A yerba maté elkészítésének számos különböző módja van.
Amint az ember felfedezi, hogyan készítse a teát a saját ízlésének megfelelően, azt is meg fogja tanulni, hogyan kell a yerba maté-t sokkal élvezetesebbé tenni. Azok, akik nem elégednek meg a hagyományos yerba maté elkészítésével, az ital fogyasztásának számos más módját élvezhetik. Mivel nagyon sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, érdemes néhány alternatív receptet kóstolni, és megtalálni azt, ami csábítóvá teszi a fogyasztását. Íme néhány recept, amelyeket érdemes kipróbálni.
Természetesen minden yerba maté recepten lehet még jó néhány ponton változtatni, hogy kellemesebbé tegyük a fogyasztó számára az italt. És még egy dolog. Javasoljuk, hogy próbáld ki a levegőn szárított organikus yerba maté márkákat. A természetes ízek sokkal ízletesebbek és egészségesebbek.
Yerba Maté Latte
A latte igen népszerű kávéital, amelyet gőzölt tejjel kevernek. A kávé helyett használhatod a yerba maté-t. A maté koffeint tartalmaz, és több egészségügyi előnye van, mint a kávénak. Ha szereted a teákat és a tejeskávékat, akkor ez tökéletes keverék számodra.
Elkészítési idő: 10 perc
Adag: 1 személyre
Hozzávalók:
- 1 ek laza levelű yerba maté
• 3/4 csésze víz
• 1/4 csésze tej (állati eredetű, szója, mandula, rizs)
• 1 evőkanál édesítőszer (cukor, méz, juharszirup)
Elkészítés:
1. Tegyünk egy 1 ek laza levelű yerba maté-t 3/4 pohár vízbe.
2. Adjunk hozzá 1/4 felmelegített tejet és 1 evőkanál cukrot, mézet vagy juharszirupot.
3. Tegyünk a tetejére tejhabot. Készítsük el a habot úgy, hogy kevés tejet egy pohárba/edénybe teszünk, tegyünk rá fedelet és erőteljesen rázzuk fel. Távolítsuk el a fedelet és melegítsük mikrohullámú sütőben néhány másodpercig.
Terere (Tereré)
A Terere közkedvelt ital sok dél-amerikai országban, naponta többször is fogyasztják. Hideg, frissítő és jellemzően édesített yerba maté forrázat. Története messzire nyúlik vissza a guaranik-nál, az őslakos dél-amerikai törzsnél. Eredetileg egy közösségi rituálé része volt, ahol a családok összegyűltek és megosztották a terere-t: ugyanabból a "guampa" -ból itták. A guampákat általában szarvasmarha szarvából készítették, ezek a hagyományos terere-csészék, amelyekből az italt isszák.
Az elkészítéséhez szükséged lesz egy guampára és egy bombilla-ra. A guampa helyett használhatsz yerba maté tököt, vagy a szokásos teáscsészédet. A bombilla egy szűrővel ellátott szívószál, ami a yerba maté fogyasztásához szükséges, ez vonja ki a yerba maté teát a yerba maté leveléből. Szerezz be magadnak egy yerba maté csészét és egy bombilla-t az online áruházunkban. A terere egy egészséges és energizáló ital, amely tökéletes választás egy forró napon.
Elkészítés: 10 perc
Adag: 1 személyre (vagy oszd meg a barátaiddal vagy a családoddal)
Hozzávalók:
- laza levelű yerba maté
- jéghideg víz
- Édesítő (cukor, méz, agavé szirup) – opcionális
- 1 citrom, lime vagy narancs
- Menta, különböző gyümölcsök, citromfű – opcionális
Szükséges eszközök:
- Guampa vagy yerba maté tök
- Bombilla
Elkészítés:
- Töltsd meg a maté csészét laza levelű yerba maté-val, kb. félig. Választhatod azt is, hogy a csészét meleg vízzel töltöd meg, így több tápanyagot és stimulánst nyerhetsz ki a yerba maté-ból.
- Önts rá frissen préselt lime-ot, citrom-, vagy narancslevet.
- Adj hozzá hideg vizet és jégkockát.
- Adhatsz hozzá édesítőszert, gyümölcsöt vagy gyógynövényeket ízlés szerint.
- Várj néhány percet, hogy a yerba maté kioldódjon és kihűljön, ha meleg vízzel készítetted.
- Élvezd a terere-t!
Megjegyzés:
A hidegvizes módszerrel - amely az eredeti módja a terere elkészítésének - több polifenolt és kevesebb stimulánst tudsz kivonni a növényből. Mivel a hideg víz nem oldja ki annyira a tápanyagokat és stimulánsokat, mint a forró víz, forró vizet is használhatsz az elkészítéshez. Hűtsd jéggel vagy hűtőszekrénybe helyezve.
Honlapunkon teljes cikket találsz a terere-ről.
Yerba Maté Jeges Tea
A yerba mate jeges tea egy másik kiváló módja ennek a mesés teának a hideg és frissítő élvezetéhez. A különbség a terere és a jeges tea között az, hogy forró vízre van szükségünk az elkészítéséhez. A forró víz ugyanis erőteljesebbé teszi az ízt, és megóvja attól, hogy a jég hozzáadásával túl gyengévé váljon.
Elkészítési idő: 15 perc
Adag: 4 személyre
Hozzávalók:
• 4 evőkanál laza levelű yerba maté
• 4 csésze víz (forró, de nem forrásban lévő)
• 4 evőkanál édesítőszer (cukor, méz, agavé szirup, juharszirup)
• 1 citrom vagy lime - opcionális
• menta levelek - opcionális
• jég
Elkészítés:
1. Tégy 4 evőkanál laza levelű yerba maté-t egy teaszűrőbe vagy egy French Press kávéfőzőbe 4 csésze forró, de nem forrásban lévő vízzel.
2. Ezután hagyd, hogy a keverék kb. 10 percig ülepedjen, majd öntsd egy üvegedénybe, és hagyd teljesen kihűlni. Lehet jéggel is hűteni, vagy akár a hűtőszekrénybe helyezve.
3. Adj hozzá mézet vagy bármilyen más édesítőszert, és alaposan keverd össze.
4. Tölts meg egy magas poharat jéggel, és töltsd tele a yerba maté keverékkel.
5. Adhatsz hozzá menta leveleket körítésként, vagy összetörve akár közvetlenül az italba is dobhatod őekt, a még intenzívebb íz érdekében. Adhatsz még hozzá frissen préselt leveket is: citromot, lime-ot vagy narancsot
Gyümölcsös és joghurtos Yerba Maté Smoothie (kiegészítés a yerba maté jeges tea recepthez)
Ezen a ponton a yerba maté elkészítésének módjai egyre élvezetesebbek. Ez egy kiváló és szuperegészséges továbbfejlesztése a yerba maté jeges teának. Miért ne adnál hozzá néhány gyümölcsöt és joghurtot, és csinálnál belőle egy smoothie-t? Ezzel elkészítheted a tökéletes italt, amivel lendületesen indul majd a nap.
Elkészítési idő: 20 perc
Adag: 4 személyre
Hozzávalók:
• 4 csésze yerba maté jeges tea
• 2 banán
• 1 pohár eper
• 2 csésze joghurt (bármilyen ízű)
Elkészítés:
1. Készíts egy adag yerba maté teát a fenti leírás szerint, és hagyd kihűlni az italt.
2. Egy turmixgépben adj hozzá két banánt, egy csésze apróra vágott epret és két csésze joghurtot (bármilyen ízűt), és elég jeget ahhoz, hogy a keverék habos legyen. Keverd simára az összevetőket.
3. Add hozzá a yerba maté-t és keverd össze néhány másodperc alatt alaposan.
4. Öntsd egy magas pohárba és már tálalhatod is.
Yerba Maté Espresso
Helyezz két evőkanál yerba maté-t egy kis csészébe vagy edénybe. Adj hozzá annyi hideg vizet, hogy paszta-állagot kapj. Tedd bele a yerba maté pasztát a kávéfőző szűrőjébe, enyhén letömörítve.
Elkészítés French Press kávéfőzőben
Adagolj egy evőkanál yerba maté-t minden egyes hozzáadott csésze vízhez. Nedvesítsd a leveleket egy kis hideg vízzel. Adj hozzá forró vizet, soha ne forrásban lévőt. Hagyd ázni a teát 5 percig, majd nyomd le a kávéfőzőt.
Yerba Maté Cocido
Helyezz egy vagy két filter yerba maté teát egy edénybe. Adj hozzá két csésze forró vizet, és hagyd ázni néhány percig. Szűrd le a yerba maté-t, és idd úgy, ahogyan teázni szoktál, cukorral vagy mézzel, vagy ízesítsd például borsmentával.
Yerba Maté Sun Tea
Tegyél minden pohár vízhez egy yerba maté tea filtert egy üvegedénybe. Fedd le, és hagyd a napon állni legalább néhány órán át. A teát a hűtőben is hagyhatod hűlni. Tálald jéggel, ízesítés nélkül, vagy citrommal és cukorral édesítve.
A juharszirup kiváló alternatíva lehet a cukor vagy a méz helyett. Add hozzá, próbáld ki és lehet, hogy a "kanadai" yerba maté elkészítési mód lesz az új kedvenced!
Főzés a Yerba Maté-val
A yerba maté népszerűsége továbbra is növekszik a világon, és ezért sok tehetséges szakács és pék is hasznosítja ezt az egyedülálló összetevőt, hogy új recepteket alkossanak.
• A yerba maté-t hozzá lehet adni a tésztához, amikor hal tempura-t készítünk
• Az édesített yerba maté finom összetevője a muffin-keverékeknek, jól megy a narancs-, vagy más, citrusos ízű muffinokhoz.
• Kizárólag yerba maté, tej és cukor, vaj és glükóz felhasználásával édes és gazdag karamellát készíthetünk.
Yerba Maté Muffin
Mi sem jobb, mint frissen főzött yerba maté-val és ízletes teljes kiőrlésű muffinnal, amely természetes összetevőket tartalmaz, kezdeni a napot. Ez a recept banánnal készül, ezért nedvesebb a tésztája, és teljesen vegán. A banán helyett akár tojást is használhatsz.
Kezdd a napod egy ilyen muffinnal, és teljesen elfelejted a csésze kávét…!
Összetevők 12 Yerba Maté muffinhoz
- 1 csésze hideg yerba maté
- 1 banán
- 1 ek chia mag
- 2 ek citromlé
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 1/4 csésze kókuszolaj
- 1/3 csésze juharszirup
- 1 3/4 csésze teljes kiőrlésű liszt
- 2 teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál só
- és még, ahogy szeretnéd: csokoládé darabok, áfonya, mandula, mazsola, …
Elkészítés:
1. Készíts egy csésze erős yerba maté-t. A legegyszerűbb French Press kávéfőzőben. Hűtsd le a yerba maté-t.
2. Melegítsd elő a sütőt 180 ° C-ra.
3. Keverd össze a hűtött yerba matét, a chia magot, a citromlevet és a vaníliát egy tálban.
4. Add hozzá az összenyomkodott banánt.
5. Olvaszd fel a kókuszolajat és a juharszirupot, és öntsd a tálba azt is.
6. Lassan add hozzá a száraz összetevőket: a lisztet, a sütőport és a sót.
7. Add hozzá bármelyik további összetevőt, ízlés szerint, ahogyan épp szeretnéd (csokit, mandulát, stb.)
8. Kanalazd bele a tésztát egy muffinsütőbe kb. 2/3-ig, és süsd nagyjából 25 percig.
JÓ TUDNI
A „Gringo Maté” a Maté Cocido és a hagyományos stílus keveréke, amely észak-Amerikában népszerű. Az elkészítése egyszerű; tegyél három evőkanál yerba maté-t egy nagy bögrébe, és adj hozzá egy kis hideg vizet (hogy épp elfedje a yerba maté-t). Helyezz egy bombillát a pohárba és töltsd fel forró vízzel. A bögrét többször is újra lehet tölteni, és ha az íze gyengülni kezd, csak adj hozzá még egy kis yerba maté-t.
Nagyon sokoldalú, lehet erősebbé vagy finomabbá változtatni az ízét, vagy akár teljesen megváltoztatni a kiegészítő aromák megfelelő kombinációjával. Mindenki kísérletezzen ezekkel a receptekkel, valamint a saját ötleteivel, hogy megtalálja a hozzá legjobban illő italt. Miután egyszer megtanultad, hogyan készítsd el a yerba maté-t hagyományos módon, valamint néhány alternatív módszert, végtelen számú változatait alkothatod meg.