápiás összetevőket is tartalmaz, beleértve a gamma-cariophyllént és a metil-eugenolt. Az International Journal of Cosmetic Science-ben megjelent kutatás azt mutatja, hogy a tulsi természetes gyógymód a pattanások kezelésére. A kókuszdió olaj használatával (mint hordozó) a holy basil még jobban felszívódik a bőrbe, és még hatékonyabb lehet.

2. Véd a cukorbetegség ellen

A tulsi tea előnyei közé tartozik a vércukorszint szabályozásának képessége, amint azt több kémcsőves, állatkísérlet és humán klinikai vizsgálat is mutatja. A tulsi randomizált, placebo-kontrollos, egyszeri vakpróbája annak cukorbetegség elleni aktivitása felé mutat. Ebben a vizsgálatban a nem-inzulinfüggő cukorbetegségben szenvedő betegeknél a tulsi kezelés alatt az éhomi vércukorszint, az étkezés utáni vércukorszint, a vizelet vércukorszintje, valamint az összkoleszterinszint átlaga is csökkent. Összességében a kutatók arra a következtetésre jutnak, hogy a tulsi használatát az enyhe - közepes állapotú, nem inzulinfüggő cukorbetegek kezelésének részeként kell előírni.

3. Segít a rák elleni küzdelemben

Általánosságban elmondható, hogy a tulsi nemcsak a rák természetes kezelésében segíthet, hanem annak megakadályozásában is. A kutatások azt mutatják, hogy azok a személyek, akik rendszeresen fogyasztják a tulsit, kevésbé hajlanak a gyenge immunrendszerre és kevésbé érzékenyek a rákos sejtek kialakulására. A Nutrition and Cancer című folyóiratban megjelent kutatás szerint a tulsi és a tartalmazott fitokémiai anyagok (beleértve az eugenolt, a rosmarinsavat, az apigenint, a myretenalot, a luteint, a β-szitoszterint és a karnozinsavat) megelőzhetik a kémiailag indukált tüdő-, máj-, orális- és bőrrákot azáltal, hogy fokozzák az antioxidáns aktivitást, segítik az egészséges gének kiválasztását, előidézik a rákos sejtek halálát, megakadályozzák az erek és ezzel a rákos sejt növekedését is, továbba gátolják az áttétek kialakulását, ezáltal a rák elterjedését az egyik szervből a másikba.

A tulsi úgy tűnik, hogy segít megvédeni a szervezetet a sugárzási mérgezésétől, és segít kezelni a sugárkezelésből eredő károkat - a Journal of Cancer Research and Therapeutics 2016-ban közzétett kutatása szerint. A gyógynövény szelektív módon védi a normál szöveteket a sugárzás destruktív hatásai ellen. 

A Nutrition and Cancer folyóirat egy érdekes áttekintést tett közzé, amely kiemeli az elmúlt néhány év fontos kutatásait, amelyekben a tulsi képes volt segíteni a rák elleni küzdelmet. A kutatásban részt vevő orvosok egyetértenek abban, hogy az elmúlt három évtizedben alkalmazott hagyományos kemoterápiás és radioterápiás kezelések nem mindig képesek a betegséget megakadályozni, ám súlyos mellékhatásaik vannak. Számos természetes szer - különösen a szent bazsalikom levelei és más növényi kivonatok - nem mérgezőnek, könnyen hozzáférhetőnek és bizonyítottan rákellenes tulajdonságaik vannak.

4. Kiegyensúlyozza a hormonokat és csökkenti a stresszt

Az emelkedett kortizol szint veszélyes lehet, amely általánosan stressz hormonként ismert, és nagy hatással lehet tanulásra, emlékezetre, immunfunkcióra, csontsűrűségre, súlygyarapodásra és a szívbetegségekre. A kortizolot a mellékvese termeli, amely tartós stressz esetén kimerülhet és kortizol hiány alakulhat ki. Szerencsére a tulsi tea hatásai magukba foglalják azt a csodálatos képességet, hogy képes a kortizol szintjének szabályozására és a természetes hormonszint kiegyensúlyozására. A tulsi pozitív fizikai hatással van a testre és a mentális képességekre is. A tulsi tea fogyasztásával vagy annak ételekhez való hozzáadásával segíthet megnyugtatni a szervezet rendszerét és megtartani a teste hatékony működését.

A Journal of Ayurveda and Integrative Medicine 2014-ben megjelent tudománya szerint egyre több bizonyíték van arra, hogy a szent bazsalikom használata javíthatja a fizikai-, a kémiai-, az anyagcsere- és a pszichés stressz okozta problémákat. 

A tulsinak sikerült megvédenie a szerveket és a szöveteket az ipari szennyező anyagoktól és nehézfémektől való kémiai stressz ellen, valamint az extrém fizikai terhelések (az iszkémia, a hidegnek vagy túlzott zajszintnek való kitettség következtében) okozta stressznek. A tulsiról kimutatták továbbá, hogy ellenáll a metabolikus stressznek a vércukorszint, a vérnyomás és a lipid szintek normalizálásával, valamint a pszichés stressznek a memóriában és a kognitív funkciókban kifejtett pozitív hatások és a szorongásoldó illetve antidepresszáns tulajdonságai révén.

5. Csillapítja a lázat

A tulsit gyakran természetes láz-csillapítóként is ajánlják, különösen az ayurvédikus orvosok szakemberei. A bazsalikom levelei antibiotikumként és fertőtlenítő szerekként hatnak, ami azt jelenti, hogy megóvhat bennünket a baktériumoktól és a vírusoktól. Amikor lázunk van, az azt bizonyítja, hogy testünk a fertőzés ellen küzd. Ezért a fertőzöttség elleni védekezés révén a tulsi segíthet a láz elleni küzdelemben is, és gyorsan helyreállíthatja egészséges állapotot.

6. Segít a légzési rendellenességek javításában

A tulsi általában hatékonyan segít enyhíteni a légúti rendellenességek szinte minden fajtáját, beleértve a hörghurut-jellegű megbetegedéseket, valamint a köhögést, amely rendszerint más típusú felső légúti fertőzésekkel, például megfázással vagy influenzával együtt jár. A tulsi tea előnyeit a tulsi levelek alkotóelemei - köztük a kandefén, az eugenol és a cineole - tartalmazzák, amelyek segítenek a dugulások és lerakódások csökkentésében és a légzési rendellenességek egyéb tüneteinek enyhítésében. Tudományos tanulmányok megerősítették, hogy a szent bazsalikom lenyűgöző asztmaellenes képességekkel rendelkezik, és megkönnyíti a légzést.

7. Jelentős K-vitamin forrás

A K-vitamin lényeges, zsírban oldódó vitamin, amely fontos szerepet játszik a csontok és a szív egészségében. Ez egyike a legfontosabb vitaminoknak, amelyek részt vesznek a csont mineralizációjában és a véralvadásban, de segít az agyműködés fenntartásában, az egészséges anyagcserében és a celluláris egészségben. Egy csésze tulsi levél több K-vitamint tartalmaz, mint a napi ajánlott RDA érték, amiért a tulsi tea tökéletes módja a K-vitamin hiányának megakadályozására. Ráadásul hasznos lehet a csontsűrűség, az emésztőrendszer és az agyműködés szempontjából is.

Az Alternative Medicine Review által publikált állatkísérletek is azt bizonyítják, hogy a tulsi szívvédő tulajdonságokkal rendelkezik.

8. A fogak védelme és a szájhigiénia

A tulsi harcol a baktériumok ellen a szájban is, amelyek felelősek a fogászati problémákért (fogszuvasodás, lerakódások, fogkő és rossz lehelet). A tulsi levelek szájfrissítőként szolgálnak, mert megölik a baktériumokat és kórokozókat, amelyek a szájban rejtőzködnek.

A bazsalikom előnyei közé tartozik a szájüregi fekélyek csökkentése, és az in vitro vizsgálatok azt mutatják, hogy megakadályozhatja a szájüregi rákos sejtek növekedését. Természetes szájápolásként próbáljon hozzá egy csepp tulsi illóolajat adni a fogkrémhez vagy fogyasszon egy csésze tulsi teát minden nap.

9. Csillapítja a fejfájást

Mivel a tulsi nyugtató és fertőtlenítő tulajdonságokkal bír, természetes fejfájás csillapítóként alkalmazható, amely segíthet a migrénes fájdalom enyhítésében. Ez különösen igaz a szinusz nyomás okozta fejfájásokra. Egyszerű módja annak, hogy kihasználhassa ezt a tulsi előnyeit, ha napi egy csésze tulsi teát fogyaszt, vagy inhalál tulsi illóolaj segítségével.

10. Támogatja a szem egészségét

A szemünk érzékeny a vírusos, bakteriális és gombás fertőzésekre, amelyek nagyon veszélyesek lehetnek. Szerencsére a tulsi hatásos ellenszer a káros fertőzések ellen. Gyulladásgátló és nyugtató tulajdonságainak köszönhetően segíthet a conjunctivitis - vagyis kötőhártya-gyulladás - elleni küzdelemben.

A tulsi segíthet megakadályozni számos szemproblémát, beleértve a szürkehályogot is. Dr. S.K. szerint (All India Institute of Medical Sciences), a kurkuma és a szent bazsalikom kivonatot tartalmazó gyógynövényes szemcsepp keverék helyileg történő alkalmazása segít az oxidatív stressz és az oldhatatlan fehérjék kialakulásának megelőzésében, amelyek a szürkehályoghoz vezetnek.

A tulsi története

A Holy basil - vagy a tulsi növény, ahogy az a különböző indiai nyelveken ismert - egy fontos gyógynövény a hagyományos és a népi orvoslásban szerte Délkelet-Ázsiában. A Tulsi egy gyógynövény, amelyet az indiai szubkontinensen hinduk szent növényként tartanak számon.

A Tulsit (Szent bazsalikom) Indiában már több mint 5000 éve az egyik legszentebb gyógynövényként tartják tiszteletben. A hinduk úgy tekintenek rá, mint egy istennőre (Lakshmi megnyilvánulása), nagy spirituális erővel megáldott növény formájában. A legenda szerint nincs az az aranymennyiség, amely felül tudja múlni Krishna (az egyik legismertebb indiai istenség) hatalmát, ám egyetlen Tulsi levél  szeretetteljes odaadásával kibillentette ezt a mérleget. Indiában ma is hagyományosan a családi házban vagy kertben egy cserépedényben termesztik, és a leveleket arra használják, hogy finom és frissítő teát készítsenek. 

`The Queen of Herbs` - azaz a gyógynövények királynője

A hagyományokon alapuló gyógyászatban a tulsi különböző részeit - a leveleket, a szárat, a virágot, a gyökereket, a magokat és magát az egész növényt - ajánlották hörghurut, bronchiális asztma, malária, hasmenés, vizenyő, bőrbetegségek, ízületi gyulladás, fájdalmas szem betegségek, krónikus láz és rovarcsípés ellen.

Valójában az Ayurveda által használt összes gyógynövény között a Tulsi előtérbe kerül, és a tudományos kutatások megerősítik annak előnyeit. Mint korábban említettük, egyre több bizonyíték van arra, hogy a tulsi a fizikai, kémiai, metabolikus és pszichés stresszt a farmakológiai hatások egyedülálló kombinációján keresztül kezelheti.

Az Ayurveda a világ legrégebbi orvosi rendszere. Egészségre és betegségre vonatkozó holisztikus megközelítés, amely a jó egészség megőrzésére és előmozdítására, valamint a betegségek megelőzésére összpontosul az egészséges életmódon keresztül - beleértve az adaptogén gyógynövények rendszeres fogyasztását, amelyek képesek segíteni a szervezet egyensúlyi szintjének megtartásában ebben a stresszes világban. Ezért az ayurvédikus szakemberek a tulsi tea fogyasztását javasolják alapvető életstílusként.

A tulsi felhasználási formái

Tulsi növényeket szinte minden hindu háztartásban termesztenek. A levelek édes, aromás illatúak és mentolos ízük van. Ételeket, mártásokat és levest ízesítenek és díszítenek vele. Gyakran használják gyümölcslevek, ízesített víz és tulsi tea készítéséhez. Indiában az emberek azért eszik a tulsi leveleket nyersen, hogy küzdjenek a köhögés vagy a megfázás ellen.

Vásárolhat és gondozhatja is a tulsi növényt, vagy magveheti a webáruházakban a tulsi leveleket kapszula vagy por formájában. Ha friss szentséges bazsalikomot vásárol, keresse az élénk és zöld leveleket, lyukak vagy sötét foltok nélkül. A tulsi levelek előkészítéséhez alaposan tisztítsa meg őket, majd durvára vágja le őket konyhai késsel. Legjobb, ha a friss tulsi leveleket felhasználata egy-két napon belül, de öt napig tárolhatók egy zárt tasakban a hűtőszekrényben.

A tulsi tea egy népszerű ital Indiában, amelyet a kávé helyett fogyasztanak. A tulsi tea fokozza az anyagcserét és segít a fogyásban, antioxidánsokban gazdag, és segít megelőzni az öregedés hatásait és a rákot. A tulsi tea is megnyugtató, kiegyensúlyozza a szervezetet és javítja az immunrendszert. Növeli a stresszel szembeni ellenállást és a krónikus fáradtság szindrómát, valamint a szorongás természetes gyógymódjaként is működik.

A Tulsi teát sok egészségügyi bioboltban megtalálja, filteres vagy szálas tea formájában. Szárított tulsi leveleket is vásárolhat ömlesztve, amelyhez teatojást használva megfőzheti a jótékony hatásokban gazdag és ízletes teát. Ha inkább egy jeges teát szeretne, egyszerűen hagyja a teát hűvös helyen kihülni, adjon hozzá jeget, és egy kis citromot az íze miatt.

A tulsi illóolaj is számos boltban vagy online megtalálható. Az illóolajat kivonják a szent bazsalikomból és használják testápolókban, szappanokban, parfümökben, samponokban és kondicionálóban. Párologtathatja az olajat otthonában, amellyel a megnyugtató és egyben immunerősítő tulajdonságai belélegezhetők. 

tulsi kapszulatulsi levele filteres tulsi teatulsi illóolaj

A tulsi egyéb megnevezései:Holy Basil, Sacred basil, Bengáli: Kalatulsi, Kural, Francia: Basilic sait, Hindi: Baranda, Maláj: Thulasi, Szanszkrit: Arjaka, Bahupatri, Divya.

Hozzászólások

Új hozzászólás
  töltés

  TÖLTÉS