Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

TeaCenter

A maté tea hagyományos elkészítése

A maté tea hagyományos elkészítése

A maté növényt hatással van az ember egészségére. Kutatók kimutatták, hogy használata csökkentheti az allergia tüneteit és a cukorbetegség kockázatát. Olyan összetett anyagokat tartalmaz, amely segíthet a fogyásban, növeli a koncentráció készséget, az alvás mélységét és minőségét, bár ez nagyobb hatással van azokra az emberekre, akik érzékenyebbek a koffeinre. Nem bizonyított, de több orvos is foglalkozott vele és úgy tartja a növény összefüggésben van a krónikus koleszterin betegségek elkerülésével.

A növénynek lehet káros hatása is, túlzott fogyasztása akár rákkeltő is lehet, de az még vitatott, hogy mennyit is kell elfogyasztani belőle, hogy ilyen hatást váltson ki. Koffein érzékenyek esetében kis mértékben emelkedhet a várnyomás a benne lévő koffeinnek köszönhetően (megijedni azért nem kell, lényegesen kevesebb a koffein tartalma, mint a kávénak).

A maté tea fogyasztás előnyei

 • Egy emlősökön végzett tanulmány kimutatta, hogy csökkenti a koleszterin és vércukor szintet.
 • Erősíti az immun rendszert, hiszen számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.
 • A szív jó barátja, mivel még több oxigénnel látja el.
 • Érnyugtató hatásának köszönhetően optimalizálja a magas vérnyomást.
 • Menstruációt megelőzően is érdemes fogyasztani, mert csökkenti a has puffadását.
 • Kis mértékben lágyítja a székletet, így a székrekedést is gátolja
 • Csökkenti az éhségérzetet és fokozza az anyagcsere-folyamatokat melyeknek köszönhetően elősegíti a zsírégetést.
 • Segíti az emésztést
 • Méregtelenítő hatásta van
 • Lassítja az öregedést

Fontos megemlítenünk az esetleges kockázatokat, amikor táplálék-kiegészítőkről beszélünk. Nagy mennyiségű fogyasztása okozhat zavarokat. Ha kétségeid támadnának, érdemes orvossal konzultálni.

A tea elkészítésénél fontos tudni, hogy kb. 85 celsius fokos vízzel kell leönteni, mert forrásban lévő vízzel leöntve elveszíti pozitív hatásait és furcsa íze lesz. Aki még nem fogyasztott mate teát, annak érdemes tudni, hogy jellegzetes az illata, habzó állaga van a víznek és kesernyés az íze. Hatásai páratlanok, ezért érdemes kipróbálni, de nem elsősorban az íz élményért. :)

A teát 5 percig érdemes átzatni a vízben az optimális hatásért. Gyermekek számára csak 8 éves kortól ajánlott. 

Maté tea elkészítése 

maté tea elkészítése és fogyasztása szinte egy szeánsz. Alább összefoglaltuk, hogy hogyan kell elkészíteni a yerba matét. Amire szükség lesz: yerba, bombilla és matétök. Mielőtt elkezdenénk az egész folyamatot, szükség lesz egy társra a cebadorra. Hagyományosan a cebador aki segít elkészíteni, ő önti a vizet a matére és ő kóstolja meg először az italt.

Maté tea tradicionális elkészítésének lépései

1. lépés

Töltsük meg a matétököt lazán yerbával, félig, maximum a 3/4-éig.

mate-tea-tok

2. lépés

Fedjük le a tetején a tököt a tenyérrel. Fordítsa a tököt fejjel lefelé és rázza kicsit, hogy a yerba a keze felé sodródjon és összekeveredjenek a szálak. Ezzel megakadályozzuk azt is, hogy a poros levelek a bombilla szívószálba keveredjenek. Óvatosan fordítsa a tököt oldalra, hogy a maté növény az oldalára ömöljön és tegye a bombillát abba a részébe a maté töknek ahol, nincsen yerba, majd töltse meg vízzel a rést. Fontos, hogy a bombilla leérjen a maté tök aljára.

mate-tea-elkeszitese

mate-tea-orlemeny

3. lépés

Töltsük meg a tököt hideg vízzel, ez lehetővé teszi, hogy a yerba felszívja teljesen. Még a forrázás előtt érdemes meglépni ezt, mert az íze így sokkal jobban kijön a növénynek.

mate-tea-recept

4. lépés

Óvatosan öntsük a meleg vízet (nem melegebb mint 80 ° C) a matétökbe. Minél jobban kitölti a tököt annál erősebb lesz. Ahhoz, hogy elérjük a lehető legerősebb és leghosszabban tartó ízt, először csak kis forró vizet öntsünk a tökbe, majd késöbb töltsük fel teljesen. Ha túl forró a víz, akkor a yerba íze túl keresű lesz. 80 fok feletti vizet nem javasolt használni.

mate-tea-forralas

5. lépés

Kész is a finom maté tea. A matét bombillával szokták fogyasztani, de ne kavargassuk vele a főzetet, mert eltömödhet a bombilla. Először általában az iszik aki elkészítette, a szívószállal leissza a matéról a főzetet. Ezután többször újra lehet tölteni meleg vízzel, hogy utánna újból fogyasztható legyen. Egy "tömés" maté tök olyan 8-12 alkalommal tölthető újra, mielőtt az íze eltünne. Ezt spanyolul lavadonak hívják.

mate-tea-bombilla

6. lépés

Fogyasztás után mossuk el a maté tököt és szárítsuk meg illetve a bombillákat is mossuk át hideg vizzel, hogy kijöjjenek belőle a yerba maté növény darabjai.

Még tudja gyümölccsel, tejjel, kávéval vagy gyógynövényekkel ízesíteni. A bombilla segítségével tudja fogyasztani, de akár le is szűrheti egy szürővel és csészébe ki tudja tölteni. Forrón fogyasztva is jó, de kihülve is előszeretettel fogyasztják Dél-Amerikában, ezt nevezik tererének.

Még egy apró etikett szabály: a matét csak fogyasztás után illik megköszönni. Az első korty után illetlenségnek számít. 

A maté tea egyszerűsített, modernebb elkészítése

2 teáskanál yerba levelet tegyünk egy bögrébe, majd öntsünk rá 2 dl meleg, még éppen nem forrásban lévő vizet. Hagyjuk 5-10 percig állni majd szűrjük le. Kevésbé tradicionális de célnak tökéletesen megfelelő és egyszerű módszer.

Ha még egyszerűbb módszerre vágyunk akkor simán be tudjuk tenni kávé helyett egy kávéföző gépbe és az is lefőzi nekünk a yerba italt. Újabban már maté tea filterek is kaphatóak, bár ezekben a yerba tartalom általában alacsonyabb. 

Hozzászólások

Új hozzászólás
  töltés

  TÖLTÉS